Județul Buzău a demarat un program de investiții integrate pentru sănătatea turismului, în parteneriat cu Prahova și Vrancea

4 august 2021 | 0 comentarii |

Este arhicunoscut faptul că avem o țară frumoasă, cu un potențial turistic enorm, dar ineficient și insuficient valorificat și promovat. Județul Buzău are zone sălbatice de o frumusețe rară, o floră și o faună bogată, numeroase monumente istorice, de artă şi arhitectură, obiceiuri, tradiții și ritualuri păstrate cu sfințenie de mii de ani, vestigii antice și obiective turistice unice în șară și în Europa.

Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Lacul Vulturilor, Fişici, Nehoiu, Siriu, Platoul Meledic, apele minerale de la Sărata Monteoru, nămolul sapropelic de la Balta Albă, numeroase biserici, mănăstiri și muzee se adaugă peisajelor de o frumusețe care-ți taie răsuflarea. Numeroasele obiective turistice insuficient exploatate pot face ca Buzăul să devină una dintre zonele turistice cu mare potențial, prin investiții și promovare corespunzătoare. Pentru asta este însă nevoie de voință politică, de minți luminate și de fonduri consistente, care printr-o strategie bine pusă la punct ar putea face ca Buzăul să devină colțul de Rai pe care să și-l dorească orice turist din țară și din străinătate.

În acest scop, Consiliul Județean Buzău s-a implicat într-un proiect interjudețean, iar în ședința extraordinară de marți, cel mai important proiect supus aprobării a fost cel referitor la participarea Județului Buzău ca membru fondator al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Ținutul Buzăului, Prahovei și Vrancei”, din care fac parte alte 89 unități administrativ-teritoriale din cele trei județe.

 

Petre Emanoil Neagu

Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară este în etapa de adoptare a hotărârilor de asociere de către autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, urmând a se îndeplini procedura judecătorească de înregistrare a asociației. Proiectul de hotărâre este inițiat pentru a se putea declara la Judecătoria Ploiești componența nominală a primelor organisme de conducere, a arătat președintele CJ Petre Emanoil Neagu, inițiatorul proiectului de hotărâre.

Referitor la urgența adoptării hotărârii, Neagu a declarat că „era necesară grăbirea desemnării reprezentanților Buzăului în AGA și Consiliul director ale aceastei asocieri cu cele două județe vecine, Prahova și Vrancea, pentru ca până în toană, când vrem să demarăm proiectele de investiții și să accesăm fonduri europene, să avem parcurse toate etapele premergătoare. Așa cum știți, ITI Ținutul Buzăului, Prahovei și Vrancei este, practic, o asociație care se referă la comunitățile insuficient dezvoltate, iar prin această asociere putem atrage fonduri europene consistente, ca să putem însănătoși, ca să zic așa, zonele defavorizate ale județelor noastre și să echilibrăm statusul populației, economic și social, în aceste zone. Suntem în perioada de organizare a ITI și trebuie să stabilim strategiile de dezvoltare la nivelul celor trei județe, pentru că umai astfel putem atrage fonduri europene consistente. La nivelul Consiliului Județean Buzău am contractat deja strategia pentru dezvoltarea turismului pe viitorul exercițiu financiar viitor, pentru că fără o stretgie bine pusă la punct, nu există șansa de a primi fondurile europene vizate”. 

 

Prin votul lor, consilierii județeni au aprobat în unanimitate desemnarea președintelui CJ Buzău Petre Emanoil Neagu ca reprezentant titular în Adunarea Generală a ITI, iar Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău a fost desemnat supleant în AGA. Liliana Mioara Nicolae, directorul executiv al Direcției de dezvoltare regională va face parte din Consiliul director, iar la nevoie poate fi înlocuită de Cristina Căpățână desemnată ca supleant, consilier juridic în cadrul aceleiași direcții.

Acesta este, practic, ultima etapă din punct de vedere birocratic ce trebuie făcut de fiecare dintre cele trei județe asociate în ITI. Fiecare trebuia să-și desemneze reprezentanții, chiar dacă este deja clar, în Comitetul Director suntem, prin cutumă, noi președinții celor trei consiii județene și, bineînțeles, oamenii de specialitate din direcțiile de dezvoltare pe fonduri europene ale fiecărui județ, pentru că ei vor lucra pentru proiectele ce vor fi aprobate prin AGA, pentru a putea fi accesate fondurile europene necesare. Ultima etapă este desemnarea președintelui ITI care este mai mult o formalitate”, a subliniat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

 

Foto arhivă – Targul de Turism

Pentru a pregăti cât mai bine Strategia Integrată de Dezvoltare a Turismului în județul Buzău, președintele și specialiștii CJ în programe de dezvoltare s-au întâlnit cu reprezentanții mai noi și mai vechi ai turismului din județ, dar și cu reprezentanții din domeniul cultural și de agrement, pentru a stabili liniile directoare de acțiune ale strategiei pentru perioada 2021-2030.

Au fost reprezentate astfel zona Măgura, Pietroasele-Năeni, Berca, Penteleu, Izvoranu-Tisău, Bisoca, Chiojdu, Geoparcul Ținutul Buzăului, Colți, Monteoru, dar și orașul Buzău. Strategia prezentată de Consiliului Județean Buzău, care a demarat deja și ofensiva de promovare a zonelor „de poveste” ale județului, și stategia privind atragerea de fonduri europene destinate dezvoltării turismului au fost apreciate de participanți, care la rândul lor au propus soluții privind identificarea profilului turistului care vizitează județul Buzău, dar și pe cel al turistului ideal, plecând de la identificarea provocărilor, nevoilor și elementelor de potențial privind resursele și produsele turistice de care dispune și care se pot pune în valoare. S-a conturat astfel o viziune de dezvoltare strategică la care și-au adus contribuția atât specialiștii Consiliului Județean, cât și cei care vor aplica strategia, în conformitate cu realitățile și nevoile din teren.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*