Gangrena de la Primaria Buzau

17 iulie 2013 | 1 comentariu |

Nina

UPDATE: Astazi, primarul Buzaului a primit o noua lovitura. Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a informat  ca in urma verificarilor specifice „a constatat faptul ca Boscodeala Constantin Octavian, Primar al Municipiului Buzau, Jud. Buzau, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21 mai 2010-12 martie 2013, intrucat a detinut, simultan, functia de Primar al Municipiului Buzau, Jud. Buzau, si calitatea de reprezentant al Municipiului Buzau in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor S.C. «AQUAFOR» S.A. Buzau. Astfel, Boscodeală Constantin Octavian a incălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora «Funcţia de primar (…) este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local».

ANI verifica, in aceasta perioada, si incompatibilitatea unuia dintre abonatii la contractele cu Primaria Buzau si Consiliul Judetean”, consilierul judetean Dumitru Dobrica, pentru conflict de interese: in timp ce era consilier judetean era si director la Petro ConsInd, firma infiintata tot de el si la care manager general era fratele sau, in timp ce sotia ocupa functia de secretar administrativ.

Intr-o conferinta de presa organizata astazi, la o zi dupa anuntul DNA de trimitere in instanta, primarul Constantin Boscodeala a declarat ca nu se considera vinovat si nu intelege cum au fost calculate sumele de procurorii anticoruptie, apreciind ca este vorba despre o rafuiala politica“. In legatura cu decizia ANI, Boscodeala sustine ca este o greseala, reprezentantul Primariei in CA Aquafor fiind un profesor din Bucuresti.

 

O stire despre primarul Buzaului ocupa, de ieri dupa amiaza, prim-time-ul jurnalelor de televiziune si deschiderea ziarelor locale si nationale. Constantin Octavian Boscodeala, care este trimis de procurorii anticoruptie in instanta, s-ar fi sponsorizat singur din bani publici, cu aproximativ un milion de euro.

Nu este prima data cand primarul Buzaului are de-a face cu dosare penale si cu DNA. Gangrena pare sa se intinda la Primaria Buzau. Este greu de spus daca exista un „chirurg” atat de priceput si mai ales curajos, capabil sa extirpe „gangrena” care pare ca se raspandeste cu viteza fulgerului in intregul „organism” al administratiei publice locale si sa redea sanatatea acestei institutii, pe care primarul Boscodeala o conduce de 20 de ani.

Asa cum spuneam, nu este prima data cand Boscodeala are de-a face cu DNA, cand este acuzat de Curtea de Conturi de „inginerii financiare” si cand ajunge in instanta. Poate ca nu este vinovat, asa cum sustine el si asa cum l-a declarat si o instanta in urma cu cativa ani, dupa lungi procese care s-au finalizat la Curtea de Casatie si Justitie. Atunci fusese trimis in judecata pentru un alt prejudiciu, de peste un milion de lei, bani cu care si-ar fi premiat subalternii „nelegal”, dupa cum sustineau la vremea respectiva, Curtea de Conturi si procurorii anticoruptie.

In ultimul dosar in care primarul Buzaului este trimis in instanta, procurorii anticoruptie retin in sarcina sa, asa cum rezulta din comunicatul remis presei de DNA, trei principale „boli” – a se citi „infractiuni” de „abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in perioada 2002-2008, „prin incalcarea atributiilor de serviciu pe care le avea in calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a dispus, in mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei catre ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU (denumita in continuare „Asociatia sportiva”) cu titlu de finantare nerambursabila (…) In aceasta modalitate, bugetul local al municipiului Buzau a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei”. 

De asemenea, in 2006, „inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a acordat direct, in folosinta gratuita, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat in proprietatea publica a municipiului Buzau, Asocierii in participatiune formate din Asociatia Sportiva „Vointa Buzau” si S.C. Monte Cris S.R.L. Buzau, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentand veniturile nerealizate in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009” si inca un prejudiciu de 587.942,55 lei, realizat prin darea Stadionului Gloria in folosinta gratuita unor societati comerciale la care si el era actionar, incepand cu anul 2002.

Surse judiciare sustin ca in curand va aparea in instanta si dosarul legat de „afacerea Orizont”, cartier de vile construit de un important om de afaceri si unde are si primarul o casa frumoasa (unii spun ca a fost cadou). Despre felul in care terenul a ajuns sa fie luat de la Statiunea de Cercetari Legumicole, Sanatatea Buzoiana a scris intr-o campanie ampla, timp de opt saptamani. Ne-am oprit pentru a lasa organele de cercetare sa-si faca treaba. La aceasta ora, cercetarile sunt, se pare, spre final. Iar campania noastra de presa a fost preluata de numeroase ziare si televiziuni centrale si de presa locala care mentine „viu” interesul fata de acest subiect.

Despre „ingineriile” de la Primaria Buzau a scris, pe larg, si Jurnalul National, intr-o ancheta publicata in ianuarie 2011, in care sunt implicate si alte nume importante de persoane care graviteaza in preajma primarului Buzaului. Mai nou, tot Curtea de Conturi pare sa fi identificat alte prejudicii, realizate tot cam in aceeasi „echipa” si pentru care primarul Buzaului este facut responsabil.

Silviu Manastire de la Realitatea Tv, aprecia, la inceputul lunii aprilie a acestui an, ca la Buzau functioneaza „una dintre cele mai frumoase brigazi artistice de politicieni conectati la bugetele publice” (…) „formata din mai multe echipe care au roluri diferite. Unii semneza contractele publice, altii fac licitatiile, altii iau deciziile, alti colegi de brigada incaseaza apoi banii si ii impart in partid”.

Potrivit unei declaratii data de primarul Boscodeala anul trecut, pentru ziare.com, dupa ce s-a zvonit ca ar fi fost „saltat” de procurorii anticoruptie, acesta a pus totul pe seama campaniei declansata impotriva sa de fostul presedinte PSD Buzau Ion Vasile, care in acest fel s-ar fi razbunat in pragul alegerilor electorale pentru ca l-a inlocuit la sefia partidului. Boscodeala s-a declarat atunci nevinovat, dar a confirmat ca stie despre cele doua dosare penale instrumentate de DNA si ca i s-a pus sechestru pe avere.

Poate ca activitatea lui Boscodeala la Primaria Buzau este una sanatoasa, moral si legal, dar pe principiul „nu ai dureri daca nu esti bolnav”, parca prea dese sunt „crizele” si acuzatiile care vin dinspre institutii cu „greutate” in cercetarea marilor infractiuni economico-financiare! Iar de mai bine de zece ani, aproape in fiecare apare cate „un tun” pe tapet, se mai constituie cate un dosar penal in care sunt retinute prejudicii de milioane de euro si din care nu lipseste primarul Boscodeala…

De aceea spun ca ar fi nevoie de „un chirurg priceput si mai ales curajos” care sa „extirpe gangrena” ce se intinde ca o boala contagioasa incurabila peste administratia publica locala buzoiana, pentru ca daca nu este inlaturata cat se mai poate, s-ar putea generaliza si nu ar mai avea leac…


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. Isivoiu Maura Liliana spune:

    Bine ati venit… In sfarsit!… Cu siguranta nu este singurul. Cercetati mai mult si veti gasi cu siguranta mai multi “buni samariteani”… Mizeria ce exista ascunsa in politica trebuie doar demascata.

Adaugati un comentariu


 

*