Gripa închide școli și grădinițe din Capitală. La Buzău crește numărul de îmbolnăviri

22 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Mii de copii din toată țara ajung zilnic la urgenţe, cu simptome de boli respiratorii, iar medicii spun că ne aflăm în sezon pre-epidemic, pentru că aproape jumătate din testele rapide de gripă sunt pozitive.

 

Gripa începe să se extindă în special în rândul celor cu grad ridicat de risc şi mai ales în rândul copiilor. Mii de copii de toate vârstele ajung, zilnic, la medicii de familie sau la cabinetele medicilor pediatri, dar mulți sunt duși direct camerele de gardă ale spitalelor, iar testele rapide de gripă sunt pozitive la aproape jumătate dintre ei.

Cazurile numeroase de viroze și gripă au dus la suspendarea orelor de curs, până la sfârșitul acestei săptămâni, în șase şcoli generale şi trei grădiniţe din București, care au intrat sub incidenţa unei măsuri de protecţie pentru risc epidemic major.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a decis, ieri, suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în mai multe clase din 9 unități de învățământ din București. Orele sunt suspendate în clasele şi grupele unde au fost copii bolnavi de gripă. Între timp, în zonele de triaj din spitalele de pediatrie un caz din trei ridică o suspiciune, iar cei la care s-a confirmat deja gripa nu sunt vaccinaţi.

 

Medicii pediatri atrag atenția că deși sugarii sub 6 luni nu pot fi vaccinaţi, pot fi protejaţi dacă femeia gravidă se vaccinează, în orice moment al sarcinii. Femeile însărcinate şi bebeluşii sunt, potrivit OMS, cele mai vulnerabile categorii de populație în fața gripei, iar după aceștia, copiii între 6 luni şi 5 ani care merg în colectivități (creşă şi grădiniţă).

Dacă apar simptome specifice gripei, trebuie să mergem cât mai repede, la medic”, a explicat epidemiologul șef al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei, după ce seci de copii au fost diagnosticați cu gripă în urma testelor rapide efectuate de medicii de la Urgențe Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în ultimele zile.

Chiar în această dimineață, alți patru copii , cu vârste între 4 și 11 ani, au fost diagnosticați cu gripă de tip A, respectiv de tip B, în urma testelor rapide. „Doi dintre ei au fost direcționați către spitalul Matei Balș din Capitală, iar ceilalți doi au fost izolaț la domiciliu, cu recomandări medicale specifice”, a precizat Adriana Bunilă, putrătorul de cuvânt al SJU Buzău.

 

Medicii spun că există un tratament care grăbeşte vindecarea, dar trebuie început în primele 48 de ore de la debutul bolii. Vaccinul sub formă de spray, destinat copiilor peste 2 ani, va fi retras din farmacii peste o săptămână, când expiră lotul trimis de furnizor în România. În ceea ce privește vaccinul gripal injectabil, Ministerul Sănătății spune că mai sunt câteva zeci de mii de doze nefolosite de medicii de familie, iar dacă va fi necesar, chiar dacă nu se mai pot produce acum vaccinuri, ministrul Costache spune că „se pot importa din ţări care au avut stocuri mai mari de vaccinuri.” Problema este că anticorpii apar la 2-3 săptămâni de la vaccinare, așa că orice părinte și orice adult, mai ales dacă are boli cronice, trebuie să rămână în gardă și să-și ia măsuri de prevenție.

Dacă nu este posibilă izolarea la domiciliu, medicii recomandă purtarea unei măşti igienice și respectarea strictă a măsurilor de igienă personală, pentru că un bolnav de gripă poate infecta până la 20 de persoane într-o singură zi.

Între măsurile de igienă personală recomadate se află spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare. Medicii spun că acestea sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) se administrează însă doar la indicația medicului.

 

Victor Costache, ministrul Sănătății a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

În acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie s-a întâlnit în această dimineață, sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, pentru a stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atât împotriva gripei sezoniere, cât și împotriva noului coronavirus din China. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național, iar în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie.

Reamintim că, săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

Până la data de 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la  risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

 


Adaugati un comentariu


 

*