La 1 iunie se da drumul angajarilor in Sanatate

20 mai 2014 | 1 comentariu |

 Cel putin asa a promis ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu,  reprezentantilor Sanitas din Iasi, Suceava, Botosani si Vaslui. Iar medicilor le promite acordarea unor sporuri de fidelitate si scutirea de impozit.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

In circuitul intreprins in nordul Moldovei, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a intalnit si cu reprezentantii Sanitas, dar si cu cei ai Colegiului Medicilor.

La Suceava, spre exemplu, ministrul a reiterat faptul ca la solicitarea SANITAS si OAMGMAMR a dat Ordonanta care permite asitentilor medicali sa se pensioneze la 65 de ani si a declarat ca medicii care „isi dovedesc eficienta si raspund tuturor provocarilor” vor beneficia de un spor de fidelitate. Ministrul a mentionat chiar ca un astfel de stimulent este deja inclus in proiectul legii ce vizeaza cresterea veniturilor medicilor, potrivit propunerii Colegiul Medicilor din Romania (CMR), care a cerut acordarea unui spor de fidelitate medicilor, incepand cu 30 la suta din salariu, in functie de posibilitatile fiecarui spital, iar medicul sa se angajeze ca timp de trei ani nu pleaca in strainatate.

La solicitarea Colegiului s-a constituit deja  un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului si ai CMR, care va redacta un proiect de lege in care se va include marirea veniturilor medicilor.Este vorba de o modificare a statutului medicului, ce presupune de la mariri de venituri, adica tot ceea ce au propus de-a lungul timpului, acum se ia in considerare. Lucram la forma finala. Momentan este doar un draft in care se mai adauga si propuneri venite din partea managerilor de spitale, iar ca termen de finalizare am dat vara acestui an”, a detaliat Banicioiu, mentionand ca pana in iunie spera ca acesta sa fie finalizat, iar in toamna sa intre in dezbaterea Parlamentului.

 

medicina ruralBanicioiu a mai spus ca acest proiect de lege ar putea opri exodul medicilor romani pentru care „dincolo de partea salariala sa stiti ca este foarte important si mediul in care medicii lucreaza. Un medic este mult mai multumit sa lucreze intr-o unitate sanitara unde are cu ce lucra”, a afirmat Banicioiu, recunoscand ca medicul trebuie asezat in ierarhia sociala acolo unde ii este locul si ca nu toti medicii sunt rai, corupti sau cum apar de multe ori in presa nationala, ci sunt foarte multi medici buni”.

Ministrul si-a argumentat afirmatia prin faptul ca „daca nu erau buni, nu ii mai tineau prin Uniunea Europeana, ca au plecat vreo 10.000 de medici in ultimii ani si vad ca nu s-au intors, nu i-au trimis inapoi in Romania. E clar ca sunt apreciati. Asta poate e una din problemele noastre, ca nu stim sa ii apreciem cand ii avem in tara, ii apreciem cand ii avem prin Italia, prin Franta sau prin Germania”, a mai spus ministrul Sanatatii.

 

bani sanatateReferitor la platile informale, ministrul Sanatatii a spus ca a vazut propunerea presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Vasile Astarastoae, si ca o va studiacu mare atentie, coplata lasata de pacienti spirtalelor putandu-se dirija catre medicii care i-au tratat. „Noi incasam niste sume din co-plata, dar pe care nu le dam medicilor, ci raman undeva intre spital si minister. Haideti sa facem legatura intre banul pe care il da pacientul si medic si o sa vedeti ca e un pas inainte”, a mai spus Banicioiu. Problema este ca in forma stabilita la ora actuala, coplata inseamna „praful de pe toba”, iar in ciuda declaratiilor, Banicioiu stie si el acest lucru, pentru ca sumele sunt evidentiate de spitale.

Dr. Astarastoae a spus ca reprezentantii acestei organizatii profesionale au avut, saptamana trecuta, o prima intalnire cu reprezentantii MS, in care s-a propus ca medicii sa beneficieze de scutirea impozitului pe salariu, asa cum se intampla in cazul IT-istilor, legalizarea platilor informale dupa desfasurarea actului medical, asa cum prevede legea privind drepturile pacientilor, iar practica privata in spitalul public sa fie foarte clar reglementata.

Daca Ministerul Sanatatii nu va solutiona in 30-45 de zile cererile privind protectia si cresterea veniturilor medicilor, CMR sustine ca va cere Comisiei Europene sa oblige Romania sa aplice Directiva timpului de lucru.

