INTERVIU: Dr. Adrian Zoican – primarul de care Buzăul are nevoie

16 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Este buzoian și își iubește orașul și oamenii lui, este tânăr, energic, rezistă la efort prelungit, îi place să facă lucrurile repede și bine, este om de echipă, vrea, știe și poate să atragă fonduri europene, dar mai ales are convingerea că „este timpul ca Buzăul să fie administrat de un urmaș modern al Brătienilor”.

 

Medicul urgentist Adrian ZOICAN este cunoscut buzoienilor mai ales prin implicarea pe care o are ca medic și șef de secție al Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Buzău, dar în ultimii ani s-a remarcat și prin implicarea pe care a avut-o în politică, fiind unul dintre cei mai activi reprezentanți ai Partidului Național Liberal – Filiala Buzău, dar și consilier județean, din partea aceluiași partid.

Obișnuit să-și folosească abilitățile și competențele pentru binele comunității din poziția de medic, are convingerea că este dator să facă mai mult pentru orașul Buzău și pentru locuitorii municipiului reședință de județ dacă va fi ales în cea mai înaltă funcție administrativă la nivel local, aceea de primar.

Este convins că are toate calitățile necesare și este primarul de care au nevoie buzoienii, pe care îi cunoaște bine și le cunoaște nevoile și aspirațiile, iar în acest scop are de partea sa tinerețea, energia și rezistanța mare la efort pe care le-a dovedit din plin ca medic urgentist, pe care profesia l-a obligat să învețe să ia decizii rapide și corecte și să lucreze eficient în echipă.

Crede că a venit timpul ca Buzăul să fie condus de un liberal, considerându-se un „urmaș demn și modern al Brătienilor care au adus cea mai mare prosperitate acestei țări”, dar și al înaintașilor liberali Nicu I. Constantinescu sau Stan Săraru care au condus Buzăul și de al căror nume se leagă cele mai importante investiții și obiective realizate vreodată pentru prosperitatea acestui oraș.

 

Reporter: Spuneți că sunteți primarul de care Buzăul și buzoienii au nevoie, dar există voci care spun că Buzăul are nevoie de medicul Adrian Zoican; de ce să vă voteze buzoienii la alegerile locale din acet an?

Adrian ZOICAN: Cred că orice profesie am avea, suntem datori să ne implicăm mai mult și în viața cetății, pentru că altfel, așa cum se poate ușor observa, lucrurile nu progresează, iar oamenii nu pot beneficia de oportunitățile imense pe care le au și care dacă nu sunt valorificate la timp și eficient, sunt pierdute.

Mai în glumă, mai în serios, aș putea spune că eu și cei care mă cunosc avem convingerea că am capacitatea și priceperea de a „trata și vindeca” Buzăul care cred că după 30 de ani de administrare social-democrată are nevoie de o conducere și de viziunea liberală care, în toate timpurile, s-a dovedit a fi una a progresului, a dezvoltării economice trainice și consistente și care a creat condițiile ca oamenii să aibă un trai mai bun.

Nu-i voi critica pe cei care au condus până acum municipiul Buzău, dar cred că este timpul să se facă mai mult și totul să se realizeze mai bine, mai repede și mai eficient. Desigur, buzoienii sunt cei care vor decide, la urne, dar cred că în administrația locală este nevoie de un om tânăr, cu o viziune și o mentalitate deschisă, dispus și capabil să implementeze în prezent valorile și tendințele occidentale la care ne gândim cu toții. Am de partea mea tinerețea care-mi oferă avantajul unei viziuni de perspectivă și a unei rezistențe mari la efort, iar ca profesionist în medicina de urgență știu că dacă nu ești capabil să iei decizii imediate și eficiente, dacă nu știi să lucrezi într-o echipă care trebuie să funcționeze ca un ceas elvețian și să prioritizezi acțiunile și intervențiile, riști să pierzi vieți. Pe același principiu cred că poate fi condusă și Primăria Buzău și cred că experiența managerială și administrativă dobândită ca șef de secție la care se adaugă cea de consilier județean mă vor ajuta și în administrarea municipiului.

 

Adrian Zoican și ministrul Nelu Tătaru

R: Există voci care spun că este mai mare nevoie de dumneavoastră ca medic și că renunțând, chiar și temporar, să profesați, vă puteți pierde abilitățile profesionale. Cum comentați?

