Impreuna impotriva hepatitei !

30 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Organizatii de pacienti si autoritati din domeniul Sanatatii au infiintat o Coalitie care isi propune sa reduca semnificativ incidenta hepatitei, pana in 2020. Romania este pe locul 4 in Europa la rata deceselor provocate de afectiunile hepatice.

 

Coalitia "Impreuna impotriva hepatitei"

Coalitia “Impreuna impotriva hepatitei”

In aceasta saptaman a luat fiinta Coalitia „Impreuna impotriva hepatitei”, organizatie lansata sub patronajul Ministerului Sanatatii, avand ca scop reducerea incidentei bolilor hepatice in randul populatiei din Romania, in contextul in care aceste afeciuni sunt foarte raspandite.

Astfel, conform datelor prezentate la conferinta prilejuita de lansarea Coalitiei, Romania se afla pe locul 25 din 30 de tari europene intr-un clasament al indicelui european al hepatitei, care compara nivelul de investigatii, tratament si preventie.

Romania fiind deficitara la toate aceste trei capitole, nu este de mirare ca bolile hepatice au ajuns sa aiba o mare raspandire in randul populatiei, clasandu-ne pe locul patru in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii provocate de acest tip de afectiuni. Statisticile arata ca acestea sunt responsabile pentru 44,5 decese la suta de mii de locuitori.

 

bolnavi spital savaCele mai raspandite sunt infectiile cu virusul hepatitei C, in Romania fiind inregistrate peste 600.000 de persoane afectate de acest virus, a caror medie de varsta este de 50 de ani. Infectiile netratate cu virusul hepatic C reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate, care decurge din caracterul transmisibil al bolii si din impactul sever asupra morbiditatii si mortalitatii populatiei.

Medicii atrag atentia ca afectiunea ramane frecvent nediagnosticata pe parcursul fazei acute, din cauza naturii sale adesea asimptomatice, si trece astfel neobservata de catre cei afectati. Daca infectia cu virusul hepatic C ramane netratata, pe termen lung apar afectari hepatice severe precum ciroza si carcinomul hepatic, de cele mai multe ori acestea fiind fatale.

 

Liana Gheorghe

Dr. Liana Gheorghe

Membrii Coalitiei nou infiintate considera ca actiunea de combatere a bolii va avea efect daca se va porni de la premisa ca daca boala este depistata la timp si este urmat tratementul corespunzator, un pacient cu hepatita C cronica are 80 la suta sanse de vindecare. Pentru asta, insa este necesar ca atat medicii, cat si pacientii si mai ales Ministerul sanatatii, prin programe de sceening, sa colaboreze si sa aiba acelasi scop, diminuarea morbiditatii si a moralitatii prin depistarea precoce si instituirea tratamentului adecvat.

Hepatita C, supranumita si «Pandemia silentioasa», este o boala contagioasa, care afecteaza cvasi-exclusiv ficatul. Evolutia ei este silentioasa pana in stadiile avansate, cand se complica cu ciroza si cancer hepatic. Infectia cu virusul hepatitic C se transmite, de obicei, cand o persoana ajunge in contact cu sangele unei persoane infectate. Vestea buna, insa, este ca boala este vindecabila, spre deosebire de hepatita B si HIV, cu conditia de a fi depistata la timp, iar pacientul sa primeasca tratamentul adecvat”, a afirmat conf. dr. Liana Gheorghe, sefa Sectiei III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic a Institutului Fundeni.

 

analiza-sangeAvand in vedere clasarea Romaniei pe locul 25 din 30 in topul indicelui european al hepatitei, Coalitia „Impreuna impotriva hepatitei” are drept scop principal ca pana la finele anului 2020, tara noastra sa fie plasata in primele cinci locuri ale respectivului clasament. Un vis frumos, dar nu imposibil, sustin specialistii care au deja, un plan de actiune in acest sens.

Structurat in patru componente, planul de actiune pentru indeplinirea acestui obiectiv propune solutii pentru imbunatatirea managementului hepatitei C. Unul dintre aspectele esentiale avute in vedere este legat de intensificarea ratei de testare, diagnosticarea si crearea unui registru de pacienti. Alta componenta aduce in discutie posibile programe care sa duca la o crestere a aderentei pacientilor la tratamentele pentru hepatita C. O noutate adusa de modelul propus se refera la diverse posibilitati de finantare, care sa permita tratarea unui numar cat mai mare de pacienti, in vederea vindecarii si a limitarii transmiterii virusului hepatitic C.

