Fundatia Crucea Alb-Galbena – „Vaticanul” din sanatatea buzoiana

22 octombrie 2013 | 6 comentarii |

Zece ani de finantare belgiana. Asistenta medico-sociala la domiciliu pentru cel putin 400 de buzoieni, lunar. Fundatia Crucea Alb-Galbena, reduta ingrijirilor de acasa, are cum nevoie de intariri, in conditiile in care finantarea belgiana este posibil sa ia sfarsit.

 

Cristina Vasile, semnand protocolul cu belgienii

Cristina Vasile si delegati belgieni

Adriana Pietrareanu si dr. Dorel Nicolescu

Adriana Pietrareanu si dr. Dorel Nicolescu

Cristina Vasile, coordonatorul Fundatiei Crucea Alb-Galbena din Buzau inca de la infiintare, incepe povestea reusitei unui furnizor de serivicii medico-sociale la domiciliu pentru care, in 2003, nici nu exista legislatia aferenta, dar care era asteptat pentru ca devenea necesar. Avea sa fie o reusita, urmata rapid de firme private care incearca sa lucreze asemanator.

Dupa 10 ani de acitivitate, Crucea Alb Galbena din Buzau trage linie. Face bilantul si trebuie sa gandeasca pozitiv despre viitor, in conditiile in care parteneriatul cu Guvernul Flandrei Orientale este pe punctul de a se finaliza. Saptamana care urmeaza va fi una cruciala pentru viitorul furnizorului de servicii medico-sociale din Buzau care a facut pionierat in domeniu. Belegienii se vor afla cateva zile la Buzau, pentru a discuta cu autoritatile judetene si municipale despre oportunitatea si posibilitatea sustinerii unui furnizor de care au nevoie, lunar, cel putin 450 de buzoieni aflati in dificultate.

„Era o instituitie care lipsea din Romania anului 2003. S-a inceput timid si aici, ca si la Bucuresti. Nu exista, bineinteles, nici macar conceptul si baza legala. Nu a fost greu sa avem primii pacienti. Atunci lucram in Spitalul Judetean si i-am preluat de aici, la recomandarea medicilor care le acordasera servicii medicale. Am inceput mergand pe jos, cu gentile pe care ni le-au facut cadou cei din Belgia. Am avut, la inceput, cinci pacienti. Oamenii au fost surprinsi ca pot beneficia de servicii medicale, comparabile cu cele din spital, dar acasa. Dupa lupte seculare ale celor de la Bucuresti s-a creat si baza legala. In 2004 a inceput sa se aplice un Ordin de ministru, din 2003, care legaliza aceste ingrijiri medicale la domicliu”, deruleaza „filmul” inceputurilor acestei activitati, Cristina Vasile.

 

Belgienii, la Crucea Alb-Galbena Buzau

Belgienii, la Crucea Alb-Galbena Buzau

Semnare protocol la Consiliul Judetean

Semnare protocol la Consiliul Judetean

Acum, dupa modelul buzoian, in fiecare judet al Romaniei exista cel putin un furnizor public sau privat care asigura acest segment de ingrijiri la domiciliu. In judetul Buzau, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate finanteaza o parte din activitatea a sase astfel de firme care au grija de sanatatea buzoienilor acasa. Pentru Crucea Alb-Galbena, o contributie are si Ministerul Muncii, dar si Consiliul Judetean.

