La Targu Mures va fi dezvelit Monumentul Pacientului Necunoscut

14 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Este un elogiu pe care cadrele didactice si studentii Universitatii de Medicina si Farmacie din oras doresc sa il aduca donatorilor de organe pentru transplant si celor care si-au donat propriul corp pentru cercetare in beneficiul invatamantului medical.

 

UMF Targu Mures

UMF Targu Mures

Una dintre conditiile esentiale in formarea viitorilor medici este cunoasterea aprofundata a organismului uman si  a modului in care acesta functioneaza. Tocmai de aceea, cursurile de anatomie de la universitatile de medicina au ca si componenta practica de baza disectia pe cadavre. Trupurile fara viata devin astfel material didactic si, in fiecare an, universitatile de medcina au nevoie de cel putin 15-20 de astfel de materiale, iar nu de putine ori aceasta este o problema serioasa cu care se confrunta institutiile respective.

Desi majoritatea dintre noi resping aceasta idee, exista insa si persoane care accepta sa isi doneze trupul dupa moarte in scopul cercetarii medicale sau pentru a servi ca obiect de studiu pentru orele de anatomie. In contextul descris este lesne de inteles de ce cadrele universitare din institutiile de invatamnt superior medical au o pretuire deosebita pentru aceste persoane.

Acelasi respect il au si medicii si pentru pacientii donatori de organe care salveaza vietile care, fara transplant, sunt in pericol. Aceasta pretuire se va materializa printr-un monument unic in Romania ce va fi dezvelit in perioada urmatoare la Targu Mures.

 

studenti umfMonumentul Pacientului Necunoscut se doreste a fi un omagiu pe care reprezentantii UMF Targu Mures doresc sa il aduca celor care au contribuit de-a lungul timpului la progresul cercetarii medicale si la salvarea de vieti, donandu-si propriu trup in scopuri stiintifice sau devenind donatori de organe.

De multe ori, acestia raman anonimi, insa contributia lor este extrem de importanta, intrucat experienta medicilor se bazeaza pe studiile efectuate pe aceste trupuri, iar multi pacienti care sunt astazi in viata datoreaza acest lucru organelor primite de la donatori.

Monumentul va fi dezvelit in cadrul activitatilor care marcheaza implinirea a 70 de ani de la infiintarea UMF Targu Mures, activitati ce au debutat in luna februarie si vor continua pana la sfarsitul acestui an.

 

umf targu muresAstfel, pana in prezent a fot lansata o moneda aniversara si o emisiune filatelica, iar in curtea universitatii au fost plantati 70 de stejari, cate unul pentru fiecare an de existanta a institutiei. A fost ingropata si o capsula a timpului, care contine obiecte din instrumentarul obisnuit al medicului anului 2014 si care urmeaza sa fie deschisa peste 30 de ani, la centenarul UMF Targu Mures.

Luna aceasta se va organiza un targ de carte in cadrul caruia mai multi profesori doctori din cadrul universitatii isi vor lansa lucrari de specialitate, dar si carti cu adresabilitate mai larga, fara tematica medicala. Tot in aceasta luna, universitatea va organiza si expozitia de fotografie – „UMF Targu Mures, trecut si prezent”, in care vor fi expuse fotografii foarte rare, de colectie, identificate in diverse parti ale tarii, care infatiseaza UMF Targu Mures in urma cu 40-50-60-70 de ani.

In cadrul acelorasi manifestari va fi inclusa si inaugurarea unui Centru de Simulare in Medicina Dentara.



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Ne trebuie si un monument al contribuabilului inselat.
    Ideea celor de la Targu-Mures este salutara, nimic de comentat.
    Dar cred ca ar mai trebui si un monument, in fiecare resedinta de judet, pentru contribuabilul inselat si lasat de izbeliste de catre sistemul sanitar de stat din Romania, care devine tot mai ineficient…

Adaugati un comentariu


 

*