Frisoane in spitale

18 iunie 2012 | 0 comentarii |

Au fost alegeri. Lumea a votat. In general, s-a ales schimbarea. Schimbarea „stapanilor”, lasa loc de speculatii mai ales pentru cei obisnuiti sa vina doar la „festinul invingatorilor”. Altora le creeaza frisoane.

Schimbarea primarilor si a presedintelui Consiliului Judetean i-a determinat pe cei mai multi dintre directorii institutiilor deconcentrate sa-si pregateasca demisiile in alb. Altii si-au descoperit boli grave care sa-i tina pentru o vreme in concedii medicale. Iar o  mica parte dintre ei, cei mai rezonabili, isi vad de treaba, lasand ca lucrurile sa curga normal, fiind pregatiti fie sa plece din functii, fie sa ramana daca li se va cere, pentru ca au reusit sa demonstreze ca „omul sfinteste locul”.

In cate una sau mai multe dintre situatiile descrise mai sus se afla si directorii spitalelor publice din judet.

La bursa zvonurilor circula nume mai mult sau mai putin indreptatite sa acceada in anumite functii, dar si campioni ai parvenitismului. Cele mai multe semne de intrebare si zvonuri se concentreaza in jurul managementului Spitalului Judetean de Urgenta, unde dr. Dorel Nicolescu pare sa fie pregatit de plecare sau de pensionare, pentru ca fiind considerat „omul” lui Victor Mocanu se astepta sa nu fie agreat de actualul presedinte ales, liberalul Cristi Bigiu. Acesta sustine insa ca deocamdata nu are in obiectiv vreo schimbare. Mai multe „legende” se tes insa in jurul functiei de director medical, la care multi ravnesc. Dr. Ion Draghici, care nu mai este inregimentat politic de cativa ani buni, dar care a ocupat sub mai multe guvernari functii de conducere si, de fiecare data, a dovedit ca are reale calitati manageriale, pare sa fie pregatit in aceeasi masura, fie pentru schimbare, fie pentru continuitate.

Frisoane „de partid” are, probabil, si managerul Spitalului Nehoiu, dr. Cornelia Istrate, care desi are meritul de a fi salvat spitalul de la desfiintare, cu ajutorul parlamentarilor liberali Cristi Bigiu si George Scutaru, iar in urma cu numai un an si cateva luni a sustinut examenul pe post, faptul ca este membru activ al PNL iar noul primar este PSD, i-ar putea aduce debarcarea, desi cele doua partide fac parte din Coalitia aflata la Putere. Mai putin tematoare pare directoarea Spitalului Smeeni, bioing. Marilena Garban, care se simte stapana pe situatie, chiar daca s-a schimbat primarul.

Singurul fara emotii este managerul Spitalului Rm. Sarat, jr. Adrian Danielescu, care pe langa faptul ca a dat dovada de reale calitati manageriale, are si sustinerea primarului Viorel Holban.

Este greu de spus cat din ceea ce se aude va ramane zvon sau se va confirma sapatamana viitoare, dar este in acelasi timp explicabil ca unii sa se teama, iar altii sa spere.  Cel mai rezonabil ar fi insa ca noii alesi locali sa tina cont de criteriile profesionale, manageriale si de ce nu, umane ale celor care gestioneaza sanatatea a sute de mii de buzoieni, pentru ca o decizie lipsita de intelepciune va fi cu siguranta sanctionata la alegerile generale din toamna.


Categorii: Actual, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*