La mulți ani, Mărie!

15 august 2018 | 0 comentarii |

În fiecare an, în ziua de 15 august, creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc una din cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare.

Despre această sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii și în tradițiile populare. Potrivit Bisericii, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei la Ceruri. „Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat”, scrie crestinortodox.ro.

Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor creștinilor, este bucuria celor necăjiți, nădejdea celor fără de nădejde, sănătatea celor bolnavi, întărirea celor bătrâni, luminarea celor tineri, mama orfanilor, adăpostire bună a celor înviforați, întărire a celor ce slăbesc în credință, maica celor sărmani, și așa mai departe. Poate de aceea se spune că rugăciunile din această zi, către Maica Domnului, cea care este mijlocitoarea creștinilor către Mântuitorul, sunt cele mai ascultate din an.

Tot pe 15 august, biserica cinstește Sfânta Mahramă a Domnului și face pomenirea Sfinților Martiri Brancoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache. În aceeași zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este zi de praznic, iar la biserică, femeile împart pentru sufletul morţilor, struguri, prune coapte și faguri de miere.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, se interzice scăldatul în apa râurilor și dormitul pe prispă, se deschide sezonul nunților și este ultima zi a verii când plantele medicinale pot fi culese pentru a fi bune de leac.

Peste 2,2 milioane de români poartă numele Sfintei Maria sau un derivat al acestuia. Mulți se întreabă dacă pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, sau pe 8 septembrie, când se prăznuiește Nașterea Maicii Domnului ar trebui să fie sărbătorită ziua numelui. Preotul Claudiu Bălan ne spune că fiecare dintre aceste sărbători este motiv de bucurie, așa că le spunem și noi sărbătoriților „La mulți ani cu sănătate!”.

Iar pentru că Maria este și unul dintre cele mai des întâlnite în bancurile românilor, să ne începem cu toții ziua zâmbind…

 ***

Merge Măria la doctor și, după ce o consultă, acesta îi dă o rețetă și îi spune cum să folosească tratamentul:

– V-am prescis aici, un unguent, cu care vă veți face masaj pe locurile durteroase. Vă recomand să vă spălați în prealabil, ca să pătrundă bine ărin piele.

– Mulțam fain, doftore, dar dacă nu am prealabil, pot să mă-măiez în lighean?

***

Marin şi Maria se cunosc pe plajă. Se privesc, se îndrăgostesc şi se căsătoresc repede. În noaptea nunţii, Marin îi spune Mariei:

Iubito, de azi înainte te voi numi Eva.

De ce? întreabă Maria.

Pentru că eşti prima mea femeie.

Bine, atunci eu te voi numi Peugeot.

De ce?

Pentru că eşti numărul 206

***

Mărin din Calafat urcă în autobuz. Vine controlorul.

– Biletul, vă rog! 

– Păi…îl compostai și-l aruncai! 

– Poftim??? 

– Păi ce să mai fac nene cu el, dacă se găuri? Și apoi îmi spusă mie Leana că dacă îl mai folosăsc și mâine, mă amendați. Așa că la ce să-l mai păstrez?

***

Pleacă badea Gheorghe la cosit, iar spre seară este găsit leşinat de nişte vecini. Este stropit cu apă şi, după un timp, omul îşi revine:

– Ce-i, bade Gheorghe? Eşti bolnav? De ce-ai leşinat?

– De foame.

– De foame? Da’ lelea Marie nu ţi-o pus de mâncare?

– Bă mi-o pus pită şi slană, da’ mi-am uitat brişca acasă…

***

Era Ion pe patul de moarte:

-Mărie, io mă duc la Domnul, am o ultimă rugăminte la tine: spune-mi, tu m-ai înșelat cât am fost împreună? Daspune sincer!

-Da, Ioane.

-Tu, femeie, de câte ori m-ai înșelat? Da spune sincer, că nu mă supăr.

-De trei ori.

-Da? Și când o fost asta?

-Păi… prima oară a fost când ai avut de achitat datoria acea de 100 de mii euro.

-Aaaaaa… păi aia a fost o faptă bună, prin care m-ai salvat.

-A doua a fost cand ai furat și te-a prins poliția și era să pupi cătușele.

-Aaaaaa… păi aia a fost o faptă prin care m-ai salvat iar.

-A treia…

-Păi zi!

-Păi asta a fost când mai aveai nevoie de 400 de voturi ca să fii primarul satului!!!

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*