Infecțiile de tract urinar, diagnosticate cu ajutorul telefoanelor inteligente

17 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Un test creat de cercetătorii britanici ajută pacienții să descopere singuri prezența acestei afecțiuni, pentru ca apoi să se adresezi medicilor de specialitate.

 

Dr. Nuno Reis

Tehnologia inteligentă este din ce în ce mai prezentă în domeniul medical, iar aplicațiile sale ușurează mult activitatea medicilor, diagnosticarea unor boli și anumite intervenții, crescând astfel calitatea vieții pacienților.

Una dintre aceste aplicații va putea determina infecțiile de tract urinar, care apar atunci când bacteriile pătrund și colonizează tractul urinar, în 80% din cazuri afecțiunea fiind determinată de bacteria E.coli. Pentru diagnosticarea unei infecții de tract urinar și a tipului bacteriei care a provocat-o este nevoie de analize de laborator, însă un grup de ingineri biologi britanici a venit cu o soluție mult mai rapidă, mai ieftină și mai confortabilă pentru pacienți.

Este greu de crezut, dar soluția propusă de aceștia presupune, în locul analizelor de laborator, folosirea camerei unui telefon inteligent și a unui test pus la dispoziția pacienților.

Dr. Nuno Reis de la Departamentul pentru Inginerie Chimică al Universităţii Bath a explicat că infecţiile bacteriene ale tractului urinar sunt confirmate în prezent prin testarea microbiologică a unei probe de urină, admițând că metoda este una foarte eficientă, însă necesită câteva zile pentru stabilirea rezultatului.

 

Testul creat de echipa condusă de dr.  Nuno Reis, necesită doar 25 de minute și poate fi efectuat direct de pacient, fără ajutorul specialiștilor. În prealabil, pacientul trebuie să-și procure testul, al cărei componentă principală este o micro-bandă de plastic ce conţine un anticorp care poate recunoaşte celulele bacteriene E.coli. Prin această bandă se trece o mostră de urină, iar în cazul în care bacteria este prezentă în mostră, anticorpii vor adera la acesta şi nu vor permite trecerea prin secţiunea benzii de plastic. Se adaugă apoi o enzimă, pentru a provoca o schimbare de culoare ce poate fi detectată de camera unui telefon inteligent, iar concentraţia de E.coli din eşantion este evaluată prin analizarea imaginii realizată de această cameră.

Testul este mic şi portabil – aşadar are un potenţial major pentru a fi utilizat în medii de îngrijire primară şi în ţările în curs de dezvoltare. Sperăm că prin oferirea profesioniştilor din domeniul medical a acestei capacităţi de a include sau exclude anumite afecţiuni le va permite să trateze mai rapid pacienţii şi să ia decizii mai bune în ceea ce priveşte prescrierea antibioticelor”, amai precizat dr. Nuno Reis.

 


Adaugati un comentariu


 

*