Fructe recomandate in tratarea racelii

9 mai 2015 | 0 comentarii |

Prin continutul lor ridicat de vitamine si minerale, anumite fructe pot suplini medicamentele in cazul unor raceli usoare, destul de frecvente in aceasta perioada, cu vreme schimbatoare.

 

citriceDesi se apropie vara, vremea schimbatoare specifica acestei perioade favorizeaza aparitia virozelor respiratorii si, de aceea, nu este de mirare ca multi oameni racesc din senin. In cazul celor pe care raceala nu i-a afectat foarte puternic, o alternativa la administrarea de medicamente consta in consumul de fructe si ceaiuri, de multe ori mai eficiente decat o pastilele la cer se tot fac reclame.

Intrucat sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, care confera energie organismului, fructele sunt ideale pentru intarirea sistemului imunitar, protejand organismul de eventuale infectii, dar si pentru scurtarea perioadei de boala si ameliorarea simptomelor.

Cele mai indicate in acest caz sunt citricele (portocale, mandarine, lamai, grapefruit), fructele autohtone care au iesit deja din floare si au inceput sa devina pofticioase chiar si fara sa fim raciti (corcoduse, zarzare, caise) care sunt sunt bogate in vitamina C. Consumate la primul semn de raceala, acestea pot reduce semnificativ durata de disconfort. Totodata, fiind bogate in minerale esentiale, precum potasiu, calciu, fosfor, ofera organismului resursele necesare pentru a lupta cu virusii.

 

afineAfinele proaspete sau consumate sub forma de suc sunt surse excelente de antioxidanti si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell arata ca afinele contin cele mai crescute niveluri de antioxidanti activi in comparatie cu oricare alt fruct. Antocianii se numara printre acesti antioxidanti si au efecte energizante, antiimbatranire si antivirale.

Nucile de Brazilia sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase si seleniu, un mineral extrem de important in buna functionare a sistemului imunitar, ajutand totodata la prevenirea infectiilor respiratorii. Cercetatorii de la Universitatea North Carolina au descoperit ca nivelul scazut de seleniu din corp este unul dintre factorii principali in aparitia inflamatiilor.

Kiwi este un alt fruct recomandat in ameliorarea simptomelor de raceala. Acesta contine vitaminele A, E si C, cu rol foarte important in intarirea imunitatii. Poate fi consuamt ca atare sau in salate de fructe, alaturi de mere si alte fructe cu rol protector al sistemului imunitar.

 

catina (2)Catina si fructele de maces sunt considerate, de asemenea, fructe minune si le gasim din belsug in Romania. Ele sunt tonice excelente, lupta cu raceala si au efecte energizante. Continutul crescut de nutrienti esentiali din aceste fructe, care se culeg toamna tarziu dar se pot pastra foarte bine in congelator, asigura buna functionare a intregului organism si il energizeaza.

Alte fructe romanesti bogate in antioxidanti pretiosi si cu proprietati miraculoase in imunizare si tinerea bolilor la distanta, care in lunile urmatoare se vor gasi din belsug in piete, sunt ciresele, caisele, piersicile, visinele si coacazele.

Un fruct exotic, cum este ananasul, se regaseste de asemenea in lista celor mai bune fructe pentru raceala. Acesta contine acid folic, vitamine si minerale care lupta cu raceala si infectiile din organism. La fel de exotic, fructul de papaya este bogat in betacaroten, magneziu, fier, calciu si vitamina C, care confera proprietati energizante, antioxidante si vitaminizante.

 


Adaugati un comentariu


 

*