Ingineria biomedicala de top in atentia specialistilor, la Constanta

22 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Materialele care ranforseaza oasele afectate de osteoporoza sau tesutul artificial care poate inlocui dura mater au fost printre cele mai apreciate inventii prezentate la Conferinta internationala BiomMeD’2014.

 

inginerie biomedicalaLucrarile celei de-a sasea editii a Conferintei internationale BiomMedD’2014 organizata de Sociatatea Romana de Biomateriale la Constanta, sub genericul „Biomateriale, Inginerie Tisulara si Dispozitive Medicale”, s-au incheiat sambata, 20 septembrie, dupa patru zile maraton de manifestari stiintifice. Cu aceasta ocazie, elita profesorilor si cercetatorilor in domeniul ingineriei biomedicale din tara si din strainatate s-a reuniut la Constanta pentru a dezbate si prezenta cele mai noi inventii si  inovatii in domeniu. Printre participanti s-au numarat profesori si medici din diferite domenii, impreuna cu oameni de stiinta din domeniul cercetatii biomedicale care, timp de trei zile, au luat contact cu cele mai noi inventii aparute in domeniu si s-au pus la curent cu progresele facute in ultimii ani. Progresele sunt mari, iar domeniul ingineriei biomedicale a ajuns la un asemenea nivel incat, la momentul actual, „organismul uman se poate inlocui cu totul, cu exceptia creirului”, dupa cum a precizat prof. dr. Vald Ciurea, presedintele de onoare al Societatii Romane de Neurochirurgie, prezent la eveniment.

 

Prof.dr. Vlad Ciurea (foto arhiva)

Prof.dr. Vlad Ciurea (foto arhiva)

La conferinta desfasurata la Constanta au fost prezenti 30 de invitati din strainatate, tema principala a discutiilor purtate pe parcursul zilei fiind legata de biomateriale care, in opinia majoritatii participantilor, reprezinta viitorul medicinei. „Vorbim de niste materiale speciale, pe care le fabrica inginerii, le testeaza cercetatorii, sa fie compatibile cu organismul uman, pentru ca apoi sa se foloseasca in medicina, cum ar fi valvele mitrale, stenturile, tuburile, protezele osoase etc” a mai precizat dr. Vlad Ciurea. Tematica BiomMedD 2014 a acoperit un spectru larg de subiecte din sanatate si inginerie biomedicala, dand posibilitatea cercetatorilor din diferite domenii de a participa la prezentarea celor mai recente progrese, provocari si oportunitati in tehnologiile hardware si software pentru dispozitive medicale si instrumentatia biomedicala.

 

neurologieReferindu-se la principalele noutati din domeniul ingineriei biomedicale care au fost prezentate in cadrul conferintei, preofesorul Vlad Ciurea spune ca cel mai viu interes au starnit materialele care ajuta la ranforsarea oaselor afectate de osteoporoza, precum si un tesut artificial care poate inlocui invelisul dura mater, afectat in urma leziunilor severe ale craniului ori in urma interventiilor neurochirurgicale. „S-au prezentat lucruri deosebite, care vor fi in viitor. S-au prezentat materiale care sa ranforseze oasele afectate de osteoporoza. Or, de aceasta boala sunfera majoritatea oamenilor. Asa cum facem riduri, odata cu varsta facem si osteoporoza. N-avem ce face, cu cat stam mai mult la calculator, cu atat mai grava e evolutia bolii. Si neurochirugii au avut parte de surprize importante din partea inginerilor de biomateriale. Spre exemplu, a fost prezentata partea de inlocuire a leziunilor craniului. Daca se deschide craniul, vom vedea un invelis, care se cheama dura mater. Ei bine, s-a facut inlocuitor de dura mater, ceea ce este extraordinar” a punctat medicul Vlad Ciurea.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*