IQ-ul, imunitatea si obezitatea, influentate de alimentatia din copilarie

15 august 2012 | 0 comentarii |

Coeficientul de inteligenta al copiilor de varsta scolara este mai mare daca in primii doi ani de viata au primit o alimentatie sanatoasa si mai ales daca acestia au beneficiat de laptele matern. Alimentatia nesanatoasa este responsabila si de imunitatea scazuta si obezitatea accentuata la copii.

 

Alimentatia la san pana la cel putin varsta de un an, alimente naturale si cat mai putine dulciuri daruite bebelusilor vor face ca inteligenta copiilor sa fie „nealterata” de factorii nocivi din alimente. Cercetatorii de la Universitatea australiana Adelaide atrag atentia parintilor ca mancarea nesanatoasa consumata de copiii mai mici de doi ani poate influenta coeficientul de inteligenta al acestora. Diferenta dintre cei care consuma mancare sanatoasa si cei care sunt hraniti cu dulciuri in exces este evidenta in jurul varstei de opt ani.

Potrivit unui studiu aparut in jurnalul European de Epidemiologie, „desi diferenta nu este una imensa, studiul evidentiaza ca o dieta sanatoasa in primii doi ani de viata influenteaza coeficientul de inteligenta de la varsta de opt ani. Ceea ce trebuie luat in calcul este efectul pe termen lung al unei alimentatii nesanatoase in perioada copilariei”, sustine dr Lisa Smithers, de la Universitatea Adelaide, coordonatoarea studiului. 

Oamenii de stiinta au monitorizat 7.000 de copii pe parcursul a cativa ani, analizand alimentatia acestora la 6, 15 si 24 de luni. Au masurat apoi IQ-ul copiilor aflati in studiu cand au ajuns la varsta de opt ani, pentru a depista daca exista o legatura intre alimentatie si coeficientul de inteligenta. 

Rezultatele studiului au aratat ca cei care au fost alaptati la san si au beneficiat de o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe, legume si branzeturi au ajuns la varsta de opt ani cu un IQ mai mare cu doua puncte fata de cei „tratati” de parinti necorespunzator, cu dulciuri, sucuri, chipsuri sau ciocolata.

Medicii Institutului Parhon din Bucuresti confirma rezultatele studiului universitatii australiene si la nivelul copiilor din Romania, care in ultimii ani au ajuns sa fie supraponderali in proportie de 40%, din cauza alimentatiei nesanatoase. Specialistii romani spun ca vina pentru aceasta situatie o au parintii, care pe de o parte nu tin cont ca alimentatia micutilor trebuie sa respecte cateva reguli simple, de evitare a alimentelor superprocesate si a dulciurilor in exces, iar pe de alta parte, pentru a se „scuza” pentru timpul scurt pe care-l ofera copiilor lor, atunci cand acestia isi exprima o „pofta”, mama si tata se „executa”.

Tot alimentatia nesanatoasa este responsabila de prevalenta anemiei feriprive care, potrivit Orgnaizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), este prezenta la 50% dintre copiii de varsta prescolara si la 25% dintre scolari (Romania este incadrata in categoria tarilor cu o frecventa moderata a acestui tip de anemie, fiind prezenta la 20 – 39,9% dintre prescolari).

Cercetatorii trag un semnal de alarma si in legatura cu semipreparatele pentru bebelusi achizitionate din comert, care influenteaza negativ imunitatea, dezvoltarea fizica si coeficientul de inteligenta al micutilor. 


Adaugati un comentariu


 

*