Harta centrelor de evaluare COVID-19 a fost activată. O parte dintre ele și-au început activitatea

21 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Centrele de evaluare nu testează, ele sunt destinate evluării pacienților deja testați pozitiv de medicii de familie, în farmacii, laboratoare sau de personalul operativ de la Ambulanță. 

 

Ministerul Sănătății a publicat, joi, harta centrelor de evaluare Covid 19. Deocamdată, aceasta nu este completă și se actualizează în timp real, pe măsura operaționalizării celor 230 de centre, câte vor fi în total.

Aceste centre NU sunt pentru testare, ci pentru cei care au fost deja testați pizitiv, aici fiind locul în care pot fi evaluați și pot primi tratament ambulatoriu”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și cum trebuie să procedat înainte de a se ajunge la aceste centre și cine are indicație pentru evaluare. „Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este Covid, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci poate fi orice viroză – se duce la medicul de familie. Medicul de familie îl evaluează sau îl și testează, pentru că avem deja 3.500 de medici de familie care fac lucrul acesta, sau trimit pacientul la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul, gratuit. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie de infecție cu SARS-CoV-2, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre. La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost deja diagnosticați pozitiv. Deci, nu te testezi acolo. La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și, în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi. Medicul de familie face, în continuare, monitorizare acestui pacient”, a declarat ministrul Rafila.

Harta centrelor Covid 19 poate fi vizualizată AICI

 

Centrele de evaluare nu testează! 

 

Click pentru a mari

Majoritatea centrelor de evaluare au fost operaționalizate, iar pacienții au început să apeleze la personalul medical care le asigură funcționarea. „Este important de știut că spitalul nu este destinat testării, aşa cum nici centrele de evaluare nu sunt destinate testării celor cu forme uşoare şi medii de COVID-19. Pacienții trebuie să știe că nu trebuie să mergă la spitale sau la aceste centre ca să fie testați pentru SARS-CoV-2. În centrele de evaluare trebuie să ajungă doar pacienţii care au fost deja confirmaţi oficial pozitiv, printr-un test antigen sau PCR. Asta înseamnă că, dacă pacientul şi-a făcut acasă un test rapid și acesta a ieşit pozitiv, trebuie să repete testul fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, astfel încât rezultatul testului să poată fi introdus în aplicaţia CoronaForms şi să fie înregistrat oficial, pentru că abia din acest moment începe traseul pacientului cunoscut cu SARS-VoV-2. Din acest moment, medicul de familie, care îi cunoaște istoricul medical, știe dacă este sau nu vaccinat și dacă prezintă factori de risc din cauza unei boli cronice (obezitate, diabet, afecțiuni cronice respiratorii, boli cardiovasculare) și îi spune ce are de făcut. Aceşti pacienţi sunt îndrumaţi către un centru de evaluare dacă prezintă factori de risc şi dacă medicii care i-au consultat consideră că au nevoie de tratament antiviral”, a atras atenția directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, menționând că DSP Buzău a publicat pe site-ul oficial un grafic ce conține informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoască pacientul, astfel încât să-i fie mai ușor să înțeleagă ce are de făcut în cazul în care are siome specifice infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit protocoalelor Ministerului Sănătății, NU au recomandare pentru tratament antiviral pacienții cu vârsta sub 18 ani, femeile însărcinate, mamele care alăptează, pacienţii cu insuficienţă severă renală şi hepatică și pacienții care iau anumite tratamente care pot interacţiona cu antiviralele folosite în tratamentul CIVID-19.

 

Circuitul pacientului infectat cu SARS-CoV-2

 

Click pentru a mari

Pentru a se înțelege mai ușor pașii care trebuie urmați de o persoană care prezintă simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a publicat și o schiță cu algoritmul pe care pacienții cu simptomatologie specifică îl au de parcurs.

