Green Group a pus în funcțiune „Aparatul de Fapte Bune”

15 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Grupul de reciclare Green Group și Carrefour România au lansat astăzi un centru iteligent de colectare selectivă a deșeurilor, care oferă, instant, bonuri de reducere la cumpărături, iar cei care doresc să facă „fapte bune” pot dona valoarea acestor bonuri Asociației „Totul va fi bine”.

 

Un centru de reciclare inteligentă a fost inaugurat astăzi, la Buzău, de Grupul de reciclare Green Group, care încurajează reciclarea selectivă și-i recompensează pe cei care în acest fel protejează mediul, oferindu-le, pe loc bonuri valorice de reducere la cumpărături, încurajându-i totodată să facă fapte bune.

Denumit „Aparatul de Fapte Bune”, noul centru de reciclare este deservit de un operator și a fost amplasat în parcarea din spatele Mall-ului Galleria Buzău, Str. Aleea Galeriei. Este deschis de luni până vineri, între orele 10:00 – 18:00 și a fost dotat cu două aparate automate care preiau atât deșeuri de ambalaje (sticle plastic până la 3L, sticle și borcane, doze de aluminiu), hârtie, carton, dar și deșeuri de echipamente electrice și electronice DEEE (orice tip de echipament care se poate introduce în priză sau funcționează pe bază de baterii) și eliberează pe loc bonuri valorice care pot fi folosite la cumpărături în Hipermarketul Carrefour sau pot fi donate pentru a susține o cauză umanitară.

Totodată, locația beneficiază de cutii speciale pentru colectarea de echipamente de iluminat (becuri, lămpi) și baterii.

 

Centrul inteligent de colectare selectivă a deșeurilor oferă, pe loc, bonuri de reduceri la cumpărături, a căror valoare se calculează în funcție de tipul și cantitatea deșeurilor aduse, plecând de la următoarele valori de referință:

* 2 bani pentru un ambalaj PET – din 10 peturi reciclate se poate fabrica un tricou;

* 3 bani pentru o doză de aluminiu – un televizor poate merge trei ore cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu;

* 1 ban pentru o sticlă – sticla se poate recicla la infinit, fără a-și pierde claritatea sau puritatea;

* 15 bani pentru un kilogram de hârtie sau carton – reciclând 1 tonă de hârtie se economisesc aproximativ 682,5 litri de ulei, 26.500 litri de apă și 17 copaci.

* Pentru colectarea echipamentelor electronice, clienţii folosesc un alt sistem de colectare, iar în funcţie de greutate, se calculează valoarea voucherului pe care îl primesc. De exemplu, pentru un frigider de 55 de kg, valoarea bonului valoric este de 44 lei – prin reciclarea unui frigider se economisește 2.800 kg CO2, echivalentul a 13.000 km parcurși cu mașina.

În interiorul centrului există un sistem de colectare automat, care identifică imediat tipul de ambalaj, în funcție de formă sau greutate, calculează valoarea care trebuie rambursată şi tipăreşte un voucher.

 

Marius Costache, Director General GreenWEEE, a explicat că deșeurile colectatesunt apoi transportate în fabricile de reciclare GreenGroup și în cele ale partenerilor, unde sunt transformate în resurse valoroase pentru economie și mediu.

Aparatul de Fapte Bune are o componentă interactivă și întreaga experiență a colectării este implicit mai prietenoasă și îi motivează pe oameni să folosească aparatele. Toate deșeurile sunt înregistrate cu ajutorul unui software inteligent și astfel avem o evidență foarte clară asupra lor și le putem urmări drumul către fabrici. Deşeurile electrice și electronice colectate aici sunt reciclate la fabrica GreenWEEE din Buzău, unde primesc o nouă viață și sunt reintroduse în circuitul economic. Sticlele PET sunt transportate la fabrica Greentech din Buzău, unde sunt procesate şi transformate în fulgi PET de înaltă puritate sau în granule rPET”.

La rândul său, directoarea Carrefour Buzău, Oana Andrei, a subliniat că „Aparatul de Fapte Bune” este un exemplu despre cum valorificăm deșeurile și cum le putem transforma în resurse care să își continue ciclul de viață, contribuind astfel la  proiectul de  economie circulară din Buzău și la un mod de viață sustenabil”.

