Leul încă rezistă în războiul dintre BNR și Guvern

12 februarie 2019 | 0 comentarii |

Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (…) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar (…) Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

Una dintre cauzele deprecierii leului este reprezentată de adâncirea deficitelor comerciale și de cont. Creșterea economică forțată, bazată în principal pe consum, a făcut ca deficitul comercial să crească anul trecut cu 15,13 miliarde euro, mai mult cu 2,1 miliarde euro comparativ cu 2017, conform datelor prezentate de INS.

 

Intervenția guvernatorului, care a renunțat la calmul impus de funcție, a venit în contextul intensificării atacurilor PSD-ALDE îndreptate împotriva BNR. „Dacă vor ca românii să trăiască mai bine, să vină cu un OUG să trăiască românii ca în Germania”, a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a explicat că problemele României vin de la deteriorarea echilibrelor macroeconomice prin stimularea importurilor și a consumului privat, agravate de OUG 114, care au afectat credibilitatea Băncii Centrale și a României.

 

Cursul euro a scăzut insesizabil, de la 4,7445 la 4,7437 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,74 și 4,7480. Cotațiile de la ora 14:00 flcutuau în jurul valorii de 4,742 lei.

Aprecierea dolarului față de euro a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,1850 la 4,1969 lei, în timp ce cotațiile din piața locală fluctuau ieri, între 4,188 și 4,20 lei.

Moneda elvețiană fluctua pe piețele internaționale între 1,31 și 1,143 franci/euro, tendința fiind una de apreciere, media urcînd de la 4,1774 la 4,1843 lei.

 

Cât despre declarațiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru corupție, Mugur Isărescu a spus că acestanu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. După cum vorbeşte, nu a citit niciun raport al BNR, dar comentează politica monetară”.Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt periculoase (…) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a afirmat guvernatorul BNR.

 

În piața monetară, indicii ROBOR au cunoscut schimbări minore după ce BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%. Estimarea pentru 2020 a fost diminuată 3,1%.

ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10%, iar indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut det la 3,30 la 3,29%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a scăzut de la 3,44 la 3,43%, iar cel la 12 luni de la 3,51 la 3,50%.

 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – care deține participații la băncile românești, printre care Banca Transilvania, şi International Finance Corporation (IFC) – care face parte din Banca Mondială, s-au plâns, oficial, Guvernului României, cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar. Mugur Isărescu a citat, luni plângerea BERD, în timp ce a criticat planurile Guvernului.

Lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei în recesiune tehnică și scăderea producției industriale a Germaniei au reprezentat tot atâtea motive de scădere a euro la 1,1296 – 1,1330 dolari.

 

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la prânz în jurul valorii de 3.600 dolari.

 

*Analiza zilnică valutară & futures (cuprinde date și informații disponibile până la ora 14:00), realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*