Începe „Săptămâna Teatrului Tânăr” la Teatrul „George Ciprian”

29 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Timp de cinci zile, buzoienii sunt invitați să facă terapie culturală, având posibilitatea să urmărească șapte spectacole, dintre care două vor fi dedicate celor mici.

 

În această seară se dă startul ediției a opta a festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr, un eveniment de tradiție organizat de Teatrul „George Ciprian”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Iubitorii de teatru vor avea parte de un maraton de spectacole, derulat pe parcursul a cinci zile, perioadă în care pe scena Teatrului „George Ciprian” dar și pe cea a Sălii Mari a Consiliului Județean se vor juca șapte piese, având în distribuție actori tineri de la mai multe teatre din țară care, așa cum spun organizatorii, vor demonstra că teatrul românesc are viitor, iar în același timp vor ajuta, prin prestația lor, buzoienii iubitori de artă și cultură să se destindă și să elimine stresul acumulat în cei aproape doi ani de restricții impuse de pandemia de coronavirus.

Spectacolele de pe scena teatrului vor avea loc zilnic, de azi până duminică, începând cu ora 19.00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, la sala Consiliului Județean vor avea loc și două reprezentații pentru copii, cu începere de la ora 11.00. Accesul la cele două spectacole pentru copii va fi gratuit, iar pentru spectacolele de la Teatrul George Ciprian, biletele pot fi procurate on-line de pe pagina oficială, unde poate fi consultat și programul festivalului. De asemenea, biletele se mai pot achiziționa și în forma fizic de la agenția teatrului.

 

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în această seară, de la ora 19:00, cu reprezentaţia „Forma lucrurilorde Neil LaBute, în regia lui Silviu Debu, o producţie a Teatrului de Comedie Bucureşti.

Astăzi, cu câteva ore înainte de momentul mult așteptat al debutului celei de-a VIII-a ediții, Gina Chivulescu, directorul Teatrului George Ciprian, a declarat că „ne bucurăm că anul acesta putem deschide stagiunea Teatrului George Ciprian cu o nouă ediţie a Săptămânii Teatrului Tânăr. Cu atât mai mult, cu cât anul trecut nu am reuşit să o facem. Este un proiect pe care l-am gândit în ideea de a atrage tinerii la teatru, de a-i face să iubească această artă, fie ca simpli spectatori, fie ca voluntari implicaţi în organizarea evenimentului. De asemenea, am dat o şansă şi tinerilor actori să se afirme într-un festival dedicat lor şi să demonstreze că ei sunt viitorul teatrului românesc. Însă, am mai câştigat ceva: prin calitatea spectacolelor aduse în ediţiile de până acum, am câştigat ca spectatori ai acestui eveniment şi publicul matur, publicul cunoscător de teatru. Sigur, vom respecta toate regulile legate de protecţia sanitară, făcând din sălile de teatru un spaţiu sigur, în care singura formă de contaminarea va fi cea cu teatru”.

 

Selecţia spectacolelor a fost realizată de Vlad Trifaş, directorul festivalului, împreună cu teatrologul Oana Borş, reunind producţii al căror spirit tânăr va molipsi publicul prezent în sală.

Despre obiectivele ediţiei din 2021 şi criteriile de selecţie, Vlad Trifaş, directorul festivalului a declarat că „prin spectacolele selecţionate, ne-am propus să aducem pe scenă nu doar tinereţea fizică, ci şi pe cea sufletească, o tinereţe spirituală care apropie vârstele punându-le în dialog. În acelaşi timp, acest demers concret ce a îmbrăcat forma unui festival, a avut şi are la bază iterarea cu consecvenţă a unui crez: avem nevoie de teatru, aşa cum avem nevoie de orice act cultural. Cultura ne formează determinându-ne, definindu-ne. De aceea, avem datoria de a o menţine vie pentru că şi ea, la rândul ei, ne răsplăteşte înzecit ţinându-ne pe noi vii, ca indivizi și ca societate. A lupta pentru cultură într-o situaţie de criză devine aproape un act manifest pe care ni l-am asumat cu deplina conştiinţă a importanţei şi valorii sale. Mai mult, întoarcerea în sala de spectacol, după diverse alte experimente exersate în această perioadă, înseamnă întoarcere la adevărata emoţie pe care numai scena de teatru o poate da. Înseamnă repunerea teatrului în sensul său firesc”.

 


Adaugati un comentariu


 

*