Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul Buzăului

16 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Margaretha Roelfs din Olanda și Ilias Valiakos din Grecia s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației „Ținutul Buzăului, cu președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, și cu primarii celor 18 comune care alcătuiesc Geoparcul, după care au demarat evaluarea propriu-zisă a obiectivelor din teritoriu.

 

Astăzi a fost demarată, oficial, activitatea de evaluare a geoparcului Ținutul Buzăului, în vederea recunoașterii acestuia ca Geoparc Global UNESCO. Cei doi evaluatori ai organizației internaționale au ajuns ieri la Buzău, iar astăzi au participat la o primă întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației județene, ai administrațiilor locale din cele 18 comune care alcătuiesc Ținutul Buzăului și ai asociației cu același nume care a promovat proiectul pentru recunoașterea zonei ca Geoparc Global UNESCO. Întâlnirea a avut loc la Sala Filipescu a Consiliului Județean, cu participarea celor doi evaluatori UNESCO din Grecia și Olanda, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a primarilor sau viceprimarilor celor 18 comune și, nu în ultimul rând, a directorului executiv al asociației Ținutul Buzăului, Răzvan Gabriel Popa și a altor susținători ai acestui proiect. Nu în ultimul rând, la eveniment a participat și Luminița Mihailov, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Cu această ocazie, Răzvan Gabriel Popa a făcut o amplă prezentare a proiectului, începând cu anul 2007, când a apărut această inițiativă, și până la momentul de față, când s-a ajuns în ultima etapă în procedura de recunoaștere a Ținutului Buzăului ca Geoparc Global UNESCO. Prezentarea a inclus și toate obiectivele importante din zonă, istoria locurilor, tradițiile flora și fauna, alături de alte numeroase detalii pe care evaluatorii le vor întâlni la fața locului în zilele următoare.

 

La rândul său, Petre Emanoil Neagu a declarat că aceasta este cea mai importantă zi din mandatul său de președinte al Consiliului Județean, considerând că o eventuală recunoaștere a Ținutului Buzăului de către UNESCO ar reprezenta o mare oportunitate pentru întreaga zonă.

Președintele Consiliului Județean a ținut să mulțumească directorului asociației Ținutul Buzăului și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect în ultimii 14 ani. Referindu-se la această etapă în care s-a ajuns, Petre Emanoil Neagu a făcut o comparație metaforică cu un ultim tren ajuns într-o gară, în dreptul peronului fiind tras ultimul vagon și ultima ușă „Trebuie să ne urcăm cu toți în acest tren, pentru că un altul nu va mai opri în această gară. Este singura și cea mai bună oportunitate pe care o avem, iar o altă șansă similară nu vom mai avea pentru a promova această zonă la nivel mondial. De aceea, vă rog, să facem împreună toate eforturile posibile pentru a prinde acest tren, pentru că doar așa vor mai veni și alte trenuri cu turiști și specialiști din toată lumea, și o serie de oportunități”, este mesajul pe care Petre Emanoil Neagu l-a adresat în special primarilor prezenți la întâlnire.

 

În cadrul evenimentului a luat cuvântul și Ilias Valiakos, unul din cei doi evaluatori UNESCO și care reprezintă Geoparcul Insula Lesbos din Grecia. Acesta făcut o scurtă prezentare a pașilor făcuți pentru obținerea acestui statut de zona pe care o reprezintă, precizând că proiectul Ținutul Buzăului a făcut un prim pas înainte prin faptul că specialiștii UNESCO au studiat dosarul și au ajuns la concluzia că aceste întrunește toate condițiile pentru a fi supus unei evaluării la fața locului. „Cee ce am văzut în documentele depuse este foarte promițător și sunt sigur că vom găsi, în zilele următoare, multe lucruri interesante, la vizita în teren”, a spus Valiakos, care a subliniat că „geoparcul nu este despre roci, ci este în mare parte despre oameni” și a apreciat și faptul că în sală au fost prezenți reprezentanții administrațiilor locale din toate cele 18 comune ale ținutului precum și președintele Consiliului Județean, spunând că este foarte important că autoritățile locale și județene sprijină proiectul, alăturându-se demersului inițiat de asociația Ținutul Buzăului.

 

În această după-amiază, evaluatorul din Grecia, care a inițiat Geoparcul Insula Lesvos, și colega sa din Olanda, Margaretha Roelfs, inițiatoareaGeoparcului Hondsrug, vor începe vizitele în teren, având o agendă clară, stabilită și pentru zilele următoare. Condițiile care trebuie respectate de inițiatorii proiectului în această perioadă sunt foarte stricte, existând recomandări clare de a nu se încerca în niciun fel influențarea evaluatorilor în scopul obținerii unui raport favorabil. Din acest motiv, lista cu obiectivele pe care aceștia le vor vizita în perioada următoare nu a fost făcută publică, iar reprezentanților autorităților li s-a cerut să nu inițieze discuții referitoare la șansele pe care le are proiectul sau să îi întrebe pe evaluatori ce impresie le-au făcut obiectivele vizitate.

Vulcanii Noroioși, Trovanții de la Ulmet, Muntele de sare de la Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Așezările rupestre de la Aluniș sau Focurile vii de la Lopătari se numără printre obiectivele vizate în cadrul proiectului. Vizita celor doi evaluatori se va încheia duminică, iar după ce vor pleca, aceștia vor scrie un raport pe baza căruia board-ul UNESCO va da curs cererii Asociației Ținutul Buzăului sau va respinge inițiativa.

 


Adaugati un comentariu


 

*