Frumusetea se afla in interiorul omului. „Psoriazisul NU este contagios!”

3 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Este mesajul pe care medicii dermatologi il transmit prin intermediul unei campanii de informare care se adreseaza atat pacientilor cat si populatiei care NU sufera de aceasta boala, in scopul evitarii marginalizarii sociale a pacientilor cu psoriazis.

 

psoriazisCu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcata la finele lunii trecute, Societatea Romana de Dermatologie a lansat o Campanie nationala de informare, care se va desfasura in 9 centre mari de dermatologie din tara, respectiv, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mureş, Sibiu, Oradea, Timisoara, Brasov si Bucuresti.

Sub numele „Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si nu uita, Psoriazisul NU este contagios!”, campania se adreseaza  publicului larg, indeosebi celor care nu sufera de aceasta boala. Nu este prima data cand in Romania se desfasoara o astfel de actiune, Societatea Romana de Dermatologie incercand, in fiecare an, sa atraga atentia populatiei atat asupra gravitatii si costurilor ridicate ale acestei afectiuni daca nu este netratata la timp cat si asupra faptului ca boala este netransmisibila. Prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice, precum unitati de invatamant, sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot, spatii publice etc., unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre aceasta afectiune, se doreste constientizarea faptului ca Psoriazisul NU este contagios!

 

Dr. Calin Giurcaneanu

Dr. Calin Giurcaneanu

Din analiza activitatilor anilor anteriori reiese ca in urma acestor campanii de informare se vede o crestere a adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist, acestea din urma fiind specialitati conexe dermatologiei.

Presedintele Societatii Romane de Dermatologie, dr Calin Giurcaneanu a precizat, in cadrul conferintei de lansare a campaniei, ca psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelarata a celulor pielii. In mod normal, celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces avand loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii. „Psoriazisul, odata aparut, dureaza toata viata. Mesajul catre cei bolnavi este ca boala poate fi si trebuie controlata prin tratament medical corect, plus alimentatie corecta indicata de medicul dietetician si suport mental din partea psihologului. Bolnavul cu psoriazis trebuie sa duca o viata cat mai normala cu putinta”, a mai declarat medicul specialist.

Romania se situeaza si la acest capitol pe unul dintre primele locuri in Europa, cele mai recente date indicand o incidenta a psoriazisului cu circa 45 la suta mai mare decat cea estimata pana acum, aproximativ 400.000 de romani fiind diagnosticati cu aceasta boala. Se crede insa ca tot atatia sunt inca nediagnosticati.

 

consult psoriazisStatisticile arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut considerabil. Aceasta, in contextul in care la nivel mondial, unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de 5,5 la suta la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4-3,3 la suta pentru alti bolnavi, in general. Aceleasi studii releva faptul ca jumatate dintre pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca, cu repercusiuni atat personale cat si cu impact major socio-economic. Pacientii cu psoriazis sever rateaza, anual, intre 3 si 26 de zile de munca, iar 23 la suta dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune afirma ca le-a afectat alegerea unei cariere profesionale.

Pe langa manifestarile cutanate, Psoriazisul se poate asocia cu Artrite periferice, Spondilita/sacroileita, Dactilita/tenosinovita, Entezita, Osteita/periostita. Aproximativ 20 la suta dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.  Totodata, la pacientii cu psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescuta decat la populatia generala, cauza cea mai frecventa de deces fiind complicatiile cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*