Autoritățile din Sănătate au dat un răspuns clar în privința vaccinării anti-Covid a femeilor însărcinate

27 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Răspunsul Ministerului Sănătății vine și în urma unei solicitări adresate în urmă cu câteva zile de  membrii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) care cereau să nu se restricționeze accesul la vaccinare pentru femeile gravide și cele care alăptează.

 

Săptămâna trecută, SOGR atrăgea atenția că atitudinea autorităților din Sănătate față de vaccinarea anti-Covid a femeilor însărcinate și a celor care alăptează tinde spre o restricționare a accesului acestora la vaccinare, lăsând de înțeles că în cazul lor nu este recomandată imunizarea.

Ministerul Sănătății a apreciat, la momentul respectiv, că în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice, nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi indicat ca femeile aflate într-o astfel de situație să se vaccineze, cel puțin cu vaccinurile autorizate până la acest moment.

Specialiștii spun însă că riscurile unor complicații în urma infectării cu noul coronavirus sunt mult mai mari decât eventualele efecte adverse ce ar putea apărea în cazul vaccinării, în cazul femeilor însărcinare. În consecință este recomandată vaccinarea, cu condiția ca aceasta să se facă doar după o consultare prealabilă cu medicul care monitorizează sarcina. Aceștia susțin că, deși nu au fost efectuate studii pe femei gravide, mecanismul de acțiune al acestor vaccinuri și rezultatele studiilor clinice de fază II și III nu ridică suspiciuni în privința eficienței și siguranței acestora în cazul gravidelor.

 

O poziție oficială a autorităților față de acest subiect a fost postată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, în cadrul campaniei Pastila de Informare, în care se precizează că este recomandată vaccinarea împotriva Covid-19 a femeilor însărcinate și a celor care alăptează, decizia aparținând pacientelor, cărora li se recomandă să ceară în prealabil sfatul medicului de familie sau al medicului curant.

Ca argument sunt aduse recomandările Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, care a făcut niște cercetări mai amănunțite în acest sens, în urma cărora specialiștii consideră că mecanismul de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN mesager este puțin probabil să prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte”, mai transmit reprezentanți Ministerului Sănătății.

 

Pentru cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală transmite că nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager să conducă la infertilitate.

Aceeași poziție o au și celelalte țări din Uniunea Europeană și din lume, iar un exemplu în acest sens este Israelul, care a decis zilele trecute să includă femeile însărcinate în categoriile de risc, beneficiind astfel de prioritate la vaccinare. Decizia a fost luată după ce mai multe femei însărcinate confirmate cu Covid-19 au fost internate în spitalele din Israel cu complicații grave, considerându-se astfel că riscurile presupuse de îmbolnăvire le depășesc cu mult pe cele pe care le-ar presupune vaccinarea.

Din păcate, acest fapt a fost confirmat recent și la Buzău, în cazul unei asistente de la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență, care a fost confirmată cu Covid-19 în a 33-a săptămână de sarcină, iar ulterior a decedat la scurt timp după ce născuse prin cezariană, pe fondul complicațiilor generate de boală.

 


Adaugati un comentariu


 

*