Gutuile, excelente pentru combaterea afectiunilor de sezon

19 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Pline de vitamine si minerale, deosebit de parfumate, gutuile alunga primele simptome de raceala, fortifica organismul si actioneaza ca un puternic antioxidant, dar pot fi folosite cu succes si in cosmetica.

 

Inrudite cu merele si perele, gutuile provin din sud-vestul Asiei si sunt cunoscute inca din Antichitate pentru proprietatile lor imunostimulatoare si antioxidante, cat si pentru efectele benefice asupra frumusetii.

Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, gutuile au proprietati  antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante.

Gutuile nu ar trebui neglijate nici in dietele de slabit. Datorita aciditatii, ele ajuta la neutralizarea grasimilor si in plus, au foarte putine calorii.

Pentru ca nu sunt zemoase si au un gust usor astringent, gutuile sunt consumate mai mult in compoturi, tarte sau gemuri.

 

Contribuie la intarirea sistemului imunitar

 

Pe langa roadele pamantului, toamna aduce cu ea si primele simptome de raceala si gripa. Bogate in vitamine si minerale, gutuile intaresc sistemul imunitar si il pregatesc sa lupte cu aceste afectiuni.

Gutuile au si calitatea de bun expectorant. Din semintele macinate marunt, amestecate cu putin ceai caldut, se obtine un lichid care calmeaza tusea si alte inflamatii ale cailor respiratorii. Nici decoctul de seminte de gutui nu ar trebui ocolit in sezonul rece, el fiind un remediu excelent in tratarea bronsitei. Este indicat sa se ia de trei ori pe zi, doua linguri din acest decoct.

Cu un continut bogat de vitamina C, gutuile stimuleaza pofta de mancare si ajuta in perioada de convalescenta, fortificand organismul slabit. Conform cercetatorilor din Ankara, gutuia reprezinta unul dintre fructele cele mai eficiente in lupta cu radicalii liberi si intarzie instalarea primelor semne ale imbatranirii. Si sucul de gutui are efecte benefice asupra sanatatii. El este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor si celor care sufera de boli ale tubului digestiv.

 

Sanatate si frumusete pentru piele si par

 

Pe langa proprietatile deosebite pe care le au asupra sanatatii, gutuile se pot folosi cu succes si in mentinerea frumusetii.

Pentru a scapa de un ten cu aspect lucios si pori blocati, aveti nevoie de doua-trei gutui coapte foarte bine. Ele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Se aduga putina pudra de talc si se amesteca pana se obtine o pasta care se  intinde pe pielea fetei, gatului si decolteului. Se lasa sa actioneze un sfert de ora, apoi se clateste fata cu apa minerala. Veti observa un aspect mai mat si mai fin al tenului. Decoctul din frunze de gutui are de asemenea un efect benefic asupra tenului gras, fiind astringent si calmant.

Gutuile reprezinta un bun remediu si pentru parul fragil, seboreic sau cu matreata. Cel mai eficient tratament il reprezinta gelul de gutui. El se prepara dintr-o lingura de seminte de gutui la un sfert de litru de apa. Dupa ce compozitia capata un aspect gelatinos, se va filtra, iar dupa ce s-a racit se poate utiliza pe pielea capului. Daca folositi in mod regulat acest produs, parul se va  ingrasa mai putin ca inainte, va creste mai viguros, iar matreata va disparea.


Adaugati un comentariu


 

*