Le-a venit mintea la cap?

5 februarie 2015 | 2 comentarii |

ANAF va emite decizii de anulare a platii CASS pentru persoanele exceptate de lege, chiar daca acestea au contestat sau nu decizia de impunere primita la inceputul lunii ianuarie.

 

aglomeratie la fiscSute de mii de romani revoltati de faptul ca li s-a cerut sa achite statului cate 468 de lei – contributie la asigurarile de sanatate, pentru ca ar fi castigat in 2012,  doi-trei-noua sau doisprezece lei pentru actiunile detinute la SIF-uri despre care ei nici nu stiau, sau pentru ca au tinut alocatiile copiilor in banci, au depus contestatii la ANAF. Balbaielile Ministerului Finantelor pe acest subiect au fost comentate in fel si chip de intreaga presa, timp de o luna de zile, iar o iesire in strada, in masa, era iminenta.

Intr-un final, Guvernul s-a trezit si a luat decizia de a corecta aceste aberatii. Ce-i drept, fara ca cineva sa fie gasit vinovat, ca si in alte cazuri in care greseli flagrante s-au comis cu sau fara buna stiinta, in cadrul Executivului.

In sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de populatie.

ANAF va emite si va comunica, din oficiu, decizii de anulare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru cazurile in care a emis si comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii privind reforma in domeniul sanatatii si evidentelor transmise de CNAS catre ANAF, aveau calitatea de asigurat, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In acelasi document se mentioneaza ca reglementarea se va aplica indiferent daca impotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu cai de atac.

 

copil-alocatie-anafGuvernul a modificat Codul fiscal, prin Ordonanta, in sensul exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a unor categorii de persoane, precum si al clarificarii unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorata contributia de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit actului normativ, categoriile de persoane fizice exceptate de la plata CASS si categoriile de venituri pentru care nu vor datora contributie sunt copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii cu varste cuprinse intre 18 ani si de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datoreaza contributie, dar numai pentru situatia in care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura”, se arata in document.

 

SomatiiANAFO alta categorie exceptata vizeaza tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie sociala. Daca acestia realizeaza insa  venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datoreaza contributie.

Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, dar si persoanele persecutate politic de fostul regim comunist sau magistratii inlaturati din justitie pentru considerente politice, in timpul regimului comunist, veteranii si vaduvele veteranilor de razboi fac parte de asemenea din categoriile exceptate de la plata CASS.

Pentru persoanele care au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul a contributiei este conditionata de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare de Guvern. Daca venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contributia se calculeaza asupra plafonului”, se precizeaza in ordonanta.

 

veteraniScutite de plata CASS vor fi si persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 – 1961, si luptatorii raniti in revolutia din Decembrie 1989, persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia; femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.

O alta modificare prevazuta de Ordonanta vizeaza „extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura”.

 

contract, asigurari, testLa inceputul lunii ianuarie, sute de mii de copii, de femei casnice si de pensionari cu venituri mai mici de 700 de lei, precum si persoane care au castigat sume de doar cativa lei pe actiunile detinute la SIF-uri au primit, din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, decizii prin care au fost anuntati ca trebuie sa plateasca cate 468 de lei contributia de asigurari de sanatate aferenta anului 2012.

Conform Ordinului presedintelui ANAF, deciziile au fost emise pentru persoanele care au realizat venituri din investitii (castiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobanzi, din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, pe baza declaratiilor depuse de platitorii de venit), premii si castiguri din jocuri de noroc, operatiune de fiducie, dar si alte surse, cum ar fi venituri din comercializarea deseurilor prin centrele specializate. Decizii au fost emise si pentru persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.

 Comentarii (2)

  1. Ducu spune:

    Nu s-a schimbat nimic pentru cei cu venituri f. mici din investitii sau dobanzi bancare. Cei care sunt scutiti erau si pana acum. O casnica, daca are 1 leu venit, tot trebuie sa plateasca pentru ca are venit. Nu s-a schimbat mimic. Unde scrie ca nu trebuie sa plateasca daca a avut 5 lei venit due LA sifuri?

  2. Marin Ion spune:

    Incep sa cred ca numai la noi se pot intampla numai aberatii. Ce fac cei din guvern? Este a nu stiu cata oara cand fac dovada incompetentei dand batai de cap romanilor care si-asa au destule probleme. Un guvern nauc, incompetent, nepopular, populat cu neaveniti care conduc ministerele dupa ureche fara sa mai tina cont de regulile economiei de piata, de principiile de drept, s.a.m.d. Mai au sa modifice legile fizicii prin OUG si si-au “indeplinit” menirea…

Adaugati un comentariu


 

*