ITM Buzau verifica riscurile psihosociale la locul de munca

19 iunie 2012 | 2 comentarii |

Riscurile psihosociale la locul de munca sunt incadrate intre principalele riscuri pentru sanatatea si securitatea angajatilor. Stresul, violenta, hartuirea si intimidarea la locul de munca sunt considerate principalele cauze care pot afecta, direct sau indirect, sanatatea fizica si psihica a oricarui angajat.

Statisticile Eurostat arata ca stresul in munca este cauza a peste un sfert din totalul concediilor medicale a caror durata reprezinta cel putin doua saptamani de absente de la locul de munca. In consecinta, costurile estimate a se datora stresului in munca se ridica, la nivelul statelor member UE, la cel putin 20 de miliarde de euro pe an. Depresia, anxietatea, nervozitatea, oboseala si afectiunile cardiace sunt numai cateva dintre problemele de sanatate cauzate de stress. Mai mult, sunt antrenate perturbari considerabile in planul productivitatii, creativitatii si competitivitatii, precum si rate crescute  ale accidentelor de munca. Stresul excesiv este periculos pentru sanatatea lucratorului si determina incapacitatea persoanei de a face fata oricaror alte solicitari”, explica Cecilia Manolescu, inspectorul-sef al ITM Buzau, necesitatea campaniei care va demara la 1 iulie si se va derula pana la sfarsitul lunii.

 

Profesii expuse la violenta si hartuire

 

Sub patronajul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii, o echipa de specialisti ai Inspectoratului de Munca (ITM) Buzau deruleaza o campanie de evaluare a riscurilor psihosociale in unitati care desfasoara activitati in domeniul  sanatatii si asistentei sociale, in hoteluri, restaurante si firme de transporturi.

Potrivit studiilor europene privind conditiile de lucru, anumite profesii sunt expuse cu precadere unor forme de violenta. In 2005, amenintarile de violenta fizica au fost raportate de catre angajatii din educatie si sanatate (14,6%), transporturi si comunicatii (9,8%), hoteluri si restaurante (9,3%), servicii si vanzari in magazine si de piata (9,2%). Violenta fizica propriu-zisa (din partea persoanelor din afara companiei) s-a manifestat in 8,4% din cazuri asupra angajatilor din educatie si sanatate, a 7,4% din personalul din hoteluri si restaurante, 7,2% dintre lucratorii din transporturi si comunicatii au fost agresati, iar 6,8% dintre persoanele care isi desfasoara activitatea in sfera serviciilor si vanzarilor au avut de suferit dupa urma agresorilor. Proportii similare se inregistreaza si in privinta hartuirii, sub acest aspect statisticile aratand ca 8,6% dintre lucratorii din hoteluri si restaurante, 7,8% dintre cei din sanatate si educatie si 6,9% dintre cei din transporturi si comunicatii s-au confruntat cu astfel de situatii. Interesul sexual nedorit a fost raportat de catre 3,9% dintre angajtii hotelurilor si restaurantelor, de 2,7% dintre cei din educatie si sanatate, precum si de catre 2,6% de cei din transporturi si comunicatii”, arata Cecilia Manolescu, explicand astfel necesitatea acordarii unei atentii deosebite riscurilor psihosociale la locul de munca.


Categorii: Autoritati

Comentarii (2)

  1. UN SALARIAT spune:

    ORDINUL LA CARE FACE REFERIRE ART.12 DIN LEGEA 319/2006-LEGEA SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA CAD VA FI DAT?

  2. UN CLIENT spune:

    Dar de angajatii stresati de asa zisii sefi? Eram intr-o zi intr-un magazin Boromir si a intrat un barbat,cu o codita pe spate la vreo 20 si ceva de ani cu niste haine mototolite pe el si a inceput sa urle la saracele vanzatoare de ne-am speriat si noi clientii care eram in magazin crezand ca ne i-a si la bataie. Din urletele lui si din supunerea vanzatoarelor am inteles ca era responsabil pe magazine…dar ce comportament e acesta? Cum pot fi promovati pe aceste functii asemenea oameni? Vanzatoarele desi erau balacarite ca la usa cortului tot incercau sa fie dragute cu noi clientii,ba mai mult incercau sa-l scuze. Cum e posibil asa ceva?Ce masuri se iau asupra unui om care umileste niste amarate de vanzatoare in fata clientilor?Si mai vorbiti de stres la locul de munca….

Adaugati un comentariu


 

*