Inca o fetita rapusa de bacteria ucigasa, aceeasi balbaiala si incertitudine din partea autoritatilor

17 februarie 2016 | 0 comentarii |

Trei copii au murit la spitalul Marie Curie din cauza unor infectii bacteriene, dar autoritatile sunt incapabile sa stabileasca sursa germenilor care au provocat imbolnavirile.

 

Spitalul Marie Curie

Spitalul Marie Curie

Autoritatile din Sanatate isi demonstreaza inca o data incompetenta, in incercarile de a identifica sursa bacteriei care a provocat valul de imbolnaviri in randul copiilor din Arges. Vorbim deja despre trei victime inocente ale complicatiilor sindromului hemolitic uremic, internati la spitalul Marie Curie, acolo unde au fost transferati micutii pacienti din Arges aflati in starea cea mai grava. Prima fetita a decedat in 4 februarie a doua luni dimineata.

Ieri dupa-amiaza, medicii au anuntat trista veste. Maria, fetita in varsta de un an si patru luni, care era intubata si se afla internata in sectia de Terapie Intensiva a spitalului, a pierdut lupta cu bacteria ucigasa. Despre acest caz, medicii spun ca nu se cunoaste cauza ca nume de microb” si se asteapta rezultatele autopsiei, in speranta ca acest microb va fi identificat.

Toti cei trei copii decedati pana in prezent sunt din judetul Arges si au ajuns la spitalul din Capitala cu sindrom hemnolitic uremic, provocat de o bacterie contractata dintr-o sursa ce a ramas necunoscuta pana astazi, desi au trecut mai bine de doua saptamani de la izbucnirea valului de imbolnaviri. Daca in cazul primului copil decedat a fost identificata prezenta bacteriei E.coli, in cel de-al doilea caz nu a fost detectata prezenta acestui germen, iar in acest ultim caz medicii spun ca nu este identificat micorbul care a declansat boala. Incertitudinea persista, prin urmare, atat in privinta sursei de infectie cat si in cea a tipului de bacterie care a provocat imbolnavirea copiilor.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-2In aceeasi zi in care a fost consemnat al treilea deces, ar fi urmat sa fie externati doi pacienti care nu necesitasera dializa si a caror stare de sanatate se mai ameliorase, insa in cele din urma doar unul dintre copii a fost lasat sa plece acasa, in cazul celuilalt fiind intampinate unele dificultati in momentul scoaterii unui cateter, fapt pentru care medicii au decis sa il mai tina cel putin o zi in spital.

La momentul actual, in spitalul Marie Curie se mai afla internati 8 copii, cinci dintre ei la Sectia Nefrologie si 3 la Terapie Intensiva. Totodata, 6 dintre cei 8 pacienti sunt inca dializati peritoneal, niciunul nu mai este intubat, iar medicii spun ca starea lor este stationara, spre favorabila.  Desi nu se pot baza pe analize certe care sa ateste acest lucru, medicii care ii ingrijesc pe micuti cred ca este vorba despre o infectie cu forma extrem de puternica a bacteriei E.coli, bacterie ce a fost identificata in unele probe de coprocultura recoltate de la pacienti, lipsind insa din altele.

 

analize laboratorTestele efectuate pana in prezent la apa de baut si mai multe alimente pe care copiii imbolnaviti le-au consumat au iesit toate negative, iar autoritatile nu pot spune nici la acest moment de la ce a pornit infectia, astfel ca nu pot fi luate nici masurile necesare pentru a stopa raspandirea acesteia. Acest lucru se datoreaza si faptului ca probele pentru analize au fost prelevate cu intarziere, fiind posibil ca in acest interval de timp, bacteria sa dispara.

In incercarea de a depista sursa infectiei s-a apelat si la ajutor din afara, situatia fiind semnalata si Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, care urmeaza a trimis o echipa de specialisti pentru acordarea sprijinului necesar in continuarea investigatiilor. Totodata, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul  INSP a instituit un sistem de raportare zilnica a tuturor cazurilor de diaree severa cu deshidratare a copilului cu varsta de pana la 5 ani, la nivelul intregii tari.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Aceasta situatie de incertitudine le-a dat apa la moara si celor care au devenit militanti inversunati impotriva vaccinarii, acestia grabindu-se sa vina cu propria lor ipoteza aiuristica pe care o promoveaza de cateva zile pe toate canalele, sprijiniti din pacate si de o parte a mass-media.

Reprezentantii „miscarii anti-vaccinologice” sustin sus si tare ca adevarata sursa a imbolnavirilor o constituie vaccinurile pe care acesti copii le-au facut, bazandu-si afirmatiile pe faptul ca acestia ar fi fost vaccinati antihepatic in aceeasi perioada, cu doze de vaccin provenind din acelasi lot. In incercarea lor de a gasi dovezi in sprijinul acestor presupuneri, o parte dintre cei care promoveaza intens ideea nocivitatii vaccinurilor nu s-au jenat sa ii abordeze chiar si pe parintii copiilor decedati, la cateva ore dupa ce acestia primisera tragica veste, chestionandu-i in privinta vaccinurilor pe care acestia le facusera micutilor.

Pentru a pune capt speculatiilor aberante, Ministerul Sanatatii a transmis ca dintre toti copiii infectati, doar doi au fost vaccinati in luna ianuarie, unul cu vaccinul hexavalent, celalalt cu ROR. Totodata, ministerul mai precizeaza ca doze din loturile de vaccin administrate in Arges au fost distribuite si in alte zone ale tarii, zone in care nu s-au semnalat cazuri de infectii similare cu cele din Arges.

Cat despre ipoteza ca vaccinul antihepatic ar fi vinovat pentru valul de imbolnaviri, trebuie precizat ca acesta se efectueaza la nastere, asa ca este imposibil ca toti copiii infectati sa fi fost vaccinati in aceeasi perioada cu vacin din acelasi lot, tinand cont de faptul ca varstele lor variaza de la 5 luni la un an si jumatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*