 

Se cer masuri concrete

Se cer masuri concrete

La Iasi, sindicalistii din sistemul sanitar au cerut demisia directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP), in momentul intalnirii cu ministrul Banicioiu. Sindicalistii i-au spus ministrului ca directorul DSP nu a acceptat niciodata o discutie cu acestia si nici nu s-a implicat in rezolvarea problemelor angajatilor din sanatate care tineau de institutia pe care o conduce de cativa ani. Nicolae Banicioiu i-a atras atentia directorului DSP, conf. dr. Lucian Indrei, sa colaboreze cu reprezentantii sindicatului Sanitas, spunandu-i chiar ca are un sprijin in acest sindicat si conducerea cere doar drepturile salariatilor din sanatate, drepturi pe care acestia trebuie sa si le primeasca.

La un moment dat, potrivit presei iesene, reprezentantii Sanitas i-au cerut ministrului sa verifice modul cum s-au facut angajarile la DSP Iasi, unde „toti sunt neamuri” si l-au criticat si pe Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, care nu s-ar fi implicat in rezolvarea problemelor. Sindicalistii chiar l-au avertizat pe banicioiu ca sunt in stare sa recurga la miscari de protest daca medicul Indrei mai ramane in functie si i-au spus ca atat Lucian Indrei, cat si Vasile Cepoi nu aveau ce cauta la aceasta discutie, pentru ca intalnirea a avut loc la invitatia conducerii sindicatului. Discutiile s-au purtat la Prefectura Iasi si  au participat 66 de presedinti de filiala din spitalele din judetele  Iasi, Vaslui, Suceava si Botosani.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Cu aceeasi ocazie, sindicalistii i-au cerut ministrului majorarea salariilor cu minim 10%, deblocarea posturilor din spitale, tichete de masa pentru intregul sistemul sanitar, modificarea Legii nr 95/2006 si realizarea transferului medicinei scolare in subordinea unei unitati spitalicesti, precum si scoaterea sporului de vechime din salariul de baza.

Asa cum m-au informat colegii mei de la Iasi, raspunsul ministrului a fost ca incepand cu 1. 06. 2014 posturile se vor debloca in sistem si se vor putea face angajari in spitale, iar incepand cu 1 ianuarie 2015 se vor mari salariile. Procentul de majorare ba depinde insa de acordul FMI”, a explicat Mariana Munteanu, liderul Sanitas Buzau, mentionand ca maine, la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde concursul prin care ar fi urmat sa se angajeze 74 de asistenti medicali, infirmiere si personal administrativ a fost suspendat, va avea loc Comisia paritara, in care se vor discuta si aceste probleme.

Totodata, ministrul a fost de acord ca medicina scolara sa treaca in subordinea unui spital.  Cu acelasi prilej, ministrului i s-a inaintat un memoriu cu problemele medicilor scolari, in care s-au mentionat intre altele problema vaccinarilor, dotarea slaba si depasita, problema eliberarii biletelor de trimitere pentru toti elevii, stabilirea statutului de medic si asistent scolar.

 



Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Iar ministrul vorbeste vorbe si ”cai verzi pe pereti”
    Se promite 30% spor de fidelitate si se lasa la latitudinea fiecarui spital cum se va acorda. Chestiunea este complet ciudata atata timp cat se stie ca spitalele sunt subfinantate si cu datorii. In final, daca acest spor ramane la latitudinea spitalului, probabil ca medicii vor primi 3-5% maxim, care s-ar concretiza cu circa 100-150 lei pe lună.
    A doua propunere ciudata, reitereaza cidateniile lui Nicolaescu. Probabil ca ministrul e complet rupt de realitate. Doar s-au publicat incasarile spitalelor din coplata de maxim 10 lei la internarile prin policlinici. Asa cum au spus spitalele, sumele pe un an nu le-au ajuns nici cat costul detergentului pe o lună (parca chiar la Buzau). Ce sa nu mai vorbim de judetele unde sunt foarte multi someri sau neangajati si unde coplata se apropie de zero; sau in cazul spitalelor de urgenta unde marea majoritate a pacientilor sunt urgente, deci nu achita coplata.
    Oricum ar fi privita intentia ministrului, ea nu suna decat a promisiuni politice fara finalitate.
    Oare cum viseaza ministrul ca va convinge medicii sa nu mai plece, cu sume lunare care cred ca nu vor depasi incasarile unui medic din strainate pentru o zi de lucru?

Adaugati un comentariu


 

*