Generalul cardiolog Ion Tintoiu – „Cetatean de Onoare” al Buzaului

18 aprilie 2013 | 5 comentarii |

Primarul municipiului, Constantin Boscodeala, i-a inmanat astazi,  distinsului medic originar din Buzau, comuna Catina, diploma care-i confera titlul de „Cetatean de Onoare” si o placheta a municipiului Buzau, pentru contributia sa esentiala la dezvoltarea cardiologiei interventionale si aritmologiei romanesti.

 

Dr. Ion Tintoiu, Cetatean de Onoare

Municipalitatea a marcat, astazi, un eveniment important in cadrul ciclului de manifestari dedicate „Zilelor Buzaului”: primarul Constantin Boscodeala a conferit 15 noi titluri de „Cetatean de Onoare”, unor personalitati care s-au remarcat prin ceea ce au facut de-a lungul vietii, ca buzoieni. S-a ajuns, astfel, la 63 de astfel de titluri conferite de-a lungul anilor.

Printre personalitatile onorate astazi se numara si generalul doctor Ion Tintoiu, medic primar cardiolog, medic primar medicina interna, doctor in stiinte medicale, membru corespondent al Academiei de Medicina, membru al Societatii Romane de Cardiologie, profesor universitar al UMF „Carol Davila”, despre care se stie ca a avut o contributie deosebita in dezvoltarea cardiologiei interventionale si aritmologiei in Romania.  

Despre cardiologul Ion Tintoiu se spune ca te vindeca nu doar ca orice medic, ci si prin felul in care comunica cu tine. Si spun asta mii de pacienti care au trecut „prin mana si prin bisturiul sau”, fie la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Candea”, fie la Clinica „Angiomed” unde face echipa manageriala cu fostul ministru al Sanatatii prof. univ. dr. Daniela Bartos si cu prof. univ. dr. Tiberiu Nanea.

 

Dr. Tintoiu, un medic de exceptie

 „Imi place munca in echipa, in care am fost introdus de dl. gral. prof. dr. Vasile Candea (chirurg cardi­ac eminent), de la care am invatat ca actul medical este ca o orchestra condusa de un dirijor, dupa o partitura in care se succed mai multi solisti. Am ur­cat treptele profesionale in secventialitate normala de la intern clinic la medic primar si cele di­dactice de la asistent la profesor universitar in ca­drul Centrului Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei, unde muncesc si azi. Am lucrat mul­ti ani printre chirurgii formati in scoala pro­fesorului Vasile Candea si anestezistii pregatiti de dr Alexandru Popa unde, datorita spiritului de echi­pa, am obtinut rezultate foarte bune, atat in tra­tamentul bolnavilor cardiovasculari, cat si in cer­­cetarea stiintifica. Sunt bucuros ca munca noastra este continuata de urmasii nostri dupa aceleasi principii”, sintetizeaza profesorul Tintoiu filosofia sa de viata, pe care o aseaza la loc de cinsta, alaturi de juramantul lui Hypocrat si care sta marturie si pe site-ul Centrului la care inca salveaza inimi.

 

Multe inimi sunt vii datorita dr. Tintoiu

Medicul general dubleaza disciplina militara cu aceea a medicului de  clasa, pentru care ziua incepe si se sfarseste in spital, aproape de pacienti si in sprijinul lor. Despre monografiile pe care le-a initiat si coordonat, despre profesia sa, despre maestri si spiritul de echipa, dar mai ales despre sanatatea inimilor noastre, profesorul Tintoiu vorbeste cu mare delicatete si multumeste tuturor celor care l-au ajutat in viata sau in cariera. Are si un sfat pentru urmasi: „Este un ceva pe care putini il inteleg: din medicina nu te poti retrage decat murind. Multumesc fa­miliei mele, pentru ca m-a inteles, m-a sprijinit si mi-a ingaduit sa stau mai mult la spital decat acasa. Cateva sfaturi pentru tanara generatie: nu va uitati profesorii si continuati-le opera, preocupati-va de performanta, nu fiti descurajati de greutatile profesiei de medic”.

Dr. Tintoiu spune ca are insa si anumite nerealizari, pe care se teme ca la cei 67 de ani ai sai nu mai are timp sa le indrepte, dar si o ingrijorare majora: „Din pacate, actul medical nu este pretuit azi si… sa fereasca Dumnezeu sa ajunga medicii la cersit, pentru ca atunci vom muri cu zile!”, spune profesorul referindu-se la starea actuala a sistemului medical romanesc.