Serviciile medicale intra in decontarea CJAS. Pentru partea de ingrijiri sociale, banii vin de la Ministerul Muncii, iar un sprijin avem si de la Consiliul Judetean. La nivelul Buzaului putem vorbi de concurenta la fondurile alocate, dar la servicii nu ne comparam cu nimeni. Daca intregul fond al Casei acopera 227 de beneficiari pe an, noi avem 450 de beneficiari pe luna. Prin urmare, nici ceilalti furnizori nu acopera toate nevoile. Mai ales ca nu se ajunge in toate zonele judetului Buzau. Exista oameni bolnavi, dar nu sunt drumuri bune pana acolo. Nu avem noi masini puetrnice si nici personal care sa asigure distanta si serviciul medico-social. Avem in prezent 13 angajati. Sunt asistenti medicali, asistenti sociali, psiholog. Am avut si kinetoterapeut, dar l-am piedut, pentru ca nu e platit de nimeni. Facem fata cu greu solicitarilor, pentru ca este multa lume bolnava. Bolnavii nostri sunt oameni cu diferite afectiuni care raman la domiciliu pentru ca asa e mai ieftin. Sunt externati nu numai din spitalele din Buzau, ci si din Bucuresti, Tg Mures si Timisoara, chiar si din strainatate, care vin acasa, dar care au nevoie de ingrijiri medicale in continuare, pana se recupereaza. Sunt, mai ales, pacienti cu boli cronice, oameni cu dizabilitati tintuiti la pat, indiferent de varsta. Avem si copii si persoane cu arsuri care sunt mai rapid vindecati acasa. Tot felul…”, devine ganditoare Cristina Vasile.

 

Stefania, unul dintre "veteranii" Crucii AG

Stefania, unul dintre “veteranii” Crucii AG

Fiecare om, o poza

Fiecare om, o poza

Pana la urma, dovada gradului mare de cerere poate fi data de petrecerea unei jumatati de ceas la sediul Fundatiei. Din cinci in cinci minute, cineva bate la usa. De obiecei, apartinatori cu fata incercanata, oameni tristi, plansi cu cateva minute mai devreme. Oameni pentru care viata are o alta valoare de cand cel de langa ei este atat de bolnav, incat cele cateva asistente ale Fundatiei sunt considerate „salvare” sau „alinare”, in majoritatea cazurilor.

Stefania, una dintre „veteranele” Crucii Alb-Galbene buzoiene, povesteste ca fiecare caz e o istorie complexa. De viata si de definire a sistemului medical, pe care nici un ministru nu a fost atat de dibaci incat sa-l defineasca asa cum trebuie. Oameni aflati spre punctul final al vietii sau oameni care se recupereaza miraculos beneficiind de sprijinul lor si al familiei.

Arata cu degetul spre peretele cu poze. Batrani cu zambetul pe fata, dar la pat. Oameni singuri si oameni care sunt invatati sa supravietuiasca si mai ales sa se vindece, sa scape de poavara unei boli.

In fapt, acea jumatate de ceas inseamna cel putin trei cazuri pentru care asistentele de la Crucea Alb-Galbena acorda gratuit consultanta, stabilesc un plan de asistare a pacientului si ofera incurajare pentru apartinator, supus de acum inainte unei situatii extreme, dar pe care el insusi trebuie sa o suporte.

 

La Naeni, in iarna 2012

La Naeni, in iarna 2012

Belgienii, anul trecut la Buzau

Belgienii, anul trecut, la Buzau

Statul roman nu constientizeaza ca, de fapt, un astfel de serviciu medico-social inseamna de „n” ori mai putini bani decat o zi de spitalizare. Insa statul este obisnuit sa consume si face economii atunci cand nu este cazul.

„Ne simtim ca la inceput. Sistemul nu este nici acum bine pus la punct. Finantarea si subventiile. Ca sa furnizezi calitate, iti trebuie materiale de calitate. E bine ca stim ce ne trebuie, pentru ca putem interveni prompt la problema omului. Ne imbunatatim cunostintele anual, cu cei din Belgia. 10 ani plini de provocari si impliniri. Daca vezi ca-ti iese si serviciile sunt apreciate, atunci situatia pentru noi este altfel. Ei, de acum sa vedem ce va fi. CJAS ne finanteaza, dar nu acopera suficient, chiar daca am lua numai noi fondul pus la dispozitie pentru acest capitol. Cei din Belgia se gandesc la o solutie pe termen lung. Spre exemplu, Consiliul Judetean sa ne contracteze serviciile medico-sociale. Sa ne gireze ei fondurile, adica sa fie un serviciu externalizat pentru oamenii judetului Buzau”, explica Cristina Vasile.