 

Proiectul se înscrie în lista proiectelor realizate de Green Group în cadrul platformei „Buzău Circular, o colaborare între grupul de reciclare și Primăria municipiului Buzău ce își propune să vină cu soluții pentru dezvoltarea orașului în spiritul economiei circulare, al regenerării resurselor și naturii.

Anunțăm cu entuziasm lansarea noului centru automatizat de colectare a deșeurilor alături de GreenGroup, aliniat la misiunea noastră de a promova obiceiuri responsabile cu fiecare acțiune pe care o facem. Prin acest nou proiect, ne dorim să facem reciclarea mai accesibilă și să încurajăm un tip de economie circulară, la care să putem contribui cu toții, prin transformarea deșeurilor în noi resurse. Mai mult decât atât, fiecare faptă bună se transformă într-o sesiune de cumpărături sau într-o nouă oportunitate de a da binele mai departe prin susținerea unei cauze din comunitatea locală, a transmis la rândul său, Felician Cardoș, Environmental Manager Carrefour România, printr-un comunicat.

 

Marius Costache

Marius Costache a menționat că „Aparatul de Fapte Bune” este „un concept prin care, împreună cu partenerii noștri principali, Carrefour și Primăria Buzău, încercăm să încurajăm populația să colecteze selectiv, printr-un procedeu simplu. Pentru deșeurile predate la centru, populația va primi vouchere de cumpărături care vor fi decontate în cadrul magazinului Carrefour, la cumpărături”.

În același timp, utilizatorii „Aparatului de Fapre Bune” pot opta pentru susținerea unei cauze umanitare din comunitatea locală, având posibilitatea de a alege să transfere valoarea primită pentru voucher către ONG-ul „Asociația Totul va fi Bine”. „Aș vrea să subliniez faptul că populația are posibilitatea de a dona valoarea respectivă unei asociații caritabile. Menționez lucrul acesta pentru că sunt sigur că sunt oameni care nu țin să deconteze neapărat valoarea respectivă, dar își doresc să facă o faptă bună. Împreună cu partenerii noștri oferim și această posibilitate și încurajăm oamenii să vină cu deșeuri la centru, a explicat directoul GreenWEEE.

 

Ionut Apostu

Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu, a declarat că „Grupul Green este deja un partener tradițional al municipalității în implementarea unor proiecte privind colectarea selectivă. Chiar numele acestui proiect ne spune că esența colecării selective este în sine este o faptă bună, iar Primăria Buzău a declanșat o amplă campanie de informare în acest sens, încă de acum 2-3 ani. Vreau să menționez că toate cantitățile de deșeuri ce vor fi colectate de Aparatul de Fapte Bune vor fi raportate către Primăria Municipiului Buzău, pentru a ne atinge țintele impuse de legislația de mediu. Este un proiect ambițios, inițiat de Green Group, dar și de Primăria Buzău, pentru ca împreună să reușim să atingem țintele impuse de normativele europene de mediu” și a rugat populația să contribuie la atingerea acestor obiective.

 

* Green Group este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul reciclării în Europa, cu activitate în reciclarea tuturor fluxurilor majore de deșeuri, inclusiv PET, sticlă, deșeuri electrice și electronice (WEEE), lămpi și baterii. Are cea mai mare capacitate instalată de reciclare din România și una dintre cele mai mari din Europa, procesând anual peste 460.000 de tone de deșeuri. Cu investiții în valoare de 170 milioane EUR, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri și este un pilon important al economiei circulare în România.  

Din Green Group fac parte: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET), GreenFiber International (lider european în producţia de fibră sintetică), Green WEEE (lider de piaţă în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor), cât și Green Resources Management (implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deșeurile de ambalaje). Mai multe pe: https://www.green-group-europe.com/

 

* Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță, direct, în cele peste 360 de magazine din țară, sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platforma BRINGO, disponibilă gratuit în Google Play și App Store.

Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate și a lansat programul Act For Good, prin care utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.

Carrefour România derulează Punem Preț pe Plastic, un program de economie circulară adresat reducerii cantității de ambalaje din plastic și introducerii plasticului într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire și reciclare, a introdus pungile biodegradabile și compostabile alături de o gamă extinsă de produse biodegradabile, realizează programe de colectare selectivă și derulează inițiative de încurajare a bunelor obiceiuri. Acestor inițiative li se adaugă contribuția de peste un deceniu la Banca de Alimente – Crucea Roșie și suportul pentru multe alte programe prin care susține comunitățile vulnerabile și reduce risipa alimentară.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*