Institutul Inimii din Târgu Mureș, 50 de ani de la prima intervenție pe cord deschis

5 aprilie 2023 | 0 comentarii |

În ziua de 5 aprilie 1973, la Târgu Mureș, chirurgii cardiovasculari au reușit prima intervenție chirurgicală pe cord deschis. Această realizare extraordinară a contribuit la dezvoltarea unui centru universitar care a reușit să devină unul dintre cele mai importante din România.

 

Data de 5 aprilie 1973 este marcată de medicii dn Târgu Mureș ca dată de referință pentru intervențiile chirurgicale pe cord deschis din zonă și ca un moment de cotitură pentru dezvoltarea ulterioară a unui puternic centru medical universitar, în care anual sunt salvate mii de vieți. După câțiva ai, aici a avut loc și al doilea transplant cardiac din România, iar astăzi, Institutul de Boli Cardiovsculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș este cel mai important centru de ransplant cardiac din țară. 

O mie de intervenții pe cord deschis au avut loc, la Târgu Mureș, numai anul trecut, când s-au realizat 673 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, 187 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la copii, 132 de proceduri de implantare percutană transcateter a unei proteze valvulare biologice în poziţia aortică, 8 intervenţii prin tehnici hibride, 48 de proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale, 713 proceduri de dilatare percutană, s-au tratat 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut şi 31 de pacienţi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică etc., potrivit bilanțului prezentat de IUBCVT, la sfârșitul lunii ianuarie.

 

Dr Horatiu Suciu

Astăzi, chirurgii cadiovasculari de la Institutul de Boli Cardiovsculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș sărbătoresc, împreună cu colegii lor, 50 de ani de la primul succes, care a deschis calea pentru alte mii, viitoare. Succesul chirurgilor cardiovasculari mureșeni a început acum 50 de ani când, o echipă de medici entuziaști și cu voință puternică au învins barierele unei epoci dificile și au făcut posibil ca acest oraș să devină un „cămin al vindecării”.

Astăzi, oprim timpul pentru o secundă. Să mulțumim. În urmă cu exact o jumătate de secol, la Târgu Mureș avea loc prima operație pe cord deschis din regiune. Performanța de atunci a profesorului Ioan Pop de Popa, a Profesorului Radu Deac și a echipei din care au făcut parte doctorii Ilniczky și Aczel venea la scurt timp după vizita la clinica de Chirurgie II și Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, a doctorului sud-african Christiaan Barnard, autorul primului transplant de cord din lume”, își începe prof. univ. dr. Horațiu Suciu, supranumit „doctorul inimilor”, care are la activ peste 5.000 de intervenții pe cord, dintre care 4.000 la copii, mesajul emoționant transmis la ceas de sărbătoare, pe pagina sa de socializare.

 

Și parcă pentru a confirma că la Târgu Mureș salvarea inimilor face deja parte din activitate cotidiană, profesorul Suciu subliniază: Astăzi îi onorăm pe profesorii noștri. Și o facem fără festivisme. O echipă de 20 de specialiști în chirurgia cardiovasculară din România, Ungaria, Serbia, Croația, Polonia și Germania se află chiar acum la Târgu Mureș. Ieri am realizat împreună două operații pe cord, iar astăzi am implantat o inimă artificială. La doar câteva zile după un transplant de cord, la un pacient care acum o lună primise și el, cu succes, o altă inimă artificială. Astfel, proiectul generației anilor ‘70 este împlinit acum de un altul, al altei generații, peste arcul de timp al unei jumătăți de veac. În curând, pornim construcția, la Târgu Mureș, a noului Institut al Inimii. În fiecare inimă se află un univers, pe care noi îl explorăm, ca să îl putem proteja. Cu mintea, cu inima și cu bisturiul. Mulțumirile de astăzi merg spre toți chirurgii cardiovasculari din Târgu Mureș care, în zeci de ani, au realizat capodopere. Asemenea marilor compozitori, prin succesul fiecărei operații, ei au mai pus o notă în simfonia vieții pacienților pe care i-au tratat. Inima este ceasul care bate cu forța sufletului. Noi îi dăm, atât cât ne lasă priceperea și voia lui Dumnezeu, ritmul normal, pentru a avea puterea să bată cât mai multe ore exacte”, a transmis prof. univ. dr. Horațiu Suciu, în numele colegilor săi care au vindecă inimi de 50 de ani.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*