 

risc de hepatita O astfel de posibila sursa de finantare este cea a obligatiunilor de impact social, care presupune stabilirea de parteneriate public-private pe termen lung. Astfel, institutiile de la nivel local sau national, de exemplu primariile sau spitalele care apreciaza ca se confrunta cu un numar mare de cazuri de hepatita, pot initia propriile proiecte de management al afectiunii, urmand sa atraga finantarea necesara. Valoarea adaugata a acestui model de finantare consta in faptul ca finantatorii – fundatii, companii farmaceutice, ONG-uri etc. – isi pot aduce propria expertiza in managementul respectivului proiect, astfel incat institutia contractanta sa poata dezvolta in timp un mecanism sustenabil de auto-finantare in vederea returnarii fondurilor primite pentru proiect, dar si pentru atingerea altor obiective. Totodata, modelul cuprinde si o parte legata de proiecte educationale si de informare, atat pentru pacienti, cat si pentru medici, avand drept scop cresterea ratelor de depistare precoce a VHC, accesul la noi tratamente si reducerea aparitiei de noi cazuri.

 

test sangeCoalitia este formata din reprezentanti ai Fundatiei Prof. Dr. Matei Bals, ai Societatii de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Societatii de Gastroenterologie si Boli Hepatice, Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Asociatiei Europene a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice si ai Aliantei Pacientilor Cronici din Romania. Din Coalitie fac parte si cateva companii farmaceutice, iar organizatia este deschisa oricaror alte parti interesate.

Din pacate, viata pacientilor cu hepatita este pusa in pericol si de mafia medicamentelor, care profitand de discontinuitatea aprovizionarii si de lipsa de acces a unor pacienti la tratamentele necesare (listele de asteptare sunt apreciabile, mai ales in cazul instituirii unei a doua serii de tratament), arunca pe piata produse contrafacute, mai ieftine, pe care bietii bolnavi le cumpara fara sa se gandeasca la nenorocirea pe care si-o platesc cu bani grei.

Chiar la inceputul acestei luni, pe piata romaneasca au fost descoperite cateva zeci de doze de interferon contrafacut, medicament vital pentru aproximativ 4.000 de bolnavi de hepatita C, care in loc de substanta activa necesara tratamentului continea un amestec de glucoza, apa si fibre celulozice.

 

As. univ. farm. Razvan Prisada

As. univ. farm. Razvan Prisada

Din fericire, episodul interferonului contrafacut a fost unul care nu a facut multe victime, pentru ca a fost usor de depistata contrafacerea, chiar de catre pacientii care il foloseau. Asa cum preciza la momentul respectiv, pentru Sanatatea Buzoiana, as.univ. Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmacistilor din Buzau, medicamentul respectiv era „o contrafacere grosolana, de aceea a si fost usor de sesizat, chiar de catre pacientii care si-l administrau mai de mult. Produsul fals nu contine un anumit cod de bare pe marginea interioara a capacului, seringile sunt dintr-un plastic grosolan, iar pistonul de culoare alba si capacul acului de culoare neagra. Pacientii trebuie sa tina cont de faptul ca produsul original este continut intr-o seringa din sticla, cu pistonul rosu si capacul acului gri, orice carecteristica ce difera de acestea indicand faptul ca produsul este contrafacut”.

Farmacistul buzoian a atras insa atentia ca in cazul in care ar fi fost mai greu de depistat inselaciunea, pacientii ar fi riscat sa se trateze luni bune cu apa si zahar, astfel ca pe de o parte hepatita ar fi avansat si s-ar fi putut complica transfrmandu-se in ciroza, iar daca un pacient ar fi avut si diabet sau glicemia crescuta, i-ar fi putut fi fatal. Medicamentele foarte scumpe si decontate de stat 100% sunt, din pacate, cele mai „atractive” pentru mafia medicamentelor, punandu-se astfel in pericol viata pacientilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*