A.Z.:  Nici vorbă, abilitățile și competențele medicale în medicina de urgență nu se pierd, ca în chirurgie, de exemplu, unde dacă nu mai pui mâna pe bisturiu o vreme, poate fi o problemă. Medicina de urgență se practică în spital și afara spitalului, în condiții de stres și în situații critice, așa că eu cred că această experiență îmi va fi nu numai utilă ci și necesară în conducerea administrației locale, care trebuie să recunoaștem, are nevoie de resuscitare.

Un alt argument ar fi acela că profesia mea m-a învățat să fiu aproape de oameni, să-i cunosc cu adevărat, să le cunosc și să le înțeleg nevoile și să fac tot ce-i omenește posibil pentru a-i ajuta, fie ei copii în scutece, copii de-o șchioapă, tineri teribiliști, adulți cu anumite mentalități preconcepute sau bunici care abia-și mai duc zilele.

Și nu, administrația nu-mi va diminua aceste abilități, ci cred că mai degrabă le va accentua, le va potența și le va dezvolta, îmi va oferi posibiitatea de a le valorifica la nivelul întregii comunități.

Eu vreau și cred că se poate ca, la fel cum medicina are în centru pacientul, administrația locală să aibă ca reper omul cu nevoile și cu aspirațiile sale, care are dreptul, în secolul XXI, să trăiască decent, să-și valorifice potențialul intelectual și efortul pentru ca întreaga comunitate să poată beneficia de expertiza și experiența fiecăruia, iar orașul să prospere, să devină cu adevărat locul în care să-ți dorești să trăiești, să muncești, să-ți întemeiezi o familie și, de ce nu, să te distrezi.

 

R: De ce ați ales să vă implicați în politică și de ce prin Partidul Național Liberal?

A.Z.: Din această perspectivă, cred că lucrurile sunt ușor de înțeles. Fac parte din generația care consideră că libertățile fundamentale trebuie să fie respectate și aplicate fără echivoc, sunt dintre cei care au convigerea că viața trebuie să progreseze permanent într-o direcție ascensivă, că potențialul fiecărui individ trebuie valorificat la maximum și că deși nu toți suntem Superman ori Wonder Woman și nici nu avem IQ-ul lui Einstein ori Tesla, suntem datori să facem tot ce ne stă în putință pentru a avea impact asupra lumii în care trăim și să lăsăm o moștenire solidă urmașilor noștri. Desigur, toate acestea se pot face și dacă fiecare ne facem bine profesia pentru care ne-am pregătit, dar suntem datori să ne implicăm mai mult și în viața cetății, dacă vrem să progresăm, să facem ca lucrurile să meargă înainte. Ca să se întâmple astfel nu este loc de comoditate și nici de autosuficiență, iar eu asta cred că știu să fac.

De ce Partidul Național Liberal? Ei bine, în doctrina acestui partid m-am regăsit și mă regăsesc, de altfel chiar și profesioa pe care mi-am ales-o este una liberală, iar amprenta pe care și-au pus-o asupra gândirii și mentalității mele înaintașii liberali este una profundă, care mi-a dat energia și puterea de a-mi dori să continui în epoca modernă ceea ce ei au făcut pentru România interbelică sau pentru Buzău. Să nu uităm că cea mai prosperă perioadă a acestei țări a fost sub guvernarea Liberală a lui Ion Brătianu, să ne amintim că Buzăul s-a dezvoltat în perioada în care a fost condus de liberalii Nicu Constantinescu și Stan Săraru și să nu ignorăm nici influența lui Iancu Marghiloman asupra Unirii Principatelor, tatăl viitorului prim-ministru de Alexandru Marghiloman și fratele prefectului Capitalei – Mihalache Marghiloman, din timpul domniei lui Carol I.

 

R: Cum sperați să vă ajute liberalismul în calitate de primar?

A.Z.: Așa cum am spus, liberlismul are, fără doar și poate, potențialul de a influența dezvoltarea economică și socială, de a face ca progresul să devină palabil și de a nu promova nonvaloarea, ci dimpotrivă stimulează și răsplătește inteligența și creativitatea, sprijină dezvoltarea economică și socială punând preț pe ceea ce știe să facă fiecare și pe munca eficientă, corectă și susținută.

De aceea cred că, în calitate de primar, pot și am toate șansele de a mă implica în atragerea de fonduri europene în sistemul public și de a sprijini sistemul privat să obțină astfel de finanțări pentru a se dezvolta și a oferi mai multe locuri de muncă bine plătite, iar pentru că am convingerea că după alegerile generale România va avea tot o guvernare de dreapta, preponderent liberală, cred că și Guvernul va sprijini aceste inițiative.

