Interventie chirurgicala in premiera nationala, realizata in cadrul unui proiect social

17 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Operatia a fost coordonata de seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia, iar pacientul a fost un copil de opt ani, dintr-o familie defavorizata.

 

operatie cardiovasculara pediatricaUn proiect social demarat la inceputul acestui an pentru a veni in ajutorul copiilor cu malformatii congenitale cardiace proveniti din medii sociale defavorizate a consemnat, in cursul acestei saptamani, si o premiera medicala la nivel national. Unul dintre pacientii inclusi in acest program a fost operat printr-o metoda folosita pentru prima data in Romania, interventia fiind un succes, iar evolutia pacientului, in varsta de 8 ani, una favorabila.

Diagnosticul care ii fusese fixat copilului de 8 ani era stenoza aortica, afectiune identificata inca de cand acesta avea trei luni. Stenoza aortica este o ingustare a orificiului aortic, care devine un obstacol in trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta, in timpul sistolei. Astfel, circulatia sangelui din ventriculul stang in aorta este mai putin eficienta decat in cazul unei inimi normale, iar corpul nu primeste atat oxigen cat ar trebui. Netratata, aceasta afectiune poate fi fatala pacientului. De cand a fost diagnosticat, timp de opt ani, copilul a necesitat o monitorizare continua a starii de sanatate. Singura solutie de vindecare era o interventie chirurgicala pe care familia insa nu si-o putea permite, in contextul in care in sistemul public de sanatate a existat pana nu de mult o adevarata criza de specialisti in chirurgia cardiovasculara pediatrica, iar sansele ca baiatul sa fie operat intr-un spital de stat erau aproape nule.

 

spital marie-curieNorocul i-a suras in momentul in care a fost selectat in cadrul acestui proiect, derulat de medicii unui spital privat din Sibiu, in colaborare cu specialisti straini. Cazul sau a fost unul mai deosebit, intrucat ingustarea valvei era una severa, astfel ca interventia trebuia efectuata pentru a se evita hipertrofia ventriculului stang, ceea ce ar fi dus la insuficienta cardiaca, iar de aici urmarile ar fi fost sumbre. Operatia a fost efectuata de catre o echipa medicala alcatuita din specialistii cardiologi Adrian Lacatusu si  Nicolae Florescu din Sibiu, in colaborare cu prof. univ. Petru Liuba, chirurg cardiolog pediatru care opereaza in Suedia, seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund. Interventia s-a realizat la clinica privata din Sibiu si a fost una mai speciala, intrucat s-a folosit o tehnica aplicata pentru prima data in Romania. Operatia a constat intr-o incizie la nivel inghinal prin care s-a intrat cu un cateter in ventriculul stang, in partea aortica, dupa care a fost introdus un cateter special cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic pentru a dilata valva, marindu-i orificiul de deschidere.

 

Dr. Nicolae Florescu

Dr. Nicolae Florescu

Interventia a decurs fara probleme, malformatia fiind corectata, iar pacientul se afla in prezent la Terapie Intensiva, avand o evolutie favorabila. Referindu-se la aceasta operatie in premiera, medicul Nicolae Florescu a declarat ca „ne bucura foarte mult reusita acestei interventii realizate in premiera nationala, suntem multumiti ca lucrurile au decurs normal, iar starea de sanatate a celui mic a evoluat foarte bine. Prin initiativa acestui proiect social am reusit sa inchegam o echipa medicala exceptionala, care alaturi de echipamente medicale de ultima generatie, ofera copiilor defavorizati posibilitatea tratarii malformatiilor cardiace la cele mai inalte standarde medicale. Ne dorim in continuare sa atragem cat mai multi parteneri dispusi sa sustina aceasta cauza umanitara”.

Proiectul la care s-a referit medicul sibian consta in realizarea unor interventii chirurgicale complexe efectuate pro-bono de catre echipe de medici cardiologi din strainatate, impreuna cu medicii spitalului privat din Sibiu, la copiii cu malformatii congenitale cardiace proveniti din familii defavorizate sau din centre de plasament. Pacientii operati pana acum au intre 10 luni si 15 ani si provin din Timis, Arad, Caras Severin, Galati si Tulcea. Acestia au fost selectati de cardiologul pediatru Adrian Lacatusu si toi au trecut cu bine prin operatie. Primii 10 copii au fost operati in februarie, de o echipa mixta romano-britanica, in cadrul unui adevarat maraton chirurgical de o saptamna, iar urmatorii 6 copii au beneficiat, in luna aprilie, de un tratament non-chirurgical, care permite refacerea mult mai rapida.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*