Genoterapia i-ar putea veni de hac virusului HIV

12 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Oamenii de ştiinţă speră ca acest tip de terapie va contribui la reducerea dependenţei de medicamente retrovirale a persoanelor infectate, la scăderea costurilor terapiei şi la potenţiala eradicare a virusului HIV din zonele corpului în care acesta se ascunde.

 

O nouă terapie genică, ce constă în modificarea celulelor stem hematopoietice, ar putea oferi o protecţie pe termen lung contra HIV, virusul care cauzează SIDA, este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători din Statele Unite. În cadrul testelor efectuate pe animale, celule T modificate, care exprimă un receptor de antigen chimeric (CAR) pe membrana lor celulară, au distrus celulele infectate şi, în plus, au persistat în corp peste doi ani.
Cercetătorii susțin că medicamentele antivirale sunt capabile să suprime HIV din corp până la niveluri aproape imposibil de detectat, însă doar un răspuns imunitar eficient poate eradica virusul.

Oamenii de ştiinţă au căutat o modalitate de a îmbunătăţi capacitatea corpului de a lupta cu virusul prin modificarea prin inginerie genică a celulelor stem formatoare de sânge, pentru a ţinti în mod specific şi a distruge celulele infectate cu HIV, oferind astfel persoanei afectate şansa la viaţă. Aceștia mai susțin că imunoterapia cu celule CAR-T a devenit o metodă foarte puternică de tratament a numeroase forme de cancer şi s-a arătat promiţătoare în tratarea infecţiei HIV.

 

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au modificat tratamentul pentru ca acesta să poată ataca celulele infectate cu HIV care se pot dezvolta din nou în decurs de câteva luni sau ani după prima intervenţie. Au descoperit astfel că, în cazul şoarecilor şi maimuţelor, modificarea celulelor stem hematopoietice a rezultat în peste doi ani de producţie stabilă a celulelor cu expresie CAR fără apariţia vreunui efect advers. În plus, aceste celule au fost larg distribuite în cadrul reţelei de ţesut limfoid şi în tractul gastrointestinal, zone anatomice importante în procesul de replicare şi persistenţă a HIV la persoanele infectate.
Însă, cel mai important aspect, potrivit cercetătorilor, este că celulele CAR-T şi-au demonstrat eficacitatea în atacarea şi distrugerea celulelor infectate cu HIV. Aceste descoperiri sunt primele care demonstrează că celulelor stem formatoare de sânge pot fi modificate prin terapia CAR printr-o grefă realizată în condiţii de siguranţă în măduva osoasă, iar acestea se pot maturiza şi pot deveni celule imunitare funcţionale în întreg corpul.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*