Glaucomul, principala cauza de orbire in lume

11 martie 2013 | 0 comentarii |

Aceasta este Saptamana Mondiala a Glaucomului, iar medicii oftalmologi romani vor dezbate in week-end, ultimele nouati in domeniu, la a V-a Conferinta a Societatii Romane de Glaucom. Peste 160.000 de romani sufera de aceasta afectiune, dar se estimeaza ca 50% dintre bolnavi sunt nediagnosticati.

 

Dr. Delia Tache

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertiza, in anul 2011, ca boala glaucomatoasa este principala cauza a orbirii ce poate fi prevenita, estimand ca in lume exista 70 de milioane de persoane care sufera de Glaucom Primar cu Unghi Deschis, dintre care 6,7 milioane sunt oarbe din cauza acesetei boli, iar 50% sunt inca nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral in urmatorii 20 de ani. In Romania nu exista o statistica a glaucomului, dar se estimeaza ca peste 160.000 de persoane sufera de aceasta afectiune.

Glaucomul poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent la persoanele trecute de 40 de ani, la cele care au mai avut astfel de cazuri in familie, la suferinzii de diabet zaharat, hipertensiune si hipotensiune arteriala, dureri de cap de tip migrenos, miopie avansata etc.”, explica dr. Delia tache, medic primar oftalmolog in cadrl Clinicii OPTIMED Buzau.

 

Glaucomul este o boala a ochilor care duce la atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Nu se cunoaste o cauza exacta a producerii acestei afectiuni, dar ea este asociata, in majoritatea cazurilor, cu cresterea tensiunii intraoculare (dar nu este obligatoriu) si scaderea acuitatii vizuale, cauzata de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasa. Pot exista si cazuri de presiune intraoculara marita (temporar), fara sa se fi declansat glaucomul. Intrucat nu au niciun fel de simptom – vederea reducandu-se treptat, fara indicii sau semnale prealabile – foarte multe persoane sufera de glaucom fara sa stie ca sunt bolnave. Inca nu se cunosc exact cauzele care produc glaucomul.

Principalele doua tipuri de glaucom sunt: glaucomul cu unghi deschis si glaucomul cu unghi inchis. Primul tip se dezvolta lent si tacut, fara dureri sau alte simptome, uneori fiind depistat prea tarziu, atunci cand orbirea deja este ireversibila. Glaucomul cu unghi inchis este mai rar intalnit, iar la acesta presiunea intraoculara creste, de regula, foarte rapid, fiind dominat de dureri oculare intense, inrosirea ochiului, pupila semidilatata, dureri de cap, ameteala, episoade de incetosare a vederii.

 

Diagnosticarea glaucomului este relativ simpla, iar evitarea orbirii este posibila doar daca este diagnosticat la timp, iar bolnavul urmeaza tratamentul standardizat, toata viata. Medicul apeleaza, in stabilirea diagnosticului, la patru investigatii de baza, care nu implica neplaceri pentru pacient: masurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj, examinarea campului vizual. Din datele rezultate, medicul poate stabili diagnosticul, tipul de glaucom si cat de avansata este boala. Marea dificultate este reprezentata de faptul ca glaucomul nu prezinta simptome pana in momentul in care vederea este mult afectata. Astfel, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii si evolutia catre orbire poate fi rapida.

Factorii care influenteaza cresterea presiunii intraoculare sunt: varsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea campului vizual, grosimea corneana crescuta sau rata de evolutie a bolii. De aceea, specialistii recomanda, mai ales in cazul celor care au astfel de situatii in familie, efectuarea a cel putin un consult de specialitate pe an.

 

In prezent, nu exista un tratament care sa vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afectiune progresiva. Ele reusesc doar sa opreasca sau sa intarzie agravarea bolii prevenind astfel orbirea. In plus, nervul optic, odata afectat, nu mai poate reveni la starea initiala. Tratamentul existent impiedica evolutia bolii, este strict individualizat in functie de stadiile de boala ale fiecarui pacient in parte si impune controale cu regularitate pentru tot restul vietii.

Glaucomul cu unghi inchis implica interventia chirurgicala sau cu laserul (tratament modern si mai putin invaziv). In mod obisnuit, aceste interventii reprezinta o solutie de succes si o rezolvare de lunga durata. Totusi, vor fi necesare controale oftalmologice ulterioare, in mod regulat.

 „Glaucomul este principala cauza a orbirii, in lume, dar boala poate fi intarziata daca este depistata la timp si monitorizata permanent de specialistii oftalmologi. In Romania, dispunem de intreg arsenalul terapeutic ocular  existent azi in lume, iar tratamentul este compensat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, mai spune dr. Delia Tache.

 

Medicii recomanda bolnavilor sa-si mentiona o viata ordonata, fara emotii puternice si surmenaj fizic sau ocular. Evitati oboseala, fumatul, cafeaua, stresul, preparatele cu atropina. Feriti-va ochii de razele ultraviolete si de expunerea prelungita la monitorul calculatorului ori televizor. Evitati fumatul si alcoolul, consumul de cafea si ciocolata, excesul de branzeturi, grasimi, sare si zahar. Consumati produse naturale bogate in betacaroten si vitamina C (morcovi, afine, ceapa, extrase de gingko biloba, germeni de grau cu lactate etc.). Puteti pune in ochi picaturi de laptisor de matca, iar daca nu-l puteti suporta (ustura putin) puteti lua laptisor de matca pe cale orala, timp de doua luni.

 

Prof. dr. Dorin Chiselita (sursa foto: Viata Medicala)

Saptamana Mondiala a Glaucomului, o initiativa a Asociatiei Mondiale a Glaucomului si a Asociatiei Mondiale a Pacientilor cu Glaucom, a avut un real succes in ultimii cinci ani. La nivel mondial, anul acesta se urmareste promovarea grupurilor de sprijin pentru pacientii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunostinta populatiei importanta detectarii precoce si a tratamentului pe tot parcursul vietii pentru pacientii deja infectati.

Societatea Romana de Glaucom, asociatie profesionala a medicilor oftalmologi cu preocupari in educarea continua a medicilor practicieni in vederea depistarii, diagnosticarii, tratarii si monitorizarii glaucomului, doreste sa fie parte activa implicata in campania nationala de lupta impotriva glaucomului. Glaucomul afecteaza sever functia vizuala si implicit calitatea vietii pacientului. Diagnosticat precoce si tratat corect, oferim sansa conservarii pe termen lung a functiei vizuale a acestor pacienti. Fiind o problema de sanatate publica, glaucomul genereaza interes si preocupare sustinuta in comunitatea oftalmologilor din Romania”, declara prof.dr. Dorin Chiselita, presedintele Societatii Romane de Glaucom, in invitatia la Conferinta Nationala de Glaucom.

Saptamana aceasta este Saptamana Mondiala a Glaucomului, iar in perioada 15-17 martie, la Sinaia, are loc a V-a Conferinta a Societatii Romane de Glaucom. Tot cu acest prilej are loc Adunarea Gnerala de Alegeri a Societatii Romane de Glaucom


Categorii: Medici, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*