Iohannis, Ciolacu și câțiva miniștri au vizitat la Buzău prima școală „verde” din România

7 iunie 2022 | 0 comentarii |

În contextul Zilei Medicului și a Zilei Învățătorului, președintele Klaus Iohannis a vrut să vadă Școala Gimnazială nr. 11, prima școală „verde” din România, pe care a dat-o exemplu de bune practici atât în domeniul educației cât și a implementării economiei circulare.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat marți în vizită oficială la Buzău, pentru a vedea cu ochii lui prima școală din România care a implementat strategia de economie circulară, care prin utilizarea resurselor naturale a redus pierderile și a costurile. La Școala Gimnazială nr. 11 din municipiul Buzău, căci despre aceasta este vorba, șeful statului a fost întâmpinat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, miniștrii Sorin Cîmpeanu (Educație), Marcel Boloș (Cercetare, Inovare și Digitalizare), Tanczos Barna (Mediu) și Lucian Bode (Interne), de primarul Buzăului Constantin Toma, prefectul Daniel Țiclea, inspectorul școlar general Daniela Palcău și de conducerea și cadrele didactice și bineînțeles, de elevii unității de învățământ.

Subliniind că vizita sa este încadrată în contextul Zilei Învățătorului și Zilei Mediului (celebrate pe 5 iunie), președintele Iohannis a spus, după ce a vizitat școala și a stat de vorbă cu conducerea acesteia și cu autoritățile locale, că vrea să-i felicite „astăzi și acum, cu această ocazie, pe toți cei care se consideră învățător, învățătoare, dascăl, profesor” și pe cei care se implică pentru a proteja mediul înconjurător și pentru proiecte mici și mari, gândite să prevină schimbări catastrofale ale climei.

 

Klaus Iohannis

Felicitând conducerea instituției și cadrele didactice pentru implicare, elevii pentru interesul manifestat față de proiectele de mediu și conducerea administrației locale pentru susținere, președintele a subliniat, în conferința de presă care a urmat, că Şcoala Gimnazială nr. 11 din Buzău aplică deja majoritatea punctelor din Proiectul național „România Educată” și îmbină calitatea educaţiei oferite elevilor cu componente specifice şcolilor verzi, clădirile unităţii de învăţământ incluzând o serie de elemente de infrastructură şcolară sustenabilă, fiind astfel un model pentru alte instituţii de învăţământ din România. „Avem aici o școală care deja aplică foarte mult din ceea ce credem că trebuie să se regăsească în școli. Felicitări conducerii școlii, întregului corp didactic și o apreciere specială pentru elevii care participă la toate aceste proiecte. Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, în care încercăm să venim cu abordări mai moderne, mai actuale și o parte din acest mare întreg pe care l-am numit «România Educată», este educația pentru mediu”, a declarat Klaus Iohannis.

Tânăra generație dorește să fie mai responsabilă față de mediul înconjurător și față de planeta noastră, dar noi, politicienii, dascălii, trebuie să venim cu un cadru propice pentru a da tinerilor posibilitatea să acționeze în acest sens. Pentru a sublinia toate aceste lucruri, am venit, astăzi, aici”, a mai spus șeful statului, recunoscând că economia circulară este soluția viitorului, dar implementarea sa la scară largă este încă o provocare care va fi rezolvată, dar va dura ceva timp.

 

Marcel Ciolacu, Constantin Toma

Prezent la eveniment, președintele Camerei Deputaților, buzoianul Marcel Ciolacu, s-a declarat „mândru” că prima şcoală 100% ecologică din România se află în Buzău și și-a exprimat speranța ca acest model să fie preluat „în cât mai multe oraşe din ţară”.

Sunt mândru că prima şcoală 100% ecologică din România se află în Buzău! Sper că acest exemplu să fie preluat în cât mai multe oraşe din ţară pentru că protecţia mediului, aşa cum mi-au spus şi astăzi profesorii şi copiii de la Școala Generală Nr. 11 Buzău, este o temă deosebit de importantă pentru toate generaţiile”.

Liderul PSD a subliniat de asemenea că se bucură „pentru această nouă performanţă a administraţiei PSD din Municipiul Buzău, condusă de primarul Constantin Toma, mai ales că Şcoala 11 este un loc special pentru familia mea. Este şcoala unde, vreme de 8 ani, dascăli dedicaţi i-au construit fiului meu Filip o bază solidă pentru viitor. De aceea, şi în numele lui Filip, acum student la Medicină, le mulţumesc din nou profesorilor pentru munca lor plină de pasiune! Cred cu sinceritate că proiectul şcolii circulare, implementat cu succes la Buzău, este dovada că descentralizarea administrativă este soluţia pentru dezvoltare”, a punctat Ciolacu.

 

Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, împreună cu Tanczos Barna au vizitat unitatea de învățământ anterior venirii președintelui Iohannis, astfel că erau deja la curent cu tot ce însemană Proiectul „Şcoala Circulară”, demarat anul trecut de Şcoala gimnazială nr. 11 din Buzău, cu sprijinul Consiliului Local Municipal.

Cu siguranță, școala pe care am vizitat-o reprezintă un model. Este o școală în care regăsim cel puțin trei proiecte majore. În primul rând, este o școală care beneficiază de panouri termo și fotovoltaice. Produce energie electrică, uneori chiar mai multă decât poate consuma. În al doilea rând realizează colectarea selectivă a deșeurilor și este impresionantă rata de 80% colectare selectivă a deșeurilor de aici. Nu în ultimul rând au reușit colectarea apei pluviale și utilizarea acesteia, spre exemplu în sera în care au acces elevii și am fost chiar impresionat. Mai știu câte ceva despre sere… Am fost impresionat. Sunt în legătură cu Stațiunea Legumicolă Buzău și învață despre a cultiva legume românești în sere românești care, ulterior, să fie integrate – au spus-o chiar ei – în acel concept de masă sănătoasă, alimentație sănătoasă”, a spus Cîmpeanu.

 

Prin intermediul acestui proiect, Școala Gimnazială nr. 11 Buzău a fost transformată într-una complet ecologică, în care apa meteorică este colectată şi reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile sunt colectate selectiv. Întregul consum de energie este asigurat de panourile fotovoltaice montate pe clădire, iar în acest fel se realizează o economie de peste 4.000 de euro anual.

Ministrul Educației a anunțat cu acest prilej că Buzăul va fi exemplu de bună practică pentru avizarea de către Ministerul Educației a unui manual de Educație Circulară, un manual de Educație pentru Mediu, conceptul circular. Educația pentru mediu va fi o componentă în cadrul disciplinelor Educație pentru viață, o disciplină care se va preda transversală, la ore de biologie, de fizică, de chimie, de tehnologie, de geografie. Am discutat și cu colegii din Inspectoratul Școlar Județean Buzău, de preluare și a acestei bune practici atunci când vom discuta – și asta se va întâmpla cât de curând -, de revizuirea curriculumlui și reconstrucția planurilor cadru, total schimbate pentru liceu și puternic revizuite pentru gimnaziu, ele urmând să fie implementate din septembrie 2023”, a mai spus Cîmpeanu, care a amintit că în PNRR sunt 225 de milioane de euro alocate pentru a extinde rețeaua de școli verzi, sub tutela Proiectului „România Educată”.

În Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău învață peste 2.000 de elevi. Întregul proiect a costat Primăria Buzău aproximativ 200.000 de euro.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*