Inca doua maternitati, dotate de Salvati Copiii, cu echipamente vitale pentru prematuri

27 iunie 2014 | 0 comentarii |

Organizatia Salvati Copiii Romania a donat ieri, maternitatii Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” si sectiei de neonatologie a Spitalului Municipal Oltenita echipamente in valoare de 143.000 de euro.

 

Salvati copiii- maternitateUna dintre cele mai active ONG-uri din Romania, Salvati Copiii, arata din nou ca se pot face minuni cu multa munca si vointa, pentru sistemul de sanatate pe care ministerul de efort nu prea arata ca stie sa-l gestioneze. Asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, Salvati Copiii Romania a donat din nou, ieri, echipamente vitale pentru copiii nascuti prematu. De aceasta data, beneficiari au fost Maternitatea Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” si Sectia Neonatologie a Spitalului Municipal Oltenita. Valoarea totala a acestor echipamente este de 143.000 de euro si a fost posibila datorita sponsorizarii exclusive oferita de un donator care „nota bene” a dorit sa ramana anonim.

Potrivit comunicatului transmis redactiei SanatateaBuzoiana.ro, dotarea face parte din programul de reducere a mortalitatii infantile derulat de Salvati Copiii incepand cu 2012, prin care numai anul trecut au fost dotate, prin campania pentru reducerea mortalitatii infantile „Bun venit pe lume”, 18 maternitati si sectii de nou-nascuti, iar echipamentele au fost alese astfel incat sa raspunda necesitatilor fiecarei unitati in parte.

La Spitalul „Ioan Cantacuzino”, reprezentantii organizatiei au instalat ieri, echipamente in valoare de 91.000 de euro: doua monitoare fetale, un ecograf complex, o masa de reanimare cu sistem de resuscitare, doua pulsoximetre si diverse accesorii, aceasta fiind cea mai consistenta actiune de dotare derulata de organizatie in cei trei ani de cand a demarat campania pentru reducerea mortalitatii infantile. Aceasta,dupa ce, in 2012 si 2013, doua incubatoare in valoare totala de 32.000 de euro.

 

 

Sursa foto: Salvati Copiii

Sursa foto: Salvati Copiii

De-a lungul anului trecut, in maternitatea Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” au avut loc 2.130 de nasteri, dintre care o cincime au fost premature, se arata in comunicatul aminitit.

Rata de prematuritate in sectia noastra de Terapie Intensiva este de 20%, de doua ori mai mare decat media nationala, pentru ca, fiind o Maternitate de nivel III, putem oferi o sansa la supravietuire si unor copii prematuri de 700-800 de grame. In aceste conditii, eforturile personalului nostru medical ar fi zadarnice in lipsa echipamentelor moderne adaptate fragilitatii si necesitatilor acestor copii. In acesti ultimi ani dificili, Organizatia Salvati Copiii ne-a fost alaturi, sprijinindu-ne sa depasim dificultatile logistice, oferind prin echipamentele donate sansa la viata in aceste cazuri deosebit de grave”, a declarat Amalia Stanescu, medic primar neonatolog in cadrul Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino”.

La randul sau, directorul  medical al institutiei arata ca „maternitatea noastra a devenit un centru de referinta pentru cazuri dificile, in ultimii cinci ani numarul micutilor tratati in sectia de terapie intensiva neo-natala crescand cu nu mai putin de 30%, in conditiile in care tendinta generala a natalitatii in Romania a scazut simtitor. Suntem, de asemenea, centru de referinta pentru monitorizarea sarcinilor mamelor afectate de diabet insulino-dependent si singura maternitate de stat din Bucuresti care a adus pe lume copii sanatosi dupa terapii invazive in utero”, a spus dr. Cristian Posea, subliniind ca fara ajutorul echipamentelor cu care unitatea medicala a fost dotata de Salvati Copiii, medicii nu ar fi putut obtine aceste rezultate, chiar daca sunt bine pregatiti.

 

incubator bebelusi prematuri - Salvati copiiiIn cazul spitalului din Oltenita, situatia este mult diferita. Aici, anul trecut au avut loc 584 nasteri, din care 45 premature. Aceasta, in conditiile in care, trei din sapte zile din saptamana, cazurile de prematuritate din teritoriu se trimit direct, fara transfer, catre spitalul Cantacuzino, intrucat maternitatea nu functioneaza decat in prima parte a zilei (iar weekend-urile fac exceptie), din cauza lipsei dotarilor necesare in sectiile de anestezie-terapie intensiva.

Printre echipamentele instalate ieri, de Salvati Copiii, in aceasta unitate medicala s-au numarat doua mese radiante de reanimare, un incubator, un monitor fetal, o masa de nasteri moderna si un sistem complet suport respirator.

Prin aceasta actiune de modernizare a sectiei de nou-nascuti, Salvati Copiii ne-a pus la dispozitie o buna parte din echipamentele necesare desfasurarii activitatii noastre de zi cu zi. Cardiotocograful ne este indispensabil pentru a depista la timp suferinta fetala in timpul sarcinii si nasterii si adoptarii conduitei terapeutice adecvate. Incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea conditiilor necesare nou-nascutului prematur in vederea adaptarii la viata extrauterina si, de asemenea, pentru degrevarea spitalelor de rang superior de cazuri ce pot fi rezolvate la nivelul Maternitatii noastre. Aspiratoarele, pulsoximetrul si aparatul de administrat oxigen sunt necesare in ingrijirea imediata si ulterioara a nou-nascutului si prevenirea unor posibile afectiuni respiratorii”, a declarat Adelina Adascalita, sef sectie Obstetrica-ginecologie – Spitalul Municipal Oltenita.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Cele doua actiuni derulate de Salvati Copiii sunt a 10-a, respectiv a 11-a din seria de 28 de dotari programate de organizatie, in 2014.

Este o mare implinire ca putem pune umarul la cresterea performantelor cadrelor medicale din cele doua spitale, oferindu-le aparatura atat de necesara. Ne permitem sa achizitionam aceste echipamente numai si numai datorita sprijinului financiar al persoanelor si companiilor care cred in cauza noastra, in cazul de fata, un donator, persoana fizica, a carui dorinta a fost nu de a-si face publicitate, ci doar de a contribui la salvarea micutilor nascuti inainte de termen in cele doua maternitati”, a spus presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.

Reamintim ca Romania se afla pe primul loc in clasamentul  mortalitatii infantile la nivelul Uniunii Europene, cu o rata de 9 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. Potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi insa prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

In acest an, organizatia si-a propus sa investeasca  2.730.000 de lei in dotarea altor 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din Pitesti, Bacau, Brasov, Bucuresti, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iasi, Harlau, Targu-Mures, Piatra-Neamt, Petrosani, Roman, Ploiesti, Sibiu, Botosani, Vatra-Dornei, Arad, Timisoara, Vaslui, Focsani, Cluj-Napoca, Oltenita si in dezvoltarea de programe de educatie si suport pentru 5.000 de beneficiari din comunitati defavorizate.

 

4 - copiii salvati..nSalvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc.

In cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului, prin 30 cei de membri care desfasoara programe in peste 120 de tari.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*