Helicobacter Pylori, bacteria care-si face de cap (A)

27 martie 2016 | 0 comentarii |

helicobacter-pylori2Helicobacter Pylori reprezinta bacteria ce ne provoaca cele mai mari probleme ale tractului digestiv, afectand in special stomacul si duodenul. Ea afecteaza mai mult de jumatate din populatia lumii, fiind a doua cea mai raspandita infectie bacteriana, dupa caria dentara. Forma rasucita, spiralata ii da denumirea de helicobacter. Pylori semnifica regiunea stomacului in care se gaseste cel mai frecvent, adica portiunea terminala, ce se continua cu duodenul. Gastritele, ulcerele, refluxurile gastro-esofagiene, pirozisul sunt numai o parte din varietatea de patologii in care este implicat H. Pylori. Aceasta bacterie prezinta o particularitate deosebita fata de celelalte miliarde de bacterii existente, prin faptul ca este singura care poate trai in mediul acid al stomacului si prezinta o rezistenta foarte mare la aproape orice tip de tratament. Dat fiind faptul ca este atat de rezistenta, tratamentul implica o atentie deosebita. Astfel, in comparatie cu eradicarea altor bacterii, pentru Helicobacter Pylori nu este necesar doar un singur antibiotic, ci o combinatie de mai multe antibiotice. Exista de asemenea si tratamente homeopate, cu foarte mare succes si eficienta in tratarea helicobacterului. Unul din aceste tratamente poarta denumirea de mastic gum. Mai multe detalii despre tratamentul Helicobacter Pylori puteti citi aici.

 

helicobacterSimptomatologia bacteriei Helicobacter Pylori:

Simptomele in cazul prezentei de helicobacter sunt foarte cunoscute. Acestea se manifesta in principal prin dureri puternice de stomac, greata si balonare, respiratie urat mirositoare, inapetenta (lipsa poftei de mancare), scadere ponderala. Lista de simptome este terminata de pirozis, adica senzatia de arsura a stomacului/esofagului, si de refluxul gastro-esofagian. In unele cazuri, manifestarile clinice pot fi expresia directa a unor complicatii, cum ar fi sangerarile gastrointestinale (emisia de scaune negre, lucioase).

 

Cum poti afla daca ai prezenta sau absenta aceasta bacterie

La ora actuala exista diverse metode de investigatie. Printre cele mai folosite sunt testul respirator, biopsia gastrica, analiza de sange si analiza materiilor fecale. Testul respirator reprezinta o metoda neinvaziva, adica nu pune in pericol viata pacientului, avand o precizie foarte mare, de aproximativ 94-95%. Cu ajutorul acestui test se masoara concentratia de amoniu din aerul expirat de pacient, dupa ingerarea unei solutii speciale. Prin testarea serologica (analize de sange), medicii de laborator cauta sa descopere anticorpii antihelicobacter pylori ce au fost produsi de organism la patrunderea antigenului, adica a bacteriei, in organismul gazdei. Daca testul este pozitiv, atunci bacteria este prezenta. Prin endoscopie digestiva superioara se ia o mostra de tesut gastric (biopsie), care se analizeaza intr-un laborator de anatomie patologica. Desi este o metoda invaziva, cu un disconfort mare pentru pacient, aceasta da rezultate extrem de precise. Testarea antigenica se face prin analizarea in laborator a unei probe prelevata din materiile fecale, pentru a se putea descoperi prezenta sau absenta anticorpilor.

 

spalat pe mainiCum reuseste helicobacter sa se transmita?

Igiena deficitara reprezinta principala cauza de transmitere a aceste bacterii. Astfel, o igiena precara favorizeaza transmiterea bacteriei helicobacter, iar un sistem imun slabit asigura supravietuirea si proliferea ei la nivelul gazdei. Ea se transmite de la om la om, adica interuman. Prin respiratie, prin sarut, prin folosirea aceleiasi toalete, acelorasi haine, cuverturi, prin apa contaminata, prin absenta unor masuri de igiena esentiale cum ar fi spalatul pe maini, infectia fiind cel mai frecvent dobandita in copilarie. Calea de infectie in unele tari poate fi apa netratata. Helicobacter Pylori ramane una dintre cele mai raspandite infectii la om, prevalenta infectiei fiind inalt corelata cu statusul socio-economic si variaza intre 50-80%.

Helicobacterioza reprezinta de fapt infectia cu Helicobacter Pylori de la nivelul mucoasei gastrice. Prin patrunderea in corpul gazdei, acesta bacterie va parazita mucoasa stomacului, regasind la acest nivel un mediu propice pentru dezvoltare si proliferare. In timp, aceasta infectie va duce la gastrita, adica inflamarea mucoasei stomacale si chiar ulcer, distrugand peretii stomacali. Studiile cunoscute arata ca la nivelul stomacului, H. Pylori este responsabila de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10. Charles Darwin, Alfred Nobel, Napoleon Bonaparte, George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea, Peter O’Toole au fost si ei atinsi de aceasta bacterie.

 

Arborele mastic

Arborele mastic

Helicobacter pylori: tratament clasic si homeopat

Tratamentul clasic cel mai folosit consta in administrarea de antibiotice, la sfaturile medicilor. Este cunoscut faptul ca medicii prescriu o combinatie de minim doua antibiotice, dat fiind faptul ca aceasta bacterie este extrem de rezistenta. De asemenea, se folosesc si medicamente care dau hipoaciditate, pentru a scadea secretia de acid clorhidric (HCl). Dar, prin administrarea repetata, atat bacteria cat si organismul devin rezistenti, antibioticele nu mai au eficienta. In astfel de cazuri se recomanda o antibiograma care va stabili cu precizie ce clase de antibiotice pot eradica respectiva bacterie.

Un alt tip de tratament cunoscut este cel homeopat. Astfel, unul din cele mai recunoscute si apreciate tratamente alternative poarta denumirea de Mastic Gum. Mastic Gum reprezinta un produs cu originea in insula greceasca Chios, fiind apreciat la nivel international datorita eficientei sale si lipsei de efecte negative. El se produce dintr-o rasina a unui arbore numit Mastic. Pe piata romaneasca, Mastic Gum poate fi achizitionat atat de pe internet cat si din orice plafar acreditat.

 

De ce este periculoasa infectarea cu helicobacter?

Pe o perioada indelungata de timp, apar mici eroziuni pe mucoasa stomacului si a duodenului. Aceste eroziuni superficiale vor deveni profunde, ducand la aparitia ulcerului si, in lipsa unei terapii corespunzatoare, chiar a cancerului gastric sau duodenal. Astfel, neglijarea simptomelor si nepasarea pot duce la leziuni ireversibile, care pot afecta procese extrem de importante din organism, de departe cel mai afectat fiind procesul de digestie si absorbtie, care are loc la nivelul stomacului si al intestinului subtire.

 


Adaugati un comentariu


 

*