Institutul de Chimie Macromoleculara Iasi ar putea deveni un important furnizor de implanturi cardiace

19 februarie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii de aici au reusit sa creeze, dupa ani de munca, o serie de poliuretani activi din care au reralizat valve cardiace si vase de sange artificiale, care s-au dovedit eficiente in urma testelor pe animale.

 

Institutul Petru Poni

Institutul Petru Poni

Intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, costurile unei interventii chirurgicale din domeniul implanturilor cardiace realizate in Romania s-ar putea reduce. Materialele folosite pentru implant ar putea fi procurate direct din tara, de la Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni de la Iasi. Cercetatorii de aici au obtinut, in ultimii ani, rezultate notabile in crearea de valve cardiace artificiale si vase de sange, in special pentru implanturile de carotida. Meritul principal al cercetatorilor de la institutul iesean consta in realizarea unei noi serii de poliuretani activi, obtinuti in urma unor procese de sinteza. Acestia constituie materialul principal din care sunt apoi create piesele pentru implanturile cardiace. Odata creati acesti poliuretani, cercetatorii ieseni au creat valve cardiace ranforsate cu fire de poliamida, vase de sange pentru implanturile de carotida si suporturi de plasturi pentru inima si vasele de sange, materiale care au fost testate pe animale si au dat rezultate bune.

 

Dr. Valeria Harabagiu

Dr. Valeria Harabagiu

Intr-un comunicat de presa, secretarul stiintific al institutului, dr. Valeria Harabagiu explica faptul ca testate in vivo, pe 15 oi, valvele cardiace si vasele din poliuretan s-au endotelizat in interior, nu au aparut tromboze, iar cantitatea de proteina care s-a depus pe implanturi a aratat ca fenomenul de bio-erodare decurge dupa o cinetica previzibila, astfel incat, dupa aproximativ 7-8 luni, in locul materialului sintetic se formeaza un tesut nou, sanatos”. Urmeaza alte teste, iar daca rezultatele vor fi la fel de bune, exista toate sansele ca institutul de la Iasi sa devina principalul furnizor pe piata romaneasca de valve si vase de sange sintetice pentru chirurgia cardiovasculara.

In comunicatul de presa se mai precizeaza ca meritele pentru aceste realizari revin, dupa ani intregi de munca, echipei de cercetatori condusa de dr. Constantin Ciobanu, din cadrul Laboratorului de Poliadite si Fotochimie.

 

petru poniUn alt merit al echipei de cercetatori il constituie realizarea unei noi serii de poliuretani folositi la prepararea unor hidrogeluri injectabile termosensibile, care se gelifiaza in doar 44 de secunde la temperatura corpului. Acestea ar putea avea aplicabilitate in chirurgia non-invaziva a inimii, fiind testate deja pe sobolani de cercetatorii de la Universitatea din Parma. Gelurile injectate in zona bolnava a cordului au permis ca tesutul deteriorat sa se refaca complet in maximum patru saptamani, timp in care produsul sintetic a fost resorbit in totalitate.

Ca urmare a rezultatelor obtinute in urma testarii pe animale, toate aceste produse au fost brevetate intr-un patent european, iar daca vor trece cu bine si de testele biomedicale si clinice specifice, se poate trece la productia lor pentru piata medicala.

Cercetarile au fost realizate in cadrul unui proiect european care a beneficiat de fonduri de 8 milioane de euro, in care s-au reunit 15 unitati de cercetare, de microproductie si productie din 9 state membre UE.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*