Incendiu devastator în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. S-a activat planul roșu și s-au întegistrat mai multe decese

1 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Focul a izbucnit în această dimineață, iar până la acest moment se pare că ar fi provocat moartea a nouă persoane.

 

O nouă tragedie a zguduit în această dimineață sistemul sanitar din România. Consecințe nu sunt deocamdată cunoscute cu exactitate, însă se pare că este vorba de nouă persoane decedate, dintre care șapte pacienți cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă.

Tragedia a fost cauzată de izbucnirea unui incendiu în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, iar la momentul redactării acestui articol, forțele de intervenție se află încă la fața locului, nefiind stabilite încă toate consecințele și cauzele care au dus la producerea incendiului.

Imediat după izbucnirea incendiului, în jurul orei 10.00, a fost declanșat planul roșu de intervenție, la fața locului fiind trimise mai multe echipaje de pompieri, precum și echipaje SMURD și de la Ambulanță. La scurt timp, în sprijinul forțelor de intervenție din Constanța au fost trimise și echipaje din județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Galați Incendiul se manifesta cu degajare mare de fum, iar până la sosirea primelor echipaje de pompieri, cadrele medicale au încercat să evacueze pacienții din saloane.

 

Se pare că flăcările au fost lichidate relativ rapid, însă la această oră intervenția este în plină desfășurare, iar salvatorii nu au transmis încă date oficiale privind numărul de victime și posibilele cauze ale incendiului.

În schimb, Ministerul Sănătății a transmis că în spitalul de la Constanța erau internați 113 pacienți, dintre care 10 în secția ATI cuprinsă de flăcări, spitalul fiind destinat exclusiv pacienților cu Covid-19 Totodată, Ministerul Sănătății a confirmat că există victime, fără a preciza însă numărul acestora.

La fața locului a fost instalat și un spital mobil pentru triajul pacienților salvați, care urmează să fie transferați la alte unități sanitare din județ și din țară.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a precizat că opt pacienţi au fost duşi la Spitalul Militar, circa 40 se află la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa, care are pregătită şi Secţia ATI, iar ale 40 de locuri cu oxigen sunt disponibile la Spitalul de Pneumoftiziologie şi alte două la Secţia ATI a Spitalului Mangalia.

Peste 40 de autospeciale acționează la locul incendiului, iar la fața locului urmează să ajungă și secretarul de stat Raed Arafat.

 

UPDATE: Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daiel Coriu, a precizat pe pagina sa de socializare că deși au mai existat două tragedii asemănătoare, în ultimul an, la Spitalul Județean din Piatra Neamț și la Spitalul „Matei Balș” din București, nu s-au luat toate măsurile prin care să se prevină astfel de evenimente, deși au fost verificate toate spitalele. „ATI-urile au avut numai inspecții, nici o măsură semnificativă, decât instalarea în câteva spitale de senzori de oxigen. Aparatură nouă într-o anumită proprție. Dar aceeași infrastructură veche, spații mici, neîncăpătoare, înghesuite. Ce trebuia făcut? Trebuia înlocuită instalația de gaze, reconstruite ATI-uri prin identificarea de alte spații în spitale și transformate corect în ATI, în pregătirea valului 4 al pandemiei. Nu este vorba doar despre Constanța, aceste riscuri sunt în aprroape toate spitalele, incendii pot izbucni oricând și oriune!”, atrage atenția dr. Coriu.

Prefectul Constanței a confirmat existența celor nouă victime despre care s-a aflat, inițial, neoficial. Referitor la cauze, acesta a spus că urmează să fie stabilite în urma cercetărilor declanșate în acest caz.

Conducerea unității medicale nu a putut oferi nicio explicație pentru declanșarea incendiului, spune că au fost făcute verificări și s-au obținut toate avizele contra incendiilor, după ce anumite deficiențe constatate au fost remediate.

