Intalnire informala pentru sanatatea traditiilor

25 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Consiliul Judetean Buzau, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta, invita luni, mesterii si creatorii populari, la o intalnire in care se vor discuta proiectele ce se vor derula in perioada octombrie-decembrie 2016.

 

premii martisoare CJ BuzauArta populara si traditiile din judetul Buzau sunt promovate, de cativa ani, cu mare acuratete, de Consiliul Judetean, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta. „Avem traditii sanatoase, care ne definesc fara tagada ca parte a acestui popor, a acestui neam. Avem mesteri populari minunati, care au stiut sa conserve si sa promoveze aceste traditii, atat in tara cat si in intreaga lume, cea ce ne-a determinat si pe noi sa ne responsabilizam mai mult si sa-i sprijinim, prin organizarea unor proiecte sau sa-i ajutam sa mearga sa promoveze patrimoniul nostru cultural-traditional, in cardul unor evenimente specifice. Luni, 26 septembrie, mesterii si creatorii populari din judet au fost invitati, incepand cu ora 12.00, la o intalnire informala care se va desfasura in Amfiteatrul Centrului Judetean de Cultura si Arta, din incinta Muzeului Judetean Buzau. Se vor lua decizii privind proiectele de expozitii de autor sau de grup care se vor desfasura pana la sfarsitul acestui an”, a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Buzau, Adrian Petre.

 

Mircea  Micu  la Alba - SB Prin acest gen de intalniri, Consiliul Judetean incearca sa determine existenta unui dialog direct, nemijlocit intre mesterii si creatorii populari si autoritatile publice, in scopul pastrarii si promovarii traditiei populare. Mestesugurile artistice si artizanatul reprezinta o industrie culturala ce se dezvoltata cu succes in Buzau, acest judet avand, la ora actuala, nu mai putin de trei TEZAURE VII desemnate de UNESCO in semn de recunoastere a felului in care au pastrat si promovat arta si traditiile populare romanesti, in lume.

Adrian Petre spune ca „pe langa faptul ca ne putem mandri ca avem trei TEZAURE VII, respectiv, doamna Adela Petre – careia toti ii spunem cu recunostinta mama Adela si ne plecam in fata sa, in semn de respect pentru felul in care tese suflet in urzeala, de doamna Amelia Papazissu din Carpinistea care prin covorasele sale din par de capra ne-a facut cunoscuti in lumea intreaga sau domnul Mircea Micu din Sarulesti, singurul mester in cimpoaie si tulnice din judet, avem o multime de alti artizani si mesteri populari care pastreaza cu sfintenie si promoveaza aceste traditii sanatose”.  

O mare contributie in promovarea traditiilor si mestesugurilor buzoiene o au, in acest moment, targurile si expozitiile mesterilor si creatorilor populari cu care Buzaul se poate mandri.

 


Adaugati un comentariu


 

*