Legatura dintre Campionatul Mondial de Fotbal si sfarsitul erei scaunelor cu rotile

Lovitura de incepere a competitiei a fost data de un tanar paralizat care se poate deplasa cu ajutorul unui exoschelet controlat cerebral.

 

paraplegic (1)De joi, atentia tuturor microbistilor este indreptata spre Brazilia, acolo unde a inceput o noua editie a Campionatului Mondial de Fotbal. Ca la orice mare competitie sportiva cu o asemena audienta, organizatorii au incercat sa aduca in atentie si anumite aspecte ce nu au legatura cu sportul, insa constituie teme de interes global. De aceasta data competitiei i s-a asocitat un proiect denumit sugestiv Walk Again, ce urmareste realizarea unor dispozitive speciale, sub forma unui exoschelet, care sa ajute persoanele paralizate sa poata merge din nou. Un prototip al acestui aparat care ar putea insemna sfarsitul epocii scaunelor cu rotile a fost realizat si prezentat in premiera in fata a sute de milioane de oameni care au urmarit de la fata locului sau prin intermediul televizoarelor, deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal. Multumita acestui dispozitiv, un tanar paraplegic s-a putut ridica din scaunul cu rotile, a facut cativa pasi si a dat lovitura de incepere a competitiei, in timp ce sute de milioane de ochi erau atintiti asupra sa.

 

paraplegic (2)Coordonatorul proiectului Walk Again este neurologul Miguel Nicolelis de la Universitatea Duke,  care a condus o echipa de specialisti ce a realizat exoscheletul format dintr-o casca dotata cu un microcip pe partea interioara, un tricou dotat cu senzori, proteze metalice pentru picioare si o baterie purtata intr-un rucsac. Acest exoschelet este pus in miscare de comenzi emise de creierul celui care-l poarta. Cipul din casca preia impulsurile nervoase de la creier si le transforma in limbaj digital, punand in miscare exoscheletul. Tricoul, dotat cu senzori, vibreaza pentru a spori senzatia de miscare a utilizatorului si elimina nevoia acestuia de a privi spre picioare pentru a vedea daca se deplaseaza in directia aleasa.

Principalul progres inregistrat fata de proiectele anterioare de proteze exoscheletice consta in usurinta cu care persoana paraplegica controleaza acest sistem cu puterea gandului. La acest proiect a lucrat o echipa formata din 166 de neurologi, roboticieni si tehnicieni din sase tari. Proiectul a inceput in ianuarie 2013, cu 18 luni inainte de fluierul de start al CM 2014.

 


Adaugati un comentariu


 

*