Indulcitorii artificiali, mai nocivi decat zaharul

11 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Desi se spune ca ar contine putine calorii, acestia pot duce la obezitate, din cauza faptului ca modifica flora intestinala.

 

zaharIndulcitorii artificiali sunt la mare cautare in ultima vreme, ca un substitut al zaharului, care s-a dovedit ca este nociv pentru sanatate daca este consumat in cantitati mari, fiind principalul responsabil pentru aparitia obezitatii si a diabetului.

Pentru ca gustul dulce este insa unul unul la care cu greu se poate renunta, in ultimii ani au fost creati o serie de idulcitori artificiali care confera acest gust alimentelor, inlocuind zaharul din retetele clasice.

Datorita numarului mic de calorii, sunt consumati atat de cei care nu vor sa se ingrase, cat si de diabetici, in locul zaharului. Indulcitorii artificiali au ajuns sa fie considerati insa responsabili de actuala epidemie de obezitate, pentru ca ataca flora intestinala.

Studiind impactul indulcitorilor asupra soarecilor de laborator si pe un grup de sapte persoane, cercetatorii au descoperit ca ei perturba compozitia si functia florei intestinale, avand ca efect cresterea in greutate. Studiile sugereaza astfel ca indulcitorii artificiali ar putea contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit sa o combata. Potrivit dr. Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interactiona cu compusii chimici din indulcitori, care nu sunt absorbiti de intestin, producand reactii inflamatorii ce exacerbeaza tulburarile metabolice precum intoleranta la glucoza sau diabetul.

 

obezitateAceste rezultate trebuie sa duca la reanalizarea consumului masiv si necontrolat de indulcitori in societatea actuala, considera dr. Elivan. Specialistii raman totusi prudenti, aratand ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare, pe oameni.

Alte studii asupra indulcitorilor ajunsesera pana acum la rezultate contradictorii in privinta impactului asupra pierderii in greutate sau a tolerantei la glucoza. Potrivit Agentiei Americane pentru Alimente si Medicamente, majoritatea indulcitorilor naturali sunt considerati mai siguri decat aspartamul si zaharina. Unul dintre cei mai la moda indulcitori este extractul din stevia rebaudiana, o planta de origine sud-americana, cu zero calorii si o putere de indulcire de 300 de ori mai mare decat a zaharului. In plus, studiile au aratat ca are si proprietati curative, controland diabetul si depresia, reducand pofta de dulce, diminuand dorinta de tigari si alcool, amelioreand gingivitele si acneea.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*