Una peste alta, daca statul roman nu are inca o lege bine conturata prinvind furnizorii de ingrijiri la domiciliu, atunci belgienii de ce ne finanteaza insanatosirea?

Asa sunt ei, perseverenti din neam. Au vrut sa lase ceva in urma lor. Ceva in Europa. Au experienta de o suta de ani in acest domeniu. La inceputul saptamanii viitoare sarbatorim 10 ani. Cu pacienti, coaboratori, autoritati, cu noi. Apoi vedem cum vor reactiona si autoritatile publice locale”, inchide discutia Cristina Vasile.

 

Acasa la bolnavii ingrijiti

Acasa la bolnavii ingrijiti

Prin zapezi, catre pacienti

Prin zapezi, catre pacienti

Principiile pe care se bazeaza activitatea Crucii Alb-Galbena este de  empatie si voluntariat fata de omul aflat in suferinta, de aceea au fost atrasi sa lucreze, impreuna cu profesionistii fundatiei, voluntari din diferite profesii, dar si elevi.

Intre Colegiul Economic Buzau si Fundatia Crucea Alb- Galbena exista deja incheiat un protocol de colaborare in acest sens, iar rezultatele sunt vizibile.

Copiii nostri au invatat, datorita acestui protocol, sa fie generosi si sa nu ramana nepasatori la suferinta celor de langa ei, fie ca sunt acestia batrani sau tineri cu nevoi speciale. Incercam, dupa puterile proprii, sa aratam ca ne pasa. Cu prilejul unor mari sarbatori, precum Pastele sau Craciunul, grupul nostru de voluntari, din fondurile pe care au reusit sa le stranga, au contribuit, alaturi de Crucea Alb-Galbena, la oferirea unor daruri celor avuti in ingrijire. Avem, de asemenea, un parteneriat cu Liceul belgian Viso Maria Kerke din Gent, care are o lunga experienta in voluntariat, iar la inceputul saptamanii viitoare, un grup de elevi de la aceasta scoala flamanda se va afla la Buzau, pentru a oferi Crucii Alb-Galbena, la aniversarea a 10 ani de cand acorda ingrijiri medico-sociale la domiciliu, o suma pe care ei au strans-o pentru a contribui la acordarea serviciilor oferite buzoienilor aflati in suferinta”, a declarat Adriana Pietrareanu, reprezentantul Flandrei Orientale la Buzau, profesor al Colegiului Economic.

 

Prima echipa a CAG 3379Pe www.cagbuzau.ro, site-ul Fundatiei Crucea Alb Galbena scrie asa: „Viziunea noastra asupra unui caz este una globala, deoarece il observam in mediul lui de viata, acolo unde nu exista numai problema de sanatate ci si cea sociala sau riscul aparitiei unei astfel de probleme. De cele mai multe ori acestea se intrepatrund, omul intrand intr-un cerc vicios, de unde noi il ajutam sa iasa. Personalul are experienta in acordarea ingrijirilor medicale, aplicandu-le acum si la domiciliu, ceea ce este o provocare pentru un profesionist. Trebuie sa te adaptezi continuu: fie la conditiile oferite de locuinta persoanei ingrijite, fie la mentalitatea fiecarui caz in parte”.

Asa si este. Adaptarea personalului medico-social la fiecare caz in parte si zambetul oferit omului aflat in dificultate poate fi lectia de sanatate pe care din cand in cand, ministrul Sanatatii ar trebui sa o primeasca, astfel incat sa vada ca dincolo de asistentele infuriate si aflate pe picior de cearta de pe sectiile de spital mereu aglomerate exista si o categorie aparte, care ofera tot sanatate, dar intr-un mod placut. Poate ca de aici ar trebui reformat sistemul atat de bolnav si aflat mereu in greva.

