„Inamicul public numarul 1” pentru sanatatea inimii

17 octombrie 2015 | 0 comentarii |

O cantitate sporita de zahar in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale, dupa cum arata un studiu recent.

 

zaharSarea este considerata, in prezent, „inamicul public numarul 1” pentru sanatatea inimii. Un consum excesiv de sare este considerat sinonim cu aparitia hipertensiunii arteriale si cu toate problemele ce rezulta din aceasta afectiune.

Cercetari recente efectuate de un grup de oameni de stiinta americani au relevat insa faptul ca in alimentatie exista un alt ingredient, mult mai periculos decat sarea pentru sanatatea inimii, folosit la fel de mult in alimentatie. Este vorba despre zahar, din ce in ce mai putin recomandat in alimentatie, acesta fiind considerat respondsabil si pentru aparitia altor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau obezitatea.

Mai nou, s-a stabilit ca zaharul este si un inamic redutabil al inimii, prin faptul ca prezenta sa in sange, peste limitele normale, afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti la care nu s-a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

 

infractDesi expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25 la suta si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial, cercetatorii americani sustin ca zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga, care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul din sare, iar incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale.

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii mai spun ca organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*