Institutul Cantacuzino a primit la rectificare 44,5 milioane de lei

1 august 2015 | 0 comentarii |

Ministrul Sorin Campeanu spune ca suma acopera atat datoriile la stat, cat si cheltuielile salariale si cele de functionare a Institutului, pana la sfarsitul anului.

 

Institutul CantacuzinoLuna august incepe cu vesti bune pentru Institutul Cantacuzino. Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a iesit public, vineri, cu o declaratie care ar trebui sa linisteasca spiritele in ceea ce priveste soarta Institutului care, de cativa ani buni, a fost trecut pe linie moarta si abia daca mai respira. Dupa ce a dat asigurari ca Educatia si Cercetarea a primit 670 de milioane de lei la buget, iar asta este „prima rectificare pozitiva semnificativa”, din care se vor achita drepturile obtinute in instanta de invatamantul preuniversitar si se va asigura finantarea in universitar, Campeanu a spus ca la rectificarea bugetara s-au alocat si cei 10.000 de euro promisi de Guvern pentru salvarea Institutului Cantacuzino, iar finantarea va fi deschisa imediat, pentru a nu se mai acumula datorii si penalitati.

 „Este prima rectificare pozitiva semnificativa la nivelul Ministerului. Practic, avem o suplimentare directa cu suma de 670 de milioane de lei. (…) Avem rezolvate si o serie de alte probleme cu impact national sau international. La impact national ma refer la cei 44,5 milioane care se regasesc ca finantare pentru Institutul Cantacuzino. Suma acopera atat datoriile la stat si catre parti ale institutului, cat si cheltuielile de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului. Dupa ce vor fi primiti cei 44,5 milioane de lei, institutul isi va putea relua activitatea”, a dat asigurari Sorin Campeanu, mentionand ca nu mai sunt motive de amanare a alocarii banilor, pentru ca asta nu ar face decat sa se acumuleze datorii si penalitati.

 

Sorin Campeanu, ministrul Educatiei

Sorin Campeanu, ministrul Educatiei

Din anul 2016, finantarea Institutului Cantacuzino urmeaza sa fie „personalizata prin legea bugetului de stat, a explicat ministrul, reamintind ca din iulie, Institutului National de Cercetare Cantacuzino functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, si va avea activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.

Finantarea institutului, pentru care numarul maxim de posturi aprobat este de 430, va fi asigurata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Dupa sedinta din 8 iulie, Guvernul arata ca, prin reorganizare, va fi asigurata finantarea necesara functionarii institutului in conditii normale, pentru acest an, cu posibilitatea trecerii in perioada urmatoare la producerea de vaccinuri si seruri.

 

Laborator Cantacuzino

Laborator Cantacuzino

Institutul Cantacuzino, unul dintre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul incepand cu februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate, iar autoritatile au importat vaccinuri la preturi si de 20 de ori mai mari.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut din subordinea Ministerului Sanatatii, in cea a Ministerului Educatiei, iar in 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general.

In aprilie, ministrul Campeanu a incercat sa arunce responsabilitatea salvarii institutului in ograda UMF Carol Davila, dar in aceeasi luna, Senatul institutiei de invatamant superior a respins propunerea, pe motiv ca nu dispune de fondurile necesare si nici de personalul care ar putea scoate institutia din criza.

In luna mai, liderul sindical Monica Balteanu declara ca Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici in sezonul 2015 – 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate.

 

Presedintele Iohannis, la Cantacuzino

Presedintele Iohannis, la Cantacuzino

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de nenumarate ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat Institutul pe 13 mai, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, dar a subliniat ca unitatea trebuie salvata, ca este „exclus si inadmisibil” ca institutul sa fie inchis  si ca este hotarat sa „puna aceasta problema peste tot” unde crede ca se vor gasi solutii. „Este nevoie de masuri concrete, care trebuie luate cat mai curand posibil, fara sa mai afcem alte comisii, pentru ca asta nu e o solutie”, a declarat presedintele, la sfarsitul vizitei.

Tentativa de „harjoneala” intre incompetenti, care a urmat, nu l-a impresionat pe presedinte, care a cerut ferm, solutii pentru salvarea institutului.  Ca sa-si arate bunele intentii, dar exprimandu-si scepticismul ca banii vor fi folositi eficient, primul ministru Victor Ponta a pus in discutie soarta institutului si a promis ca acesta va primi finantare, dupa ce se va primi aprobarea Comisiei Europene. La rectificarea bugetara aprobata de Executiv in aceasta saptamana, lucrurile s-au miscat, in sfarsit, dupa o lunga perioada de agonie a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino.

 


Adaugati un comentariu


 

*