 

Cseke Attila

UPDATE: Ca urmare a tragediei de la Constanța, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat, într-o conferință de presă organizată la ora prânzului, că „este regretabilă tragedia care s-a întâmplat, un eveniment nedorit, dar nu putem vorbi acum despre cauze. Acestea pot fi de natură tehnică, umană sau alte cauze, dar trebuie să așteptăm primele date de la ISU Dobrogea, pentru a vedea care au fost acestea și care sunt măsurile imediate care trebuie luate. Din punct de vedere medical, planul de acțiune stabilit de Ministerul Sănătății a fost realizat. La momentul controlului, spitalului îi lipseau două aparate, iar acest lucru a fost rezolvat. În ceea ce privește partea de competența ISU, să-i lăsăm pe aceștia să spună ce au găsit și care vor detalia tot ce s-a întâmpla la fața locului”, a spus Cseke Attila. Ministrul le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor și le-a promois că „se va face tot ce este necesar penttru a se afla adevărul și, dacă va fi cazul, cei vinovați vor fi trași la răspundere”. Nu a putut spune însă dacă între victime se află și cadre medicale, dar a menționat că la secția ATI erau 10 pacienți internați și a confirmat că numărul persoanelor decedate este 9, iar toți ceilalți pacienți care se aflau internați în unitatea medicală au fost transferați la alte spitale. Potrivit ministrului, în această săptămână se vor suplimenta paturile ATI la constanța, cu încă zece, măsura fiind stabilită anterior incendiului de vineri.

 

UPDATE: Ministrul de Interne, a revenit cu detalii despre incendiul de la Constanța și a rectificat numărul deceselor care au fost anunțate de ceilalți oficiali care au dat declarații de presă. Lucian Bode a menționat că în spital erau 126 de oameni, din care 10 la Terapie Intensivă, subliniat că „7 oameni au murit în urma acestui incendiu, 5 în spital și 2 la spitalele unde pacienții au fost transferați”, dar cei care au comunicat au interpretat greșit, crezând că 7 au murit la fața locului și 2 la alte spitale. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, a confirmat numărul deceselor, subliniind că s-a analizat punctual ce s-a întâmplat și „sunt 7 decese, nu 9. Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul (…) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum”, a explicat acesta. Procuroriii și polițiștii din Constanța lucrează la ancheta declanșată în acest caz, împreună cu specialiști de la București.

Ministrul Bode a mai spus că după activarea planului roșu s-a intervenit cu peste 140 de mijloace de intervenție, din Constanța și din alte județe, iar „în acest moment, investigatorii verifică dacă spitalul avea sau nu avea dreptul să obțină autorizație la incendiu”. El a mai precizat că la Constanța au existat două controale în urma cărora s-au identificat neconformități, au fost date și amenzi și s-au stabilit planuri clare de conformare, subliniind că „indiferent care vor fi cauzele identificate, un lucru este clar, nu trebuia să moară oameni într-un incendiu”.

 

UPDATE: Ministerul Apărării anunță că Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) Constanța a fost redeschis, în regim de urgență, în cursul zilei de astăzi, 1 octombrie, pentru a prelua pacienți evacuați în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din localitate.

Activitatea este în plină dinamică, medicii efectuând trierea pacienților în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța (SMUCT), până la această oră fiind preluați 29 de pacienți. Dintre aceștia, un număr de 26 pacienți au rămas internați la SMUCT, iar un număr de 3 pacienți au fost transferați la SMMIT Constanța.

Capacitatea totală a SMMIT Constanța este de 100 de locuri, cu suplimentarea personalului medical. Numărul de paturi care poate fi operaționalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi (din care, pentru cazurile medii, 20 de paturi cu oxigen de la rețea și 20 paturi cu concentratoare de oxigen), cu personalul existent în acest moment în cadrul SMUCT.

SMMIT funcționează ca secție externă a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța și a fost operaționalizat pe data de 27 septembrie 2020, pentru a prelua cazuri ușoare și medii de infectare cu noul coronavirus.

Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere care au înlocuit structura temporară de tip cort instalată inițial pe acest amplasament. Aceasta a fost proiectată de la zero, racordată la toate utilitățile necesare (incluzând instalație de oxigen) și interconectată la sistemul informatic al SMUCT.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*