Județul Buzău și Municipiul Chișinău continuă colaborarea și în 2022

15 februarie 2022 | 0 comentarii |

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a primit, astăzi, o Delegație din Republica Moldova, condusă de Primarul General al Municipiului Chișinau, Ion Ceban, iar împreună au hotărât să continue colaborarea începută anul trecut.

 

Consiliul Județean Buzău a primit, astăzi, o delegație a Municipiului Chișinău, cu care județul Buzău a încheiat un protocol de colaborare anul trecut, iar reprezentanții celor două delegații au discutat despre proiectele derulate în parteneriat și despre noi proiecte pe care vor să le pună în practică pe parcursul acestui an, cu toții fiind de acord că această colaborare „trebuie să continue”.

Președintele CJ Buzău a declarat că a „prins” deja în bugetul pe anul în curs, sumele necesare „pentru a putea continua proiectele cu frații noștri mai mici de peste Prut. Încă de la începutul anilor ’90, noi am colaborat foarte bine cu Soroca, am continuat cu Dubăsari și apoi cu Chișinău. Împreună, alături de Pretura sectorului Botanica am făcut lucruri frumoase: am reabilitat un scuar care a primit numele de «Nicolae Tutulescu» – de la nașterea căruia se împlinesc în martie, anul acesta, 140 de ani. În această vară ne-am propus să reabilităm Parcul Central în care se găsește și statuia lui Ștefan cel Mare, care este al nostru, al tuturor, fie că suntem de o parte sau de cealaltă a Prutului, dar vor fi și alte lucruri pe care le vom face împreună. Cred că prin martie, sau atunci când timpul ne va permite, în scuarul Titulescu va exista și o statuie a acestuia, la realizarea căreia vom fi coparticipanți, alături de Fundația «Nicolae Titulescu» din România. Apoi, spre începutul verii, vrem să facem o ședință comună a Consiliului Județean Buzău cu Consiliul Municipal Chișinău și preturile de acolo”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, în cadrul unei conferințe de presă, după discuțiile cu partenerii de la Chișinău.

 

Cu același prilej, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a ținut să sublinieze că deși delegația pe care o conduce a venit în România pentru a discuta cu mai mulți oficiali și pentru a identifica posibile proiecte pe care să le poată realiza împreună, a amintit că prima colaborare a municipiului Chișinău s-a încheiat cu județul Buzău, iar „roadele se văd, deja”, așa că și-a exprimat convingerea că și proiectele viitoare vor fi la fel de frumoase, iar în principal vor fi vizate domeniile sănătate, protecție socială, transporturi, transformare digitală.

Consiliul Județean Buzău este prima autoritate din România cu care am încheiat un acord și avem deja rezultate foarte frumoase, în infrastructură și în educație. Pe lângă problemele economice, sociale, medicale și culturale care ne preocupă, eu cred că este foarte important să creăm posibilitatea ca tinerii noștri să relaționeze între ei, să facă schimb de experiență și de impresii, să-și cunoască reciproc tradițiile și obiceiurile. Cred că putem face și acest proiect de reabilitare a scuarului Catedralei, locul unde se întâlnește probabil toată lumea din Chișinău și, bineînțeles, să facem și alte proiecte comune”, a spus Ion Ceban, menționând că, în drumul spre București, s-a oprit la Iași și Vaslui, iar acum la Buzău.

Colegiul Național „Spiru Haret” din Buzău și Liceul Pedagogic cu același nume din Chișinău sunt aproape de finalizarea ultimelor detalii ale unei colaborări ce vizează schimbul de experiență. Astfel, elevi și cadre didactice din ambele țări surori vor parti­cipa la proiect, iar faptul că elevii din Republica Moldova pot participa la olimpiade în România constituie un pas important în direcția Educației, pentru ambele țări.

 

Petre Emanoil Neagu

Totodată, președintele CJ Buzău a spus că, în măsura în care contextul pandemic o va permite, anul acesta se intenționează să organizeze „Zilele Chișinăului la Buzău” și „Buzău Fest” în mai multe locații din municipiul Buzău și din județ.

Vreau să continuăm tradiția organizării «Zilelor Chișinăului la Buzău» și sper ca, de această dată, pandemia să ne permită să ne manifestăm așa cum trebuie și să facem ceva mult mai amplu decât anul trecut. Nu aș mai vrea să ne mai ducem în septembrie, aș vrea ca evenimentul să se întâmple ceva mai curând, iar în același timp să reînviem tradiționala Tabără de sculptură de la Măgura”, și-a exprimat speranța președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, subliniind că el rămâne „un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări” și consideră că „nu trebuie să ne uităm trecutul și istoria care leagă românii de pe cele două maluri ale Prutului”.

Alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban, din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte pretorii sectoarelor Botanica, Buiucani și Rișcani, Diana Guba, Vadim Brînzaciuc și Vlad Melnic, precum și șeful Direcției Generale de Asistență Medicală  și Socială Boris Cîlcă și șeful Direcției Transport din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Vitalie Mihalache. De la Buzău, aceștia se vor deplasa la Bucu­rești, unde vor avea întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului și ai Ministerului Dezvoltării, dar și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a participat, anul trecut, la semnarea actului de înfrățire între Buzău și Chișinău.

 

Sursă foto: Ciprian Sterian

 


Adaugati un comentariu


 

*