De altfel, nu trebuie să ignorăm faptul că cele mai dezvoltate comunități (județe, municipii, orașe și chiar comune) au fost și sunt conduse de liberali sau de oameni cu viziune de dreapta. Chiar dacă au fost nevoiți să-și desfășoare mandatele sub guvernări de stânga, în care dominanta a fost populismul, aceștia au știut să valorifice oportunităle care s-au ivit, au atras cele mai multe fonduri europene și și-au dezvoltat comunitățile cre i-au ales să le reprezinte interesele.

Eu sunt buzoian cu toată ființa mea, iubesc buzoienii și îmi iubesc orașul, de aceea cred că sunt dator să mă implic în dezvoltarea și emanciparea acestui municipiu.  Știu că pot, am o mare disponibilitate de a munci mult și organizat, sunt susținut de o mare parte a buzoienilor care mă cunosc, chiar și din spectrul politic de stânga și sunt determinat să nu-i dezamăgesc.

 

R: Cum se va desfășura activitatea Primăriei Buzău sub conducerea medicului Adrian Zoican?

A.Z.: Adrian Zoican este doar un om, iar în calitate de primar cred că terbuie să am în primul rând grijă ca toată activitatea administrației pe care o voi reprezenta să fie una transparentă, eficientă, iar oamenii care vor lucra alături de mine trebuie să știe că vor respecta la virgulă legislația în vigoare și vor avea un comportament responsabil, dacă vor să facem echipă. Desigur, fiecare va avea un program și obiective clare de realizat, nimeni nu va plimba hârtii și nici nu-și va face piața în timpul programului, iar dacă cineva va avea un volum mare de muncă la un moment dat, va fi ajutat de colegi, pentru că eu mă voi implica să facem o echipă, să funcționăm, așa cum am mai spus, ca un ceas elvețian, să ne sprijinim reciproc, să facem totul astfel încât să răspundem prompt nevoilor cetățenilor care ne-au acordat încredere și care ne plătesc taxe și impozite pentru ca aparatul administrativ să poată funcționa.

Eu cred că doar în echipă se pot face lucruri bune și importante, de aceea voi pune mare preț pe specialiștii din aparatul administrativ, dar și pe oamenii cu experiență în diverse domenii, din municipiu și din diaspora, cărora nu voi ezita să le solicit sprijinul, pentru că eu cred că doar împreună putem face ca Buzăul să fie așa cum ne dorim. De altfel, așa cum ați văzut, și la nivel politic PNL Buzău lucrează în echipă, iar la aceste alegeri, dacă Adrian Zoican este candidatul partidului la Primăria Buzău, președintele filialei județene, Cristinel Romanescu, este candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean.

Așa cum am făcut și ca șef de secție la spital, și la Primărie voi fi prezent în instituție atât cât va fi necesar, nu va sta nimeni să mă caute pe acasă sau pe cine știe unde atunci când este nevoie de mine. De altfel, sunt obișnuit să lucrez într-un ritm alert și susținut, aproape continuu, iar din fericire, vârsta și sănătatea îmi permit acest lucru. Mă voi implica în toate deciziile la nivel local și am în vedere o bună implicare și la nivel zonal, pentru că eu cred că atunci când mai mulți pun umărul, cu bună credință, lucrurile se pot mișca mai bine și se pot materializa mai ușor.

 

*Adrian Zoican este medic primar specializat în medicină de urgență, iar din 01.09.2015 și în prezent este ședul secției UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Postuniversitar a absolvit și cursurile de Management sanitar și Managementul calității în domeniul sanitar, iar din 2014 este coordonatorul Programului de Transplant la nivelul județului.

Pe lângă activitatea specifică unui medic cu această specialitate, Adrian Zoican are resposabilități în coordonarea activității de intervenție prespitalicească UPU-SMURD și colaborează direct, atât cu conducerea unității medicale cât și cu șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în vederea operării SMURD.

Pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor pacienților are și competențe în limbaj mimico-gestual, iar de-a lungul carierei s-a implicat în numeroase acțiuni de voluntariat, ajutând sute de elevi să învețe să acorde primul ajutor.

Este prezent în viața politică buzoiană din anul 1995, iar din 2016 reprezintă Partidul Național Liberal în Consiliul Județean, în Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, culte, protecţie socială, sportive şi de turism.   

Este căsătorit cu medicul Ecaterina Zoican, specialist în Diabet, nutriție și boli metabolice și au împreună doi copii minori.

 

Text asumat de PNL Buzău- Cod AEP: 21200012

 


Adaugati un comentariu


 

*