Gutuile – medicamentul si deliciul asteptat al toamnei

26 octombrie 2014 | 0 comentarii |

De-a lungul timpului au fost descoperite nenumarate beneficii pe care aceste fructe le au asupra sanatatii.

 

Gutui2Galbene si parfumate, cu gust bun, dulce-amarui si purtandu-ne pe drumul amintirilor copilariei, mult-asteptatele fructe ale toamnei, gutuile au si o multime de beneficii pentru sanatate. O buna actiune antiseptica, antiinflamatoare si diuretica ne ajuta sa ne pregatim pentru iarna in mod natural. In plus, antioxidantii din aceste fructe ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, care au un rol nociv, favorizand aparitia unor afectiuni, imbatranirea pielii si a vaselor de sange. Rezultatele unui studiu realizat recent in Turcia plaseaza gutuile, dupa rodii, in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea.

Avand un continut ridicat de vitamina C, guturile asigura 23 la suta din necesarul zilnic al organismului. In plus, continutul de minerale, precum fosfor, potasiu, fier si magneziu, le fac sa se numere printre fructele care au mare grija de sistemul nostru imunitar, prevenind aparitia racelilor si a gripei. Este indicat sa se consume cate o gutuie proaspata, in fiecare zi, timp de 2-3 saptamani.Infuzia de coji si frunze de gutui, in combinatie cu mierea de albine, calmeaza tusea, inlatura raguseala si elibereaza caile respiratorii, iar pulpa rasa de la o gutuie, lasata la infuzat in apa fierbinte, este un excelent remediu in caz de angina, fie ca se bea, fie ca se foloseste pentru gargara.

 

Compot GutuiGutuile proaspete sunt ecelente si in prevenirea si combaterea cancerului. Ele sunt recomandate  pacientilor cu afectiuni oncologice, datorita  vitaminei B17 pe care o contin si care ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Fibrele continute de gutui asigura un bun tranzit intestinal si sunt benefice in caz de constipatie, astfel ca deliciosul fruct este un remediu ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. Nu este nevoie decat sa manance doua felii de gutuie cruda sau sa bea o cana de compot, dimineata, pe stomacul gol.

Si cei care sufera de sindromul colonului iritabil isi pot ameliora simptomele cu ajutorul gutuilor. Acest fapt se datoreaza taninului, care reduce secretiile mucoasei intestinale. In cazul acestora, se da pe razatoare o gutuie de marime potrivita, apoi se amesteca cu doua linguri de miere, iar din acest amestec se iau cate 2-3 linguri, de doua ori pe zi. Asocierea tanin-pectina din gutui are actiune astringenta asupra mucoasei gastro-intestinale, motiv pentru care fructul este deosebit de eficient in tratarea diareei si dizenteriei.

 

gutui 3 iPectinele, fibre solubile care se regasesc in gutui, reduc nivelul de colesterol rau din sange, ceea ce inseamna ca ofera protectie impotriva afectiunilor inimii. Pot fi consumate proaspete sau coapte. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala pot tine o cura cu suc de gutui, cate doua pahare pe zi. Acesta reduce tensiunea, datorita continutului ridicat de potasiu. Sucul proaspat de gutui ajuta si la vindecarea pancreatitei acute. Cei afectati trebuie sa consume o jumatate de cana de suc zilnic, timp de o luna.

Gutuile sunt excelente si in dieta. Fiind acide, ele intervin cu succes in neutralizarea grasimilor, iar datorita faptului ca in 100 de grame de gutui se gasesc numai 57 de calorii, inseamna ca aceste fructe nu trebuie sa lipseasca din meniul celor care doresc sa-si mentina silueta. Asadar, daca ti-ai propus sa dai jos cateva kilograme, poti incepe diminetile cu o cana de suc de gutui.

In plus, o singura feliuta de gutuie poate taia greata, combate starile de voma si de salivatie abundenta. Mestecata incet, dupa masa, improspateaza respiratia, indepartand mirosul urat al gurii.

 

dulceata-gutuiIn compoturi, dulceata, tarte sau magiun, gutuile pastreaza aroma care ne face sa spunem ca toamna miroase a gutui! Originare din zona Caucazului, gutuile sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate, pentru aroma lor si proprietatile de a mentine sanatatea si frumusetea.

Mari si foarte aromate, fructele au o suculenta redusa, gust astringent si consistenta tare, fapt pentru care sunt preferate mai mult sub forma de compot, dulceata, gem, nectar, jeleu sau marmelada. De altfel, cuvantul „marmelada” isi are radacina in echivalentul portughez al cuvantului „gutuie”- marmelo. Datorita importurilor de marmelada de provenienta portugheza ce explodasera prin secolul al XV-lea, cuvantul a intrat si in vocabularul britanicilor care savurau inca de pe atunci doua sortimente de „marmalade”: rosie si alba.

Atunci cand sunt prelucrate la temperaturi inalte, gutuile capata o culoare rosiatica, sub actiunea acizilor, pigmentul antocianina inlocuind leucoantocianina, cea care da culoarea galben pal a pulpei fructului. Gustul astringent al gutuilor se atenueaza astfel, lasand aroma placuta sa invadeze simturile.

Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*