Vaticanul din sanatatea buzoiana, cum mi-a placut sa numesc aceasta Fundatie, implineste 10 ani de eforturi in folosul oamenilor bolnavi.

 

belgieni-crucea a-gIn 2003, Guvernul provinciei Flandra de Est dispunea alocarea de fonduri pentru a infiinta, la Buzau, un punct de Cruce Alb-Galbena, dupa modelul din Belgia, prima filiala din Romania fiind infiintata in 1996, la Bucuresti. Cand, in 2003, reprezentantii filialei bucurestene au solicitat o noua finantare, prietenul Buzaului, deputat la acea vreme, Jean Pierre Van der Meiren, „artizanul” protocolului de finantare a Spitalului Judetean Buzau, care a durat din 1995 pana in 2012, a fost de acord, cu conditia ca o filiala de ingrijiri medicale la domiciliu sa se infiinteze si pentru buzoieni.

„Nasterea” Fundatiei Crucea Alb-Galbena Buzau s-a intamplat in mai 2003, iar activitatea propriu-zisa a inceput la 1 noiembrie, in acelasi an.

O contributie decisiva in infiintarea Filialei Buzau a Fundatiei Crucea Alb-Galbena a avut-o deputatul flamand Jean Pierre Van der Meiren si medicii buzoieni Dorel Nicolescu (director DSP), Stanciu Paraschiv (director Spital Judetean) si Victor Ionita (presedinte Colegiu Medici), cu sprijinul presedintelui Consiliului Judetean de atunci, Viorel Constantinescu si al reprezentantului Guvernului Flandrei Orientale la Buzau, Adriana Pietrareanu.   

 



Comentarii (6)

  1. Gabi Cozma - Crucea Alb-Galbena Buzau spune:

    Nu avem cuvinte suficiente sa va multumim pentru aprecierile facute, pentru bucuria din privirea fiecarui pacient vindecat, pentru increderea pe care ne-o aratati atunci cand sinteti nevoiti sa ne solicitati serviciile. Speram insa ca, prin ceea ce facem, sa ne pastram locul pe care ni l-ati oferit in inimile dumneavoastra in acesti zece ani de veritabil pionierat in domeniul ingrijirilor la domiciliu.

  2. Adriana Pietrareanu spune:

    Am muncit mult sa o infiintam la Buzau! Dar meritul principal nu este al nostru, al “fondatorilor”, este al celor care au sustinut-o permanent financiar (belgieni – flamanzi) si al celor care au facut/fac o treaba exceptionala (personalul Fundatiei Crucea Alb-Galbena)pentru a castiga incredera si respectul buzoienilor. Keep walking!

  3. Constantin Manolache spune:

    Felicit din suflet aceasta echipa minunata si ii doresc mult succes…si multi multi ani de activitate…

  4. Galeata Andreea- Elena spune:

    Felicitari! Este minunat ce poate face aceasta echipa! Sunt mandra ca am putut fi voluntar CAG! Articolul m-a emoţionat pana la lacrimi, mai ales ca am vazut in poze o persoana draga mie…bunicul! (Dumnezeu sa il ierte!) Felicitari înca o data si la cat mai multi ani Crucea Alb-Galbena!

  5. Dinca Vasilica spune:

    Cinste lor, de apreciat acesti oameni, Jos palaria in fata lor!

  6. Tache Mihai spune:

    Felicitari! Felicitari! Felicitari!
    Acest cuvant inglobeaza pentru Crucea Alb-Galbena munca asidua, devotament, profesionalism și pionierat intr-o activitate medicala ce nu se mai practicase in Romania.
    Sa vedem cum vor intelege autoritatile sa preia acest sistem benefic pentru pacient deoarece pana la acest moment finantarea de la statul roman a schiopatat rau. Oare va putea sistemul nostru de sanatate sa finanteze corect aceasta activitate sau iar trebuie umblat cu ”miloaga” pe la ajutoare ?

Adaugati un comentariu


 

*