Indemnizația de hrană pentru personalul din sistemul sanitar nu se mai ia în calcul la determinarea sporurilor

20 februarie 2019 | 0 comentarii |

O hotărâre de guvern în acest sens a fost adoptată ieri, în aceeași zi în care sindicatele au anunțat programul de proteste planificat pentru perioada următoare.

 

Una dintre principalele revendicări ale sindicatelor din Sănătate a fost rezolvată ieri, în mod favorabil, prin adoptarea unei hotărâri de guvern ce stabilește că indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se iau în calcul la determinarea limitei de 30% în ceea ce privește sporurile. Astfel, la calculul sporurilor acordate personalului sanitar nu se va fi inclusă și această indemnizație, Ministerul Sănătății transmițând că această măsură se impunea, „în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispozițiile legale, iar personalul din sistemul sanitar nu ar putea beneficia de acest drept individual salarial stabilit prin lege, având în vedere că, prin lipsa acestei măsuri, s-ar depăși procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite”.

Hotărârea a fost adoptată la propunerea Ministerului Sănătății, ca urmare a negocierilor purtate până acum cu sindicatele, care au atras în nenumărate rânduri atenția că includerea normei de hrană în procentul de 30% al sporurilor va duce la o diminuare a veniturilor personalului sanitar.

 

Sorina Pintea la CN Sanitas

Decizia de ieri a fost salutată de reprezentanții principalelor organizații sindicale, Sanitas și Solidaritatea Sanitară, ambele revendicându-și acest succes prin prisma acțiunilor proprii întreprinse în acest sens.

Astfel, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a federației Sanitas se precizează că „presiunile noastre au dat primele rezultate, deși mulți își vor asuma public această reușită! Ministerul Sănătății informează prin comunicat de presă că Guvernul a aprobat, în afara ordinii de zi, modificarea OUG 114/2018, astfel încât indemnizația de hrană acordată pentru salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială nu va mai fi luată în calcul la determinarea limitei de 30% pentru sporuri. Astfel, una din revendicările noastre este deja soluționată! Este doar o foarte mică victorie care va scoate din dificultate o parte din unitățile sanitare din subordinea autorităților locale, nu este însă suficient. Nu ne vom mulțumi doar cu atât! Este dovada faptului ca împreună suntem mai puternici”.

 

Negocieri: Solidaritatea Sanitară – Ministerul Sanatatii

Și cei de la Solidaritatea Sanitară au anunțat această victorie pe pagina proprie a rețelei de socializare, precizând, la rândul lor, că presiunile constante făcute de organizația sindicală în ultima lună a dus la adoptarea acestei hotărâri. „Federația Solidaritatea Sanitară, împreună cu Ministerul Sănătății, salvează o parte semnificativă din drepturile salariaților din sistemul sanitar. La solicitarea constantă din ultima lună de zile, a acțiunilor Solidarității Sanitare, precum și în urma demonstrării de către experții CCDSS a riscului apariției pierderilor salariale, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Sănătății, o ordonanță de urgență pentru scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%.Apreciem sprijinul ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, în rezolvarea acestei probleme și sperăm să beneficiem de el in continuare pentru a remedia restul disfuncționalităților privind salarizarea în sănătate. Reamintim faptul că introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% a generat reducerile salariale pe care le-am anticipat și demonstrat, în special pe zona sporurilor pentru zile nelucrătoare/ de tură. Este motivul pentru care Solidaritatea Sanitară a solicitat imperativ eliminarea indemnizației de hrană din această limită, ca primă condiție esențială de protejarea a drepturilor salariale existente. Din punct de vedere tehnic, rămâne de soluționat și problema finanțării creșterilor salariale prin intermediul aceluiași mecanism utilizat până la finele anului trecut, respectiv prin acte adiționale la contractele cu casele județene de asigurări de sănătate”, este mesajul transmis de reprezentanții sindicatului Solidaritatea Sanitară.

 

Întâmplător sau nu, hotărârea de guvern care nu se afla pe ordinea de zi a ședinței de ieri, a fost adoptată în aceeași zi în care cele două sindicate importante din sănătate și-au anunțat calendarul protestelor pentru perioada următoare, lista revendicărilor cuprinzând și alte probleme, în afara celei referitoare la indemnizația de hrană.

Programul prezentat de Sanitas include pichetarea sediilor administrațiilor locale până la data de 1 martie, apoi, pichetarea Ministerului de Finanțe, pe 6 martie, a Ministerului Sănătății, pe 13 martie și a Ministerului Muncii, pe 20 martie. Pichetările vor fi urmate de un miting de amploare, programat pentru 3 aprilie în București. Primul punct pe lista revendicărilor se referea la eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană, problemă ce a fost rezolvată ieri, însă sindicaliștii de la Sanitas mai cer și calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială și  negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Sănătate.

 

Și cei de la Solidaritatea Sanitară au anunțat că în perioada 25-28 februarie vor picheta consiliile locale și prefecturile din țară, concomitent cu pichetarea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Muncii, în București, urmând ca pe 18 martie să fie declanșat conflictul colectiv de muncă. Și în acest caz, problema indemnizației de hrană se afla în capul listei revendicărilor, într-un comunicat al organizației precizându-se că eliminarea acesteia și a voucherelor de vacanță din limita de 30% aferentă sporurilor ar trebui să fie prima măsură luată de Guvern.

Pe lista principalelor revendicări prezentate de Solidaritatea Sanitară se mai regăsesc protecția salariaților din Sănătate împotriva scăderii veniturilor salariale nete, plata sporului de continuitate (sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează) la nivelul de 100% din salariul de bază, raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual, acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare, modificarea Legii salarizării pentru categoriile defavorizate de aceasta și acordarea sporurilor pentru condiții de muncă peste nivelul minim în unitățile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*