 

Prof. univ. dr. Ion Tintoiu

Dr. Ion Tintoiu s-a nascut in comuna Catina, satul Motruna, judetul Buzau, de unde a plecat la Liceul Militar si apoi la Facultatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti.

S-a format de scoala romaneasca „dupa principiul triun­ghiului performantei: profesorii, studiul permanent si experienta acumulata progresiv, principiu pe care il respect si azi, pentru ca reprezinta esentialul in desavarsirea profesionala. Pentru noi, generatia de pionierat in cardiologia moderna, au ramas valabile criteriile impuse de mentorii nostri inca din anii de facultate. Mi-a placut cardiologia, pentru ca are solutii terapeutice si impune canoane aproape religioase. Nu pot uita lectiile profesorilor mei (Ion Bruckner, Victor Ciobanu, Matei Iliescu, Costin Carp, Alexandru Oproiu, Ioan Pop de Popa, Mircea Ionescu …)”, spune medicul, apreciat astazi, la el acasa, ca „Cetatean de Onoare”.

 

La festivitatea de astazi, la care a fost omagiat si prof. univ. dr. Ion C. Tintoiu, au mai primit titlul de „Cetatean de Onoare” al Buzaului profesorii Ionel Banu, Gheorghe Banu si Gheorghe Tarara, cercetatorul Mihail Balanescu, purtatorul de cuvant al BNR Adrian Vasilescu, omul de afaceri Mauro Maria Angelini, directorul teatrului de Opereta „Ion Dacian” Razvan Dinca (fost director al teatrului „George Ciprian” din Buzau), jurnalistii Dan Stroe, Viorel Francu si Dorin Ivan, presedinta Asociatiei „Varsta de Aur” Elena Vlioncu si pugilista Stela Duta.

Doua dintre distinctii s-au acordat post-mortem, fostului jurnalist si publicist de exceptie Corneliu Stefan si col. Nita C. Marian (decedat recent).

Tot cu acelasi prilej a fost acordat si titlul de „Omul Anului 2012”, care de acesta data a fost impartit intre doua personalitati: pictorul Gheoghe Ciobanu  si istoricul Valeriu Nicolescu.

Festivitatea a debutat cu vernisajul expozitiei retrospective a membrilor UAP Filiala Buzau – „45 de ani de la infiintare” – coordonata de pictorul Valeriu Susnea si au fost lansate volumele „Zbor cu paraPoanta” – autor Mihai Salcutan si „Viata politica a judetului Buzau” – autor Valeriu Nicolescu.

Fiecare dintre premiantii de astazi, dar si ceilalti 48 de cetateni de onoare pe care-i are Buzaul, au primit si cate un plic cu cate 500 de lei.

 

Vezi lista cu date despre ceilalti 14 noi cetateni de onoare ai Buzaului (format PDF)

 

 


Categorii: Comunitate, Eveniment

Comentarii (5)

  1. Zvorasteanu Gherghe spune:

    Cuvintele sunt prea sarce pentru a face un comentariu referitor la caracterul si probitatea prfesionala a d-nului profesor. Din inima si cu adanca recunostinta va doresc multa sanatate, putere de munca si tot ce este mai bine pentru dumneavoastra.

  2. Ana Dolce spune:

    Dragi contestatai ai meritelor dr. Ion Tintoiu, nu stiti cat valoreaza viata, sau chiar o clipa din viata. Nu stiti ce inseamna sa mori. Nu stiti ce inseamna sa calci iarba verde dupa ce ai avut norocul, mana lui Dumnezeu si omul potrivit care sa fie in preajma sa te salveze. Nici nu va doresc sa stiti vreodata. Dar nu huliti daca nu aveti merite, cel putin, la fel de valoroase ca cel pe care vreti sa-l huliti. Intrebati-va, mai intai, cine sunteţi voi.

  3. Corcodel Joita spune:

    Are voie sa fie “anonim de onoare” ca deh, este cumnat cu colonelul Costache Todorescu din Costesti, si frate cu Margo !!!

  4. Adrian spune:

    Inteleg sa fie cetatean de onoare un academician, dar atatia anonimi fara realizari nationale, si stiuti doar de colegii lor de partid, la ce bun?!

Adaugati un comentariu


 

*