Leul, una dintre cele mai performante monede emergente

22 februarie 2016 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Cererea constanta de lei, venita de la fondurile straine care fac plasamente in titluri de stat sau depozite la bancile locale, a impins media euro catre pragul de 4,45 lei saptamana trecuta, medie care nu a mai fost atinsa din 27 noiembrie 2015.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a incercat sa calmeze temerile privind de starea de sanatate a bancilor europene, declarand ca acestea sunt mai bine protejate de un eventual colaps decat erau inainte de criza financiara si ca dupa sedinta din luna martie, BCEva analiza si posibil isi va reconsidera” pozitia privind politica monetara, din cauza evolutiei sub asteptari a inflatiei.

A fost a treia saptamana consecutiva de apreciere pentru leu, care a fluctuat intre 4,4569 si 4,4710 lei, media de la finalul perioadei analizate fiind stabilita la 4,4658 lei, mai jos cu aproape sase bani fata de sfarsitul anului trecut, ceea ce face din leu una dintrre cele mai performate monede emergente.

La finalul intervalului, piata s-a deschis direct pe apreciere pentru euro, la 4,4640 lei, speculatorii marcandu-si o parte din profiturile obtinute anterior. Dupa o scadere la 4,4610 lei, cotatiile au crescut pana la 4,4790 lei, cu inchidere la 4,4770 – 4,48 lei.

Evolutia leului va fi, in acest an, una „tumultuoasa”, dupa cum estima guvernatorul BNR, din cauza ca suntem intr-un an electoral, in care exista pericolul unor actiuni populiste, in ciuda faptului ca actualul guvern ar trebui sa fie unul apolitic. „Pe plan intern, incertitudinile, asa cum le vedem in prezent, tind sa impinga balanta riscurilor in sus (…) Pentru ca s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifesta in continuare presiuni, observam dezbaterea publica pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a inscris pe o curba puternic ascendenta, greu de stavilit”, a afirmat, recent, Mugur Isarescu.

La echilibrarea raportului euro/leu vor contribui si cele 1,25 miliarde euro atrase de pe pietele internationale de Ministerul de Finante. Au fost vandut obligatiuni pe 10 ani, la o dobanda de 2,55%, respectiv titluri pe 20 de ani la randamente de 3,90%.

Cursul dolarului american a crescut in ultima saptamana de la 3,9925 la 4,0231 lei, mai sus cu aproape 6,1 bani fata de 12 februarie, cand a fost atins minimul ultimelor trei luni si jumatate.

Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,098 si 1,106 franci/euro, a scazut de la 4,0607, la inceputul perioadei, la 4,0336 lei, dar a crescut la finalul intervalului, la 4,0457 lei, mai jos cu 13 bani fata sfarsitul anului trecut.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,1240 dolari, la inceputul perioadei, pana la 1,1069 dolari, la finalul ei, cand pietele americane au inchis la 1,1131 dolari. Evolutia acestei perechi este una agitata, investitorii urmarind cu foarte mare atentie politicile monetare ale marilor banci centrale. Acestea folosesc tot mai mult dobanzi apropiate de zero sau chiar negative. Astfel, cei de la JP Morgan cred ca BCE ar putea duce, in urmatorii doi ani, dobanda la depozite pana la – 4,5%, fata de – 0,3% in prezent, iar Fed la – 1,3%, pentru a stimula bancile comerciale sa crediteze economiile.

Pretul unciei de aur a crescut pe piata londoneza pana la 1.240 dolari, maxim al ultimelor 12 luni, in conditiile in care dobanzile si principalele piete de actiuni scad constant.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 15 – 19 februarie), realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*