Numarul cazurilor noi de tuberculoza este in scadere

15 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Romania ramane insa tara cu cele mai multe cazuri de tuberculoza din Uniunea Europeana.

 

Tuberculoza-TratamentDe multa vreme, Romania detine un nedorit loc fruntas in ceea ce priveste prevalenta cazurilor de tuberculoza, fiind tara cu cei mai multi pacienti care sufera de aceasta boala, din Uniunea Europeana. Din acest motiv, prevenirii si combaterii acestei boli i se acorda o atrentie speciala, eforturile autoritatilor din domeniul Santatii fiind sprijinite si cu fonduri externe.

Situatia din Romania este atent monitorizata si de organizatiile internationale ce activeaza in domeniul sanatatii. Doi importanti reprezentanti ai acestora au fost prezenti zilele acestea in Romania, pentru a verifica felul in care se desfasoara Programul National de Control al Tuberculozei. Este vorba despre Marc Sprenger, directorul Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile si de Hans Kluge, reprezentantul special al Biroului regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care au precizat la finalul vizitei in Romania ca se constata unele progrese in scaderea numarului cazurilor noi de tuberculoza, de la 118 la 80. Totodata, in privinta tratamentului pacientilor cu tuberculoza, cei doi oficiali au apreciat ca Romania se descurca mai bine decat media europeana, in conditiile in care, in urma cu 2 ani, 77 de romani erau diagnosticati zilnic cu aceasta efectiune.

 

bolnavi-TBCIn cadrul unei conferinte pe aceasta tema, organizata la sediul Ministerului Sanatatii, Marc Sprenger a precizat ca ca in cazul Tuberculozei multidrog rezistente este nevoie de o atentie deosebita si ar trebui luate mai multe masuri de prevenire si combatere. Acesta a mai declarat ca impreuna cu expertii romani si cu cei ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost gandit un plan strategic, sustinand ca „orice investitie facuta pentru controlul bolii este necesara, pentru ca acest lucru inseamna o stare de sanatate mai buna a populatiei si reducerea costurilor asociate acestei boli”.

In cadrul aceleiasi conferinte, directorul Departamentului Sanatate Publica si Sisteme de Sanatate din cadrul OMS – Biroul Regional Europa a declarat ca „tuberculoza este si o boala sociala, iar pentru controlul ei ar trebui mobilizata intreaga societate”. Hans Kluge a sustinut ca „tratamentul pacientilor ar trebui mutat in sistemul de asistenta primara, pentru ca serviciile de diagnostic si tratament sa fie cat mai aproape de pacient”. Un alt aspect important, in opinia sa, este sprijinul social si psihologic acordat bolnavilor. Reprezentantul OMS a vorbit si despre o reforma a sistemului sanitar pentru combaterea tuberculozei, explicand ca acest lucru inseamna, de fapt, a se lucra mai eficient, cu banii alocati.

 

TBCLa randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca pe site-ul institutiei va fi postata in aceasta saptamana, in dezbatere publica, Hotararea de Guvern pentru aprobarea Planul Strategic National de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020. Proiectul are ca scop reglementarea tuturor masurilor care sa asigure imbunatatirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnoticare, tratare si cresterea aderentei la tratament in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Tuberculoza reprezinta o prioritate de sanatate publica pentru Guvernul Romaniei. In urma intalnirilor pe care le-am avut cu Comisarul European pentru Sanatate si directorul regional OMS pentru Europa am aprobat o serie de masuri importante pentru imbunatatirea Programului National de Control al Tuberculozei. Pana in prezent, ne-am atins cele 3 obiective importante: revitalizarea Comitetului de Coordonare Nationala, elaborarea Planului Strategic National de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020 si cresterea finantarii pentru acest program”, a declarat Banicioiu, precizand si ca in 2014, bugetul alocat pentru derularea Programului National de Control al Tuberculozei a fost majorat cu peste 50 la suta.

 


Adaugati un comentariu


 

*