Început de an promițător pentru activitatea de transplant cardiac

3 februarie 2020 | 0 comentarii |

Până acum au fost efectuate patru astfel de intervenții, ultimele două la interval de doar două zile unul de altul.

 

În ultima perioadă se simte o revigorare a activității de transplant, iar specialiștii singurului centru din România unde se efectuează constant transplant cardiac spun că, de la începutul anului până la acest moment, au avut cel mai bun randament de până acum, în ceea ce privește astfel de intervenții.

Astfel, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş au fost efectuate, în acest an, patru transplanturi de cord, două dintre ele la interval de două zile. Spre comparație, în 2018, primul transplant de cord a avut loc în luna aprilie, după o pauză de nouă luni și jumătate, iar cea de-a patra intervenție de acest gen avea loc abia în luna octombrie.

Spre sfârșitul lunii trecute erau realizate primele două transplanturi de cord în acest an, iar în data de 30 ianuarie a apărut un nou donator, în persoana unui pacient de 31 de ani din Baia Mare, intrat în moarte cerebrală. Familia a fost de acord cu prelevarea de organe, pe lângă cord, fiind prelevați rinichii și ficatul.

Inima și celelalte organe au fost transplantate în cursul aceleiași zile la Târgu Mureș,  București și Cluj , iar la două zile, Agenția Națională de Transplant a fost notificată cu privire la un nou caz de donator de organe.

 

De această dată, a fost vorba de u pacient de 40 de ani internat la spitalul județean din Oradea, intrat în moarte cerebrală, de la care au fost prelevați rinichii, ficatul și inima, după ce familia și-a dat acordul în acest sens.

Pentru prelevarea cordului, o echipă de la IUBCvT s-a deplasat pe parcursul nopții la Oradea, însă transportul către Târgu Mureș nu a fost lipsit de emoții, condițiile meteo creând și de această dată probleme.

După prelevare, echipa formată din trei chirurgi – dr. Radu Bălău, dr. Claudiu Ghiragosian, dr. Al Hussein Hussam și asistenta medicală Simona Olar s-a îmbarcat la bordul unui elicopter SMURD, împreună cu organul ce urma să fie transplantat, pentru a ajunge în cel mai scurt timp la Târgu Mureș. Ceața le-a pus mari probleme piloților, iar din acest motiv, elicopterul nu a putut ateriza la Târgu Mureș, ci undeva la circa 30 de kilometri distanță. De aici, cordul a fost preluat de o ambulanță, care l-a transportat la centrul de transplant, unde a ajuns cu foarte puțin timp înaintea timpului limită, care este de patru ore.

 

Dr. Horatiu Suciu

Echipa coordonată de medicul Horațiu Suciu a reușit astfel să salveze viața unui pacient de 49 de ani, care se afla de doi ani pe lista de așteptare pentru un transplant și deja se afla în stare gravă, la capătul resurselor biologice. Intervenţia a a durat aproximativ șase ore şi jumătate, dar din fericire a decusr fără incidente, iar pacientul aflat în așteptarea organului salvator are acum o inimă nouă.

Dr. Horațiu Suciu spune că, deși activitatea de transplant cardiac din 2020 a demarat în ritm alert, nu este foarte optimist în ceea ce privește evoluția ulterioară. „Faptul că am ajuns aici şi suntem la al patrulea transplant este îmbucurător. Dacă facem matematică și înmulţim cu 12 luni, ajungem la o cifră care nu a mai fost făcută niciodată în România, dar nu sunt atât de optimist. S-au schimbat mentalităţi se cunoaște că Agenţia Naţională de Transplant are o preocupare mai mare pentru identificarea şi oferirea donatorilor, dar sunt încă multe de făcut. Probabil încă nu s-a înţeles că medicina de transplant este una de excelenţă, nu este una de faţadă. Este o chirurgie care salvează vieţi şi trebuie susţinută în România” – a declarat acesta la finalul ultimei intervenții.

 

„Îngerul donator” din Oradea a salvat, însă, și alte vieți. Noua prelevare de organe şi ţesuturi de la spitalul orădean a redat speranţa și altor cinci pacienţi a căror unică şansă era transplantul. Echipa medicală formată din dr. Carmen Pantiş – coordonator de transplant, dr. Ștefania Sije, dr. Yvonne Pop, dr. Ovidiu Pop, dr. Rzan Bhageeruttty, as. Aurelia Cheregi a avut misiunea de a obține acceptul familiei, care a fost de acord să ajute niște semeni aflați în suferință, și de a menține vitale organele care urmau a fi prelevate și transplantate. Efortul lor a fost preluat, pe lângă echipa de prelevare de la IUBCvT Tg. Mureş, de echipele de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca unde, ulterior, echipele de transplant au redat bucuria vieții unor pacienți aflați pe lista de așteptare pentru transplant de ficat, rinichi sau cornee.

Oficialii Agenției Naționale de Transplant transmit că „prin gestul românilor care au înţeles importanța donării de organe, prin munca, încăpățânarea și dedicarea echipelor medicale, în prima lună a acestui an s-au realizat în România 4 transplanturi de cord, 11 de ficat, 24 de rinichi şi unul de plămâni. Mulţumim cu respect şi recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor, tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă, precum şi conducerilor unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant”, se arată într-un mesaj al ANT.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*