În memoria medicului Valeriu Bistriceanu, ediția a XIX-a a Concursului „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”

23 august 2018 | 3 comentarii |

Timp de XVIII ediții, premiile au fost susținute exclusiv de doctorul Bistriceanu, dar de acum înainte, în memoria sa, tradiția va fi continuată de cei care l-au iubit, respectat și apreciat.

 

Dr. Bistriceanu – lansare carte 

Mare iubitor de învățătură, cultură, artă și mai ales de oameni, doctorul VAERIU BISTRICEANU a fondat, după 1990, Fundația Academică „V. Voiculescu”. Sub egida acesteia, începând din 2003, medicul  buzoian, care l-a avut ca mentor pe marele medic, scriitor și filosof buzoian Vasile Voiculescu – supranumit „doctorul fără de arginți”, a organizat Școala de Vară „V. Voiculescu” pentru medici și asistenți medicali. Timp de 11 ediții a oferit personalului medical din județ, din țară și din Republica Moldova, conferințe și cursuri de o înaltă ținută academică, în același timp oferind participanților adevărate lecții de istorie și geografie a Buzăului, iar evenimentele au fost marcate de evocarea personalității lui Vasile Voiculescu, a cărei evocare a fot, probabil, cea mai complexă din câte s-au făcut.

În aceeași perioadă a fondat, organizat și susținut 18 ediții ale Concursului Naţional de Creaţie Literară pentru Elevi şi Studenţi „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”, prin care și-a propus să promoveze tinere condee, pentru că în accepția sa „copiii și faptele bune sunt ceea ce lăsăm în urma noastră, iar credința este singura rațiune de a fi”.

Multe alte fapte bune a făcut medicul Bistriceanu cât a trăit și mulți sunt cei care-i pomenesc numele cu respect, dar cele două au fost definitorii pentru felul său de a fi, de a gândi și simți.

 

Prima editie a Școlii de vara (2004)

La mai bine de un an de la plecare sa „în veșnicie”, concursul va fi reluat, organizat și susținut de cei care l-au iubit, respectat și apreciat pe medicul și omul VALERIU BISTRICEANU, așa cum și-a dorit chiar el și a lăsat ca „testament”, înainte de a pleca lacele sfinte”.

În memoria sa, Fundaţia Academică „V. Voiculescu”, în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău și Asociaţia Culturală „Renaşterea Buzoiană”, cu sprijinul unor apropiați ai celui care a fost prof. dr. Valeriu BISTRICEANU, fondatorul fundației și al concursului, organizează sâmbătă, 17 noiembrie 2018, cea de-a XIX-a ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Literară pentru Elevi şi Studenţi „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”.

Lucrările pentru concurs, constând în poezie, proză, eseu, maxim 3 pagini,  vor fi trimise în formă exclusiv electronică, până la data de 17 octombrie 2018, pe adresa: marinifrim@gmail.com cu menţiunea „Pentru Concursul <V. Voiculescu>”.

Textele vor fi însoțite de CV și datele de identificare ale concurentului. Participă numai elevi şi studenţi care nu au debutat în volum individual.

Juriul va fi alcătuit din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, iar numele acestora vor fi prezentate după deliberare.

 

Cele mai bune lucrări vor fi premiate în bani, așa cum obișnuia să o facă și dr. VALERIU BISTRICEANU. Marele Premiu va fi răsplătit cu 500 de lei, următorul concurent clasat în urma jurizării va primi 300 de lei, iar cel de-al treilea, 150 de lei. Va fi acordat și un premiu special, tot în valoare de 150 de lei.

Celelalte premii, constând în diplome, cărți și publicarea creațiilor literare, vor fi oferite de revistele „Cartelul metaforelor”, „Caietele de la Țintești”, „Uscând o lacrimă” și „Literadura”.

Cu acest prilej va fi lansat și volumul de evocări „Doctorul Valeriu Bistriceanu sau începutul unei Veșnicii”, semnată de Marin Ifrim. Volumul conține evocări despre medicul și omul Valeriu Bistriceanu, critici literare la volumele științifice și literare publicate de acesta, dar și o parte dintre articolele și nuvelele publicate de el în diverse reviste și ziare în timpul vieții (cele mai multe în Sănătatea Buzoiană), din care va primi câte un exemplar fiecare participant la manifestare.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 10.00 la Sala cenaclurilor Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău.

Câștigătorii vor fi anunțați în timp util.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Comentarii (3)

  1. Gabi Scintee spune:

    Un om şi un profesor extraordinar! Odihneasca-se în pace!

  2. Mariana Cojocaru spune:

    Un OM cat CERUL! Un medic cu inima cat roata carului! Multumim, doctore! Mereu!

  3. Ana Radu spune:

    Dumnezeu sa-l ierte! A fost om deosebit!

Adaugati un comentariu


 

*