Gutuile, izvor de sanatate pentru organism

18 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Pentru a beneficia la maxim in aceasta perioada de calitatile acestor fructe, este recomandat consumul cate unei gutui pe zi, timp de 2-3 saptamani.

 

dulceata-gutuiBeneficiile pentru sanatate ale gutuilor au fost constatate inca din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, cand oamenii nu aveau inca suficiente cunostinte despre medicina si boli, aceste fructe erau considerate nu doar un fruct placut, ci chiar, un antidot pentru otrava.  Preferate pentru aroma lor inconfundabila, gutuile au si un continut valoros de vitamine si minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu. Contin, de asemenea, zaharuri, tanin, pectine si enzime.

Gutuile sunt ideale pentru copii, in perioada de crestere, dar si pentru persoanele in varsta, datorita proprietatilor tonice si revitalizante. Sunt foarte potrivite si in curele de slabire, deoarece contin doar 44 de calorii la suta de grame. Au, de asemenea, proprietati astringente foarte bune si de aceea sunt utilizate cu succes in caz de indigestii, diaree, greata, varsaturi si probleme hepatice. In acest scop se pot utiliza gutuile ca atare, ori sub forma de compot sau sirop. Cura de gutui este eficienta si pentru a preveni sau trata gastroenteritele, tulburarile digestive manifestate prin inflamatii ale mucoaselor precum sindromul colonului iritabil, boala Crohn.

 

Compot GutuiIn medicina naturista, gutuile sunt apreciate pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice si expectorante. Gutuile ajuta, de aceea, la calmarea durerilor in gat, la tratarea bronsitelor, traheitelor, pneumoniilor. Ele pot fi folosite si ca remediu adjuvant in caz de tuberculoza. Decoctul preparat din samburi de gutui, zdrobiti si fierti, este un remediu excelent impotriva raguselii sau bronsitei, iar gargara cu acest ceai vindeca amigdalita sau faringita. In sezonul rece, gutuile sunt recomandate pentru intarirea sistemului imunitar

Aceste fructe se remarca si prin proprietatile lor emoliente si cicatrizante. Astfel, pentru a grabi vindecarea ranilor, crapaturilor pielii sau iritatiilor se pot aplica, pe zonele respective, comprese imbibate cu suc de gutui sau chiar feliute subtiri de gutuie. Tot pentru cicatrizarea ranilor se poate folosi infuzia din frunze de gutui. Aceasta infuzie este eficienta si pentru scaderea febrei.

Maceratul din frunze de gutui este recomandat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. In acest sens se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie in 20 de mililitri de alcool alimentar, se lasa la macerat 14 zile si apoi se iau, de doua ori pe zi, cate 20-30 de picaturi. Celor care au afectiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat sa consume si gutui crude.

 


Adaugati un comentariu


 

*