La Timisoara a fost inaugurat primul laborator de diagnostic precoce pentru cancerul de san

22 mai 2015 | 0 comentarii |

Laboratorul, unic in tara la acest moment, functioneaza in cadrul UMF Victor Babes si poate efectua analize chiar si pentru paciente din alte tari.

 

analize laborator umftIncepand din aceasta saptamana, in cadrul UMF Timisoara functioneaza unicul laborator din tara capabil sa depisteze precoce cancerul de san, fiind dotat cu echipament ultraperformant de diagnostic molecular. Acesta permite depistarea precoce a anomaliilor mamare care pot evolua spre cancerul de san, putand fi investigate doua din cele mai cunoscute gene implicate in patogeneza acestei afectiuni, mai precis genele BRCA 1 si BRCA 2.

UMF Timisoara desfasoara, de mai bine de 15 ani, o intensa activitate de cercetare in acest domeniu, iar infiintarea acestui laborator vine ca un pas inainte firesc in progresul facut in tot acest timp. Investitia s-a ridicat la un milion de euro, bani pe care universitatea i-a obtinut printr-o finantare europeana, cea mai mare parte din aceasta suma mergand catre aparatura ultramoderna care a fost achizitionata.

 

UMF Timisoara

UMF Timisoara

Analizele in cadrul laboratorului se vor face doar la recomandarea medicului oncolog, care apoi va putea stabili conduita de tratament sau, la nevoie, recomandand masectomia pentru a indeparta pericolul malign, in cazul in care testele ar indica iminenta cancerului la san.

Medicul Ovidiu Sarbu, unul dintre specialistii care vor lucra in cadrul noului laborator, spune ca „in functie de istoricul familiei si de analizele realizate in laboratorul de la UMFT, pacientele pot afla daca exista riscul de a se imbolnavi de cancer. Ne uitam pe secvente de ADN. In total, am reusit sa cercetam 12 cazuri genotipate de posibilitate de aparitie a cancerului mamar. Noi cercetam, dam un rezultat si oferim rezultatele oncologului. Aceasta mutatie este asociata aparitiei cancerului la san. De acolo, intervin oncologii si geneticianul, care trebuie sa-i explice pacientului ce inseamna aceasta mutatie”.

 

Dr. Ovidiu Sarbu

Dr. Ovidiu Sarbu

Medicul a mai explicat ca in cazul in care mama a avut cancer la san, fiica prezinta un risc de 70 la suta sa faca boala si de aceea analizele facute in laboratoarele universitatii sunt foarte importante, pentru ca reusesc sa indice riscul de expunere la imbolnavire.

Specialistii spera ca in viitorul apropiat, acest gen de analize vor fi decontate, fie chiar si partial, de la buget, spunand ca deja s-au facut primele demersuri in acest sens. „Exista o cerere trimisa catre Ministerul Sanatatii de a include posibilitatea efectuarii acestor analize pentru populatie prin asigurarea de catre stat, macar partial sau compensat, precum si includerea acestui tip de analize in cadrul Programului National de Preventie Oncologica. Raspunsul inca nu a venit, dar suntem convinsi ca va fi finantat”, a mai precizat medicul timisorean.

Laboratorul din cadrul UMF Timisoara este acreditat si in alte tari, astfel incat aici isi pot face analize si paciente din strainatate.

 

cancer sanCancerul mamar (de san) este cea mai frecventa forma de cancer si a doua cauza de mortalitate (dupa cancerul pulmonar) la femei. Una din opt femei prezinta pe durata vietii riscul de a dezvolta aceasta afectiune, in fiecare an fiind nou diagnosticate 1,6 milioane de cazuri noi. La fiecare trei minute, undeva in lume o femeie este diagnosticata cu cancer de san, 30% dintre toate foormele de cancer depistate la femei fiind cancer mamar. cercetarile efectuate de-a lungul timpului arata ca proximativ 5% dintre cancerele mamare se dezvolta carmare a mutatiei transmise ereditar a genelor BRCA1 sau BRCA2.

Trebuie amintit ca acest tip de cancer, desi mai frecvent la fe,mei, apare si la varbati, in fiecare an fiind diagnosticate aproximativ 2.000 de cazuri.

In Romania, aproximativ 7.000 de femei sunt diagnosticate, anual, cu aceasta afectiune, dar numai 10% ajung sa fie diagnosticate intr-o faza incipienta, care permite sanse maxime pentru un tratament eficient si un prognostic bun.

Cancerul mamar este o proliferare maligna a celulelor epiteliale ce delimiteaza ductele galactofore sau lobulii sanului. Boala se caracterizeaza printr-o evolutie cu o variabilitate extrem de mare de la o pacienta la alta. Medicii oncologi spun ca de cele mai multe ori are o evolutie locala care poate dura cativa ani, tumora avand un diametru mai mic de un centimetru. Diagnosticarea tumorii in aceasta perioada onfera sanse maxime de vindecare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*