Indicele ROBOR la trei luni a trecut de 7%

14 iulie 2022 | 0 comentarii |

Decizia Rusiei de a ataca Ucraina a provocat o scurtcircuitare a economiei mondiale, care se confruntă deja cu o creștere a inflației după doi ani de pandemie, iar țările europene sunt cele mai afectate. Există voci care nu exclud revolte populare în următoarele luni, într-o perioadă care va coincide cu cel de al șaselea val al pandemiei.

Investitorii din zona euro și-au pierdut încrederea în economia europeană, ceea ce a făcut ca indicele care măsoară acest sentiment a scăzut în iulie la -53,8 puncte, minim care a mai fost atins în decembrie 2011.

Intrarea în recesiune a zonei euro, în ciuda eforturilor BCE de a permite creditarea economiei la costuri cât mai reduse prin menținerea aproape de zero a dobânzii de referință, va avea efecte nefavorabile și asupra economiei românești și va limita efectele benefice ale creșterii PIB în primul trimestru al acestui an, cu 5,1%.

 

Moneda națională este momentan ocrotită de politica BNR de folosire a cursului drept ancoră antiinflaționistă, astfel că și joi a avut o evoluție stabilă față de euro, chiar dacă în primele cinci luni ale acestui an, conform datelor publicate de BNR, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10,238 miliarde euro, aproape dublu față de perioada similară a anului trecut, când deficitul a fost de 5,698 miliarde euro.

Dimineață, înainte de deschiderea pieței românești, cotația euro a atins un minim de 4,937 lei, iar pe plan local, tranzacțiile se realizau în culoarul 4,94 – 4,944 lei, astfel că media a urcat ușor la 4,9418 lei. Printre motivele deprecierii euro se numără preocupările referitoare la încetinirea serioasă în economia blocului european, inflaţia ridicată, impactul constrângerilor economice impuse de relaţiile cu Rusia, efectele scumpirii energiei asupra bazei industriale, contracţia exporturilor Germaniei sau deteriorarea sentimentului consumatorilor, printre altele.

 

Creșterea inflației din Statele Unite, în iunie, la 9,1% față de luna similară din 2021, un nou record începând cu noiembrie 1981, a menținut moneda unică aproape de paritatea cu dolarul american, cotațiile fluctuând între 1,0006 și 1,0062 dolari/1 euro. Analiștii financiari estimează însă că, în lunile următoare, s-ar putea ajunge la o întârire a dolarului american cu 5%-10% faţă de euro.

Piețele au înmulțit pariurile pe continuarea înăspririi de către Rezerva Federală a politicii sale monetare la ședința din această lună, în timp ce se anticipează intrarea în recesiune a zonei euro în cazul în care Rusia va decide să întrerupă livrarea de gaze.

 

Cursul de schimb leu/dolar a ajuns aproape egal cu cel leu/euro, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat continuu în ultima perioadă şi a ajuns miercuri la paritate cu dolarul, pentru prima data în ultimii 20 de ani. BNR a afişat joi un curs de 4,92 lei/dolari şi de 4,94 lei/euro.

Moneda elvețiană s-a menținut joi, sub pragul de 1 franc/euro, iar media ei a scăzut de la maximul istoric de 5,0307 la 5,0082 lei.

Cursul lirei sterline a coborât de la 5,8561 la 5,8417 lei.

Prețul gramului de aur a coborât la 271,7948 lei, după ce metalul galben a scăzut de la 1.732 la 1.712 dolari/uncie.

 

Piața monetară este mult mai agitată după creșterea inflației an/an în iunie la 15,1% și a dobânzii de politică monetară la 4,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut a crescut joi, de la 6,99 la 7,05%, maxim al ultimilor 12 ani.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,18 la 7,24%, nivel comparabil cu cel de la începutul lui august 2010.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 7,33 la 7,39%.

 

Monedele din regiune s-au apreciat, joi, la 409,82 forinți/euro cea maghiară, respectiv 4,8371 zloți/euro cea poloneză.

 

Problemele tot mai numeroase cu care se confruntă platformele de tranzacționare a criptomonedelor s-a reflectat în scăderea cotațiilor.

După o creștere pasageră la 20.393 dolari, bitcoin a scăzut la 19.647 dolari.

Ether a fluctuat între 1.074 și 1.125 dolari.

 

*Analiză valutară săptămânală (cuprinde perioada 4 – 8 iulie) realizată de Radu GEORGESCU –DOMUS M&D

 

 


Adaugati un comentariu


 

*