Astfel, în centrele de evaluare ambulatorie vor ajunge bolnavii COVID cu forme ușoare și medii, adică cei care nu au nevoie de oxigenoterapie, iar primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care are simptomatologie specifică este să-și sune medicul de familie. „Fie că are simptome care ridică susppiciuni de infecție cu SARS-CoV-2, fie că s-a testat acasă și i-a ieșit testul pozitiv, sau știe că a intrat în contact cu o persoană confirmată COVID-19, pacientul trebuie mai întâi să-l sune pe medicul de familie, iar acesta îi va spune ce are de făcut, în continuare. Pacientul va fi testat, oficial, fie chiar de medicul său, fie îl îndrumă pe acesta unde se poate testa oficial. De regulă, dacă infecția cu SARS-CoV-2 este la debut, pacientul prezintă o formă uşoară sau medie, fără insuficienţă respiratorie, așa că poate merge să se testeze, nu fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, la o farmacie avizată sau apelând la numărul unic de urgență 112 și un echipaj al Ambulanței vine la domiciliu. În cazul în care pacientul prezintă simptome mai puternice, are deficiență de oxigen, va merge direct la camera de gardă/Unitatea de Primiri Urgențe ale unui spital, unde va fi testat și se va stabili ce trebuie făcut în continuare”, a explicat epidemiologul șef al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei, care a menționat că în cazul în care testul este negativ, medicul de familie va stabili diagnosticul și conduita de tratament, iar dacă testul arată prezența virusului, în funcție de starea bolnavului, pacientului i se indică ce pași trebuie să facă mai departe.

 

Cum se face evaluarea

 

În centrul de evaluare, pacientul confirmat oficial pozitiv pentru SARS-CoV-2 se prezintă doar cu actul de identitate, nu are nevoie de bilet de trimitere, pentru că este deja înregistrat în CoronaForms. Aici va fi consultat, iar după caz, i se fac analize de sânge, examen radiologic pulmonar sau RMN, iar după ce este întrebat de medici despre absolut toate medicamentele pe care acesta le ia pentru alte afecţiuni pe care le are, i se va recomanda conduita terapeutică și, după caz, tratament antiviral care i se eliberează chiar în centru, pacientul nu trebuie să meargă cu rețeta în mână la farmacie. Pentru început, centrele au fost aprovizionate cu Favipiravir, iar în curând sunt așteptate și noile antivirale care se vor administra în centrele de evaluare, Molnupiravir şi Paxlovid.

Dr. Carmen Scântei a atras atenția că „pacienţii îndrumaţi către centrele de evaluare, care au factori de risc şi trebuie să primească tratament antiviral, trebuie să se încadreze într-o perioadă de maximum 5 zile de la debutul bolii pentru a putea beneficia de eficienţa crescută a acestor antivirale. Dacă se prezintă după 7-10 zile de la debutul infecției, tratamentul antiviral nu mai poate fi prescris, pentru că nu mai este eficient. Înființarea acestor centre de evaluare este un pas important în combaterea pandemiei şi în scăderea presiunii asupra sistemului spitalicesc, asaltat până la epuizare în valul 4. Cazurile acestea uşoare şi medii care nu necesită spitalizare, vor fi îngrijite în ambulatoriu, este cel mai logic lucru cu putinţă”, a precizat epidemiologul șef al județului, menționând că dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, pacientul va fi internat și va primi tratament etiologic specific, iar în cazurile grave, acești pacienți vor fi tratați în Terapie Intensivă.

 

4 centre de evaluare și 52 de cabinete de testare în județul Buzău

 

Click pentru a mari

Tratamentele antivirale orale trebuie administrate doar la indicaţia medicului, în primele zile ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Riscurile administrării fără supreveghere sunt serioase, o serie de pacienţi având contraindicaţii, astfel că tratamentul trebuie neapărat prescris de un medic, atrag atenţia specialiştii. Luate însă cum trebuie, aceste medicamente pot scădea semnificativ numărul pacienţilor care ajung în spital şi mai ales numărul de decese şi de forme grave de COVID-19. Pe lista cu antivirale orale care pot fi prescrise pentru forme uşoare şi medii de boală, în primele cinci zile ale infecţiei, se află Favipiravir, Molnupiravir şi Paxlovid.

În județul Buzău, 52 de medici de familie au încheiat până acum contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS), pentru testare rapidă la SARS-CoV-2, iar autoritățile speră că se vor înscrie și alții în acest program, având în vedere că peste 200 de medici de familie sunt în contract cu Casa, iar pentru fiecare test li se decontează 50 de lei (în care este inclus prețul testului, materialele sanitare și manopera).

CJAS Buzău a publicat, de asemenea, lista cu cele patru centre de evaluare care vor funcționa, de luni până vineri, în cadrul Spitalului Județean de Urgență, secția de Boli Infecțioase (cunoscută ca Spitalul Gârlași), de pe strada Plevnei, nr. 26, Spitalului Munnicipal Râmnicu Sărat, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 2, Spitalului Orășenesc Nehoiu, str. A.I.Cuza, nr. 17, și Spitalului de Boli Cronice Smeeni, str. Principală